Ford garanteix la continuïtat de la planta d'Almussafes i la creació d'un hub de la mobilitat sostenible a València

La concurrència de Ford al Perte VEC II i la creació de la gigafactoria de Volkswagen a Sagunt convertiran València en el pol de l'electromovilitat del sud d'Europa

Guardar

Dos treballadors amb un vehicle de la fàbrica de Ford a Almussafes. Imatge de Rober Solsona
Dos treballadors amb un vehicle de la fàbrica de Ford a Almussafes. Imatge de Rober Solsona

La Comunitat Valenciana fa un pas més per a convertir-se en la referència de la mobilitat sostenible del sud d'Europa. I ho fa en confirmar-se la concurrència de Ford a les ajudes del Perte VEC II (Projecte Estratègic per a la Recuperació i la Transformació Econòmica del Vehicle Elèctric i Connectat), un fet que garanteix la continuïtat de la planta d'Almussafes.

Així, la companyia estatunidenca s'uneix a PowerCo, filial en Volkswagen, que, amb la gigafactoria de bateries que s'està construint a Sagunt, faran de València un pol de l'electromovilitat a escala mundial.

Així, amb la presentació de Ford a les ajudes de la segona línia de la segona convocatòria del Perte VEC, es projecta l'electrificació de la fàbrica d'Almussafes. Ford també va confirmar al juliol que ha presentat una sol·licitud per a la línia específica de bateries de la segona convocatòria del Perte VEC amb l'objectiu de desenvolupar un projecte d'assemblatge de bateries a València.

Concretament, la línia compta amb un pressupost de 559 milions d'euros, dels quals l'import total màxim convocat serà de 344,42 milions d'euros en forma de subvenció i 215,24 milions en forma de préstecs, que seran reembossables al tipus d'interés del 2,88% i amb un termini d'amortització total de 10 anys amb 3 anys de manca.

Logo de Ford en la fábrica de Almussafes. Imagen de Jorge Gil
Logo de Ford a la fàbrica d'Almussafes. Imatge de Jorge Gil

Plataforma de vehicles elèctrics a Europa

La planta d'Almussafes serà l'encarregada de produir la nova plataforma de vehicles elèctrics de la companyia a Europa a partir de 2025. Aquesta decisió no sols garanteix la càrrega de treball per als pròxims anys, sinó que també representa un pas destacat cap a l'electrificació total de la flota de Ford per a 2030.

Per a adaptar-se a aquesta important transició cap als vehicles elèctrics, la fàbrica d'Almussafes haurà de realitzar inversions significatives en les seues instal·lacions. Aquesta inversió no sols reflecteix la visió de Ford de liderar l'electrificació, sinó que també és un clar indici del seu compromís amb el futur sostenible de la indústria automotriu.

El procés fins a aquesta decisió no ha estat exempt de desafiaments i canvis. En l'any passat, Ford va optar per no participar en la primera convocatòria del Perte VEC pel fet que els terminis d'inversió no s'alineaven amb els plans de la companyia per a l'electrificació. No obstant això, les converses amb el Govern van permetre una major flexibilitat en els terminis i, finalment, la participació de Ford en el projecte.

Diversos vehicles a la fàbrica de Ford a Almussafes (Rober Solsona)
Diversos vehicles a la fàbrica de Ford a Almussafes (Rober Solsona)

Procés de transformació

La fàbrica d'Almussafes ha enfrontat els seus propis desafiaments, inclosos diversos Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) a causa de problemes en el subministrament de components, que segons s'informa, ja han sigut resolts. A més, s'ha aplicat un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERE) que ha reduït la plantilla en 1.124 treballadors.

A mesura que s'acosta la fi gradual de la fabricació de models de combustió, la planta s'ha vist en un procés de transformació. En aquest context, el sindicat majoritari de Ford a Almussafes, UGT, ha destacat la importància de la inversió i la necessitat de certitud en el procés.

El futur de Ford Almussafes és un testimoniatge de l'adaptabilitat de la indústria automotriu en l'era de l'electrificació. Amb inversions planificades, un compromís amb la sostenibilitat i la visió de liderar el canvi, la planta està llesta per a enfrontar els nous desafiaments i jugar un paper crucial en la transformació de la mobilitat a Europa.

Destacats