La Generalitat i la Comunitat de Madrid inicien els treballs per a la creació del major hub de Logística d'Espanya

Guardar

II Cimera Empresarial de l'Eix Comunitat de Madrid-Comunitat Valenciana
II Cimera Empresarial de l'Eix Comunitat de Madrid-Comunitat Valenciana

La Generalitat Valenciana, la Comunitat de Madrid i la Fundació Conexus han presentat una estratègia publicoprivada per a establir el principal hub de Logística, Electromobilitat i Innovació d'Espanya a conseqüència del compromís adquirit pels presidents autonòmics, Isabel Díaz Ayuso i Carlos Mazón, en la II Cimera Empresarial de l'Eix Comunitat de Madrid - Comunitat Valenciana que va tindre lloc en la capital el desembre de 2023.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assistit a la Trobada Conexus 'Comunitat Valenciana - Comunitat de Madrid' que s'ha celebrat a València i on s'ha abordat esta iniciativa en els diferents grups de treball formats per representants de tots dos governs autonòmics.

L'objectiu és impulsar el potencial econòmic i tecnològic de totes dues comunitats autònomes, que compten amb un teixit productiu dinàmic i diversificat, així com amb una ubicació immillorable en el mapa nacional i internacional. En este sentit, el pes de les dos representa el 25,4% de la població nacional, més d'una quarta part de les empreses del país (26,7%) i prop d'un 30% del PIB espanyol.

Els grups de treball de Logística i Electromobilitat i Digitalització tenen com a finalitat avançar en la simplificació administrativa, establir una estratègia conjunta per a la captació de fons europeus i desenvolupar un pla logístic per a potenciar les connexions de tots dos territoris, com la ferroviària i aeroportuària, així com avançar en l'ús de la tecnologia en les àrees d'infraestructures connectades o energies per a mobilitat, entre altres.

La jornada ha comptat amb el conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, i la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, i ha sigut clausurada per la vicepresidenta i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero.

Per part de la Comunitat de Madrid han participat la consellera d'Economia, Hisenda i Ocupació, Rocío Albert, el conseller de Vivenda, Transports i Infraestructures, Jorge Rodrigo i el conseller de Digitalització, Miguel López-Valverde.

La Fundació Conexus ha sigut l'organitzadora de la jornada, inaugurada pel seu president, Manuel Broseta, i que ha comptat amb la col·laboració dels principals col·lectius empresarials: AVE i les Cambres de Comerç de Madrid (CEIM) i la Comunitat Valenciana (CEV).

En la seua intervenció, la vicepresidenta Cambrer ha destacat que la unió de les dos comunitats suposa "avanç i prosperitat per a totes dues regions", i implica "creixement econòmic, més qualitat de vida i benestar per a la resta de les comunitats i per a Espanya en el seu conjunt".

"Eix de la prosperitat"

En este sentit, s'ha referit a l'"eix de la prosperitat" que representa la connexió Madrid - Comunitat Valenciana i ha incidit en què esta aliança contribuïx a "enfortir la captació d'inversions i fa als territoris més atractius i capaços de convertir-se en un motor verd amb la unió d'inversions capdavanteres".

Sobre este aspecte, la vicepresidenta ha esmentat la importància que té l'ampliació del Port de València, "ja que el 60% dels contenidors d'importació/exportació de les empreses de Madrid entren i ixen d'allí".

A més, ha recordat que Madrid és el principal origen i destinació de les compres i vendes de béns i servicis de les empreses valencianes, ja que, un de cada tres moviments té inici o final en la capital, amb especial intensitat en sectors com el comerç, l'automòbil, l'alimentació i la construcció.

Per tot això, Cambrer ha apostat per aprofitar les fortaleses i les singularitats dels territoris per a avançar cap al progrés, perquè "Espanya és la suma del que som cadascun i no volem models que ens enfronten i ens trenquen, sinó models que sumisquen al creixement de tots".

Així mateix, la vicepresidenta del Consell ha instat "a alçar la veu i treballar per un futur que ens permeta ser més lliures, tindre més oportunitats i que garantisca un marc jurídic de seguretat perquè les empreses, les persones i els territoris continuem avançant".

Finalment, ha traslladat la necessitat de seguir de celebrant trobades com este que mostren "el valor de la iniciativa privada, l'esforç i el talent" i que s'allunyen dels discursos de "crispació i confrontació, tan habituals en estos temps".

Reptes de l'economia i de la societat digital

Per la seua part i en relació amb els reptes de l'economia i la societat digital, la consellera d'Innovació ha subratllat que "les administracions públiques han d'actuar com a catalitzadores del desenvolupament dels seus respectius territoris, un efecte que es multiplicaria amb la col·laboració entre la Comunitat Valenciana i Madrid".

En este sentit, Montes ha apostat per "implementar l'expedient electrònic, que pot ajudar a reduir temps, automatitzar tasques administratives i millorar la prestació de servicis a la ciutadania" i també per "generar una identitat digital valenciana compatible amb els sistemes europeus de reconeixement d'identitats que estan en l'avantguarda de les tramitacions electròniques".

La consellera d'Innovació ha posat com a exemple més recent el Pla Simplifica, aprovat esta setmana pel Consell, i en el qual la dimensió tecnològica és clau. Per això, s'ha previst la implantació de noves ferramentes i sistemes digitals i el desenvolupament de plataformes en línia per a la prestació de servicis amb l'ús d'Intel·ligència Artificial.

"Totes estes ferramentes poden ser compartides amb la Comunitat de Madrid quan estiguen testades i provades la seua eficàcia", ha afegit Montes. A més, ha assegurat que "seria molt interessant promoure un indicador global que ajude a mesurar l'impacte real de l'economia digital en les dos comunitats autònomes".

Innovació conjunta

Respecte als reptes de la innovació conjunta, la consellera ha emfatitzat que "es tracta d'un motor crucial per al creixement econòmic i la competitivitat, per la qual cosa és vital teixir aliances que integren centres d'investigació i empreses".

Montes ha afirmat que "en este marc s'integraria a la perfecció la col·laboració entre la Comunitat Valenciana i Madrid, que en el primer trimestre de 2024 han liderat, al costat d'Andalusia, l'increment en la creació d'empreses, a més de ser les regions que tenen més desenvolupat el seu sistema emprenedor tecnològic". També ha animat a la "col·laboració entre totes dues comunitats en la cerca de conjunta d'inversions".

Connexió entre totes dues autonomies

En la seua intervenció, el conseller de Medi Ambient, Vicente Martínez Mus, ha destacat la unió de totes dues comunitats, que "transcendix de les meres infraestructures perquè la fortalesa i la riquesa que generem juntes és sinònim de desenvolupament i benestar per al conjunt d'Espanya".

Segons el parer de Martínez Mus, cal "reforçar la connexió entre totes dues autonomies amb iniciatives que permeten potenciar l'activitat industrial, desenvolupar un pla marc per a la planificació d'infraestructures, posar en marxa figures jurídiques específiques per a grans projectes estratègics i treballar de manera coordinada en el corredor logístic ferroviari Madrid-València per a optimitzar la nostra cadena de valor", i ha assegurat que projectes com l'estació intermodal de Sagunt, en la qual es destinaran 98 milions, és tot un exemple.

El titular de Medi Ambient ha recordat que més del 80% dels contenidors que arriben al centre d'Espanya per via marítima el fan pel port de València i que més del 90% del transport de mercaderies per carretera es duu a terme entre la Comunitat de Madrid i la valenciana. D'esta manera, "al costat de la col·laboració publicoprivada, tenim l'oportunitat de fer-nos amb el lideratge logístic del sud d'Europa", ha conclòs.

Destacats