La vicepresidenta primera i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, ha destacat que el pressupost global de la Secretaria Autonòmica del Sistema Sociosanitari arriba en 2025 als 1.170,6 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment de 75,5 milions d’euros respecte a l’exercici anterior, és a dir, un 6,89 % més.
Segons ha manifestat la consellera, “són xifres que demostren la prioritat del Consell per enfortir el sistema sociosanitari valencià amb la millora i la creació d’infraestructures, així com amb l’ampliació de places i servicis essencials destinats a col·lectius vulnerables”.
Així, la secretaria autonòmica veu reforçades les seues dos àrees. D’una banda, la Direcció General d’Infraestructures Sociosanitàries arriba en 2025 als 461,5 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment del 12,6 %, és a dir, 51,8 milions més respecte a l’exercici anterior.
La principal partida, que experimenta un creixement de 56 milions, és la destinada a la gestió integral de servicis clau com els centres de dia, residències, així com centres d’infància i centres per a persones amb discapacitat. “Amb este esforç econòmic garantim la continuïtat i qualitat en l’atenció integral a col·lectius especialment sensibles”, ha afirmat la vicepresidenta.
Quant a obres i equipaments, el pressupost augmenta en 4,5 milions fins a arribar als 28,2 milions d’euros, una pujada motivada per les actuacions en centres afectats per la DANA, com el Centre de Menors Foia de Bunyol, la Residència de Majors d’Aldaia i el Centre de Recepció de Menors d’Alborache.
A més, com a novetat s’incorpora una partida de 4 milions d’euros per a equipar centres que estan finalitzats i que no comptaven amb dotació per a equipament, entre altres, els de Casinos i Mislata, amb els quals es creen quasi 200 noves places sociosanitàries, a més de prevore la finalització d’infraestructures sociosanitàries en altres localitats com València o Orihuela.
Així mateix, Camarero ha explicat que s’amplia en 5 milions, fins als 15 milions, les subvencions per a ajuntaments i entitats amb noves prioritats. Al respecte, ha informat que s’han inclòs criteris específics com l’impacte de la DANA i el despoblament per a ajudar especialment localitats xicotetes que necessiten urgentment reformes per a crear o ampliar centres de dia. “Esta iniciativa respon directament a les peticions de molts ajuntaments rurals”, ha subratllat.
La vicepresidenta ha explicat que, d’esta manera, “s’augmenta tant la inversió en obra feta directament per la Generalitat, així com el pressupost destinat als ajuntaments perquè ells mateixos puguen dur a terme este tipus d’actuacions, com l’equipament de centres per a la seua posada en servici de manera àgil i eficient, per a millorar l’atenció al ciutadà”.
Gestió i organització del sistema
D’altra banda, el pressupost per a la Direcció General de Gestió i Organització del Sistema arriba als 709,1 milions d’euros, la qual cosa representa un increment del 3,46 %, és a dir, 23,7 milions més respecte a 2024. En este context, destaca el nou contracte programa 2025-2028, amb increments significatius en Atenció Primària bàsica i específica, incloent millores en mòduls, ampliacions de personal i cobertura en nous municipis.
En este sentit, Camarero ha destacat que “el contracte programa preveu un augment de 46,5 milions respecte al programa del Botànic de 2023 i 18 milions més respecte a l’any passat, la qual cosa reforça el compromís per millorar els servicis socials municipals, els programes, les plantilles i ampliació les places públiques en centres de dia i residències per a majors i persones amb discapacitat”.
Així mateix, ha remarcat que el Consell ha incrementat els diners destinats a tots els servicis d’atenció social, això és, dependència, majors, discapacitat i infància, el pressupost de la qual “estava bloquejat per l’anterior Govern des de 2021, i l’objectiu és que este increment arribe al 2,8%”.
D’altra banda, la prestació de servici que es fa a través d’entitats del tercer sector per a l’atenció de la dependència, majors, discapacitat o infància, també s’ha reforçat en 2025 amb 6 milions d’euros, la qual cosa suposa un 1,6 % més respecte al pressupost 2024. A això s’unix l’augment de places en residències i centres operatius que es concreta amb un augment de 536 places per a discapacitat, un dels augments més alts que s’ha produït mai en la Comunitat; 76 places per a infància i adolescència; 45 places per a col·lectius vulnerables; i 125 places per a majors, amb previsió de noves ampliacions en el segon semestre.
“Per tant -ha conclòs la consellera- es tracta d’un esforç pressupostari que prioritza l’ampliació de places i la millora d’infraestructures, garantint la sostenibilitat del sistema i atenent especialment les poblacions més vulnerables”.