La Generalitat destinarà més de 47 milions dels fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència a la millora de la connectivitat i la formació en competències digitals

La Conselleria d'Innovació gestiona diferents plans per a dotar de banda ampla als polígons, millorar les infraestructures de les telecomunicacions en edificis antics o digitalitzar a la societat

Guardar

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual
La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual

La Generalitat destinarà més de 47 milions d'euros a millorar la connectivitat d'accés de banda ampla de nova generació per a millorar la productivitat i el creixement sobre el conjunt de l'economia.

Així, per a emprendre el repte de la digitalització, la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital destinarà 6,4 milions d'euros a dotar de banda ampla de molt alta velocitat a zones on se situen polígons industrials, centres logístics i àrees d'alta concentració empresarial.

El projecte també inclou tant actuacions per a dotar d'una xarxa d'alta velocitat a totes les àrees dels polígons i zones industrials adjacents, així com la instal·lació de xarxes de banda ampla en les empreses, fàbriques, centres, instal·lacions i dependències de les zones industrials.

Aquestes ajudes s'emmarquen dins del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) que el Govern d'Espanya ha posat en marxa a través de la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions a fi de potenciar la connectivitat i el desplegament d'infraestructures de xarxa en polígons industrials i zones d'alta concentració empresarial, en zones geogràfiques que manquen de cobertura NGA (zones blanques) i en les zones grises on no es permeten velocitats superiors a 100 Mbps.

La posada en marxa d'aquest programa suposarà dotar amb cobertura de banda ampla de molt alta velocitat, capaç de prestar serveis a velocitats d'almenys 300 Mbps, escalables a 1 Gbps, simètrics, a àmplies zones empresarials de la nostra Comunitat, la qual cosa suposa un important impuls en la competitivitat de les empreses. En la Comunitat Valenciana hi ha projectades 103 actuacions a realitzar en tres anys.

Tant el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, com la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, han participat aquest matí, al costat dels directors generals de les TIC; Avanç per a la Societat Digital i Lluita contra la Bretxa Digital, en la Conferència Sectorial per a la Transformació Digital que coordina el Ministeri d'Assumptes Econòmics i que s'ha celebrat de manera telemàtica amb l'objectiu de fer seguiment dels diferents projectes MRR per a la millora de la competitivitat i formació en competències digitals.

Però, a més, el Consell destinarà altres 8,3 milions perquè els edificis antics puguen desenvolupar infraestructures comunes de telecomunicacions i afavorir l'ús de les comunicacions de banda ampla en la ciutadania. Així ho ha explicat la consellera Carolina Pascual en la conferència sectorial per a la Transformació Digital en la qual s'ha analitzat l'estat actual dels fons.

A més, la Conselleria d'Innovació, a través de la Direcció General per a la Lluita contra la Bretxa Digital, també té entre els seus principals objectius la digitalització de la societat i, per a això, destinarà en tres anys 15 milions d'euros per a la formació en competències digitals bàsiques de la població i altres 3 milions en bons digitals per a col·lectius vulnerables.

15 milions per a la millora de la connectivitat dels centres públics

Per part seua, la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) està liderant el Projecte per a posar en marxa les actuacions relacionades amb l'extensió de la infraestructura de banda ampla d'almenys 300 Mbps en centres de referència com a hospitals i, principalment, centres educatius, al qual el Govern ha destinat en total 150 milions d'euros dels quals 15 han correspost a la Comunitat Valenciana.

Cal recordar que el nou pla de transformació digital en els centres educatius persegueix, a partir de l'experiència viscuda durant la pandèmia, emprar la tecnologia a gran escala per a fins educatius i formatius, mitjançant el desenvolupament d'un model trièdric d'ensenyament presencial, híbrida i, en cas de necessitat, a distància, la qual cosa requereix un increment i millora dels serveis de connectivitat, que són els finançats a través d'aquesta línia de MRR.

A aquesta se sumen les actuacions finançades a través dels components 19 i 15 dels fons de Recuperació i Resiliència, com la dotació de milers d'aules digitals interactives per als centres educatius de titularitat pública.

La DGTIC està implantant la connectivitat wifi en Infantil i Primària. Els fons MRR permetran estendre-la als instituts, centres integrats d'FP i a la resta de centres. A més, aquests fons permetran la instal·lació del cablejat necessari per a garantir almenys 1Gbps de velocitat en la connexió dels equips informàtics fixos dels centres i la renovació de l'electrònica de xarxa per equipament per a millorar les capacitats de comunicació i ciberseguretat.

Així mateix, s'ha ampliat l'amplada de banda de tots els centres, que disposen ja d'una xarxa gestionada i controlada per a evitar qualsevol incident de seguretat.

Destacats