Antonio Rodríguez afronta els seus primers mesos com a nou director general de Consum. Hem parlat amb ell per a conéixer quin és el moment de la cooperativa valenciana, que presentava fa uns dies unes dades econòmiques molt positives: va facturar 4.388,7 milions d'euros en 2023, un 13,6% més que en l'exercici anterior, amb uns resultats de 101,1 milions d'euros, un 75% més que en 2022.
Consum manté el ritme d'obertures amb 15 nous establiments en 2024. Com ho valora?
És un creixement que estem mantenint en els últims anys amb al voltant de 15 obertures. I ho fem a doble ritme: en Comunitat Valenciana, Catalunya i Múrcia continuem afermant la nostra presència i ampliant-la en els territoris d'expansió que són fonamentalment Andalusia i Castella-la Manxa. Continuarem este 2024 i en els pròxims anys amb un creixement i una gestió responsable.
Per a tot això compte amb tota la implicació i la cooperació de l'excel·lent equip de professionals que formem Consum i amb tot el suport i reconeixement que ens donen els nostres clients venint cada dia a les nostres botigues.
Quins són els principals desafiaments que enfronta Consum en termes d'expansió i creixement?
La nostra previsió per a este 2024 és continuar creixent de manera orgànica, amb altres 15 obertures de botigues pròpies, i entorn de 35 franquícies Charter. Este creixement cap a l'interior i cap al sud, que tenim en previsió per als pròxims anys, requerix d'una important inversió logística tant en l'ampliació i robotització de la Plataforma Logística de Las Torres de Cotillas com en la cerca de noves opcions a Andalusia. La inversió prevista en logística a partir de 2025 serà d'uns 50 milions d'euros anuals.
La nostra previsió per a este 2024 és continuar creixent de manera orgànica, amb altres 15 obertures de botigues pròpies, i entorn de 35 franquícies Charter
Quines estratègies ha implementat Consum per a duplicar el nombre de supermercats amb servici de recàrrega ràpida per a vehicles elèctrics?
En Consum vam ser la primera cadena de supermercats espanyola a implementar una àmplia xarxa de recàrrega d'accés públic en 2019 i a oferir als nostres clients este nou servici. Llavors, en el 2019, comptàvem amb 43 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics en una vintena de supermercats. Des de llavors continuem treballant amb diferents proveïdors en les zones que estem presents per a oferir este servici.
Per als pròxims dos anys tenim previst disposar del servici de recàrrega ràpida en 343 botigues, que vindran a ser uns 170 supermercats més que l'any passat. La Cooperativa manté així la seua aposta per la mobilitat sostenible. Este sistema de càrrega per a vehicles elèctrics s'anirà implantant en botigues ja existents, així com en les noves obertures d'enguany.
Actualment, la Cooperativa té a la disposició dels seus clients 430 punts de recàrrega per a cotxe elèctric, repartits en 176 botigues, dels quals 113 estan situades en la Comunitat Valenciana, 31 a Catalunya, 12 a Castella-la Manxa, 12 a Andalusia i 8 a la Regió de Múrcia. Tots ells disposen d'electricitat generada per fonts 100% renovables.
Quins factors considera que han contribuït a l'èxit històric de Charter, la franquícia de Consum, durant l'any 2023?
Amb Charter, Consum manté el seu objectiu d'estar prop dels clients, donant servici a les xicotetes poblacions i barris urbans que no disposen de població suficient per a la implantació d'un gran supermercat, però que necessiten una bona instal·lació per a les seues compres diàries. A més, suposa un vincle de col·laboració amb el comerç tradicional de cada zona. La franquícia Charter és una línia de negoci complementària a l'activitat de Consum. El passat exercici es van obrir 52 Charter i per a este exercici 2024 la previsió és d'obrir altres 35 més.
Una de les fortaleses de Charter és la proximitat i l'àmplia gamma de productes, la qual cosa ajuda a realitzar una compra completa per part dels clients. Crec que esta proximitat per als clients combinada amb què oferix una alternativa d'autoocupació i negoci per a moltes famílies, que volen invertir en un sector estable i madur com és l'alimentació, són la clau del seu èxit. I, a més, és que Consum no cobra als seus franquiciats absolutament res pel servici, solament cobra les mercaderies que els subministra, no hi ha, per tant, royalties, ni fixos ni periòdics, i això és un gran avantatge per al franquiciat, que pot vendre a preus competitius, ja que solament ha de cobrir els seus propis costos.
L'augment en l'estalvi dels socis-clients posa de manifest el bon funcionament dels xecs de Consum.
Els nostres socis-clients han incrementat el seu interés per l'estalvi en l'últim any fruit de la situació econòmica. El canvi dels descomptes s'ha incrementat un 8% respecte a l'any anterior pel qual queda clar que amb el nostre programa Món Consum donem suport a l'estalvi dels nostres clients.
En total es van canviar xecs per valor de 53,3 milions d'euros. A més, per a afavorir les alternatives d'estalvi des de Consum també hem augmentat el nombre de xecs emesos fins a aconseguir els 12,8 milions, un 10% més que l'any passat.
Estos descomptes els han poguts gaudir més de 2 milions de socis-clients, un 7% més que l'any anterior i suposen 29,9 euros de mitjana per persona.
El canvi dels descomptes s'ha incrementat un 8% respecte a l'any anterior
Quines estratègies té previstes Consum per a millorar l'experiència del client en els seus supermercats?
Se'ns presenten nous reptes en el mercat, nous reptes per la diversitat de les famílies i dels clients i també en tecnologia per la irrupció de la IA. Els clients seran cada vegada més diversos en les seues necessitats i comportament de compra i demandaran més personalització, el repte serà adaptar l'excel·lent nivell de servici que estem donant a eixa personalització. Per tant, hem de treballar la innovació per al client i per als treballadors en eixa adaptació.
El client continuarà utilitzant diferents canals per a fer les seues compres d'alimentació i continuarà havent-hi botigues físiques adaptades a les necessitats del client i amb el grau de tecnologia que els aporte valor. El canal online tindrà cada vegada més importància, però en alimentació pense que no serà el canal principal a mitjà termini.
Ferramentes com la realitat augmentada per a donar més informació, o la pròpia IA, que ha irromput ja amb força, seran aspectes a tindre molt en compte.
Si per alguna cosa destaca Consum és pel seu Programa Solidari. En 2023 es van impulsar més de 1.000 iniciatives socials. S'incrementaran les previsions en 2024?
En allò social continuarem posant a les persones en el centre, als nostres clients, els nostres treballadors, els nostres franquiciats i als nostres proveïdors escoltant-los per a aportar-los solucions.
Com a Cooperativa, sempre tenim com a objectiu atendre el benestar de les persones i, sobretot, en el cas de les persones més vulnerables. En els pròxims mesos continuarem amb el nostre Programa Solidari i més que en una ampliació de les iniciatives el que ens agradaria és aconseguir arribar a més persones amb les accions que ja tenim en marxa.
M'agradaria destacar que el Programa Solidari de Consum inclou tres línies bàsiques de col·laboració: el Programa Profit de Donació d'aliments, el programa de Vendes Socials, i les col·laboracions d'acció social dutes a terme amb diferents entitats.
Com planeja Consum mantindre el seu compromís amb les iniciatives socials i l'impacte positiu en la comunitat en el futur?
Escoltant també la societat en la qual operem per a responsabilitzar-nos i aportar el màxim que siga a les nostres mans per a la sostenibilitat ambiental.
En Consum, com a Cooperativa, ens centrem a crear riquesa en totes aquelles zones on estem presents. Creiem que créixer no és només guanyar més o facturar més, és que tots guanyem: guanyar per a aportar.
S'ha incrementat el salari en un 3,6% per a tota la plantilla de més de 21.200 treballadors. Com afectarà este augment salarial a l'empresa i als seus empleats a llarg termini?
Respecte a les millores en la retribució, per a tota la plantilla, per als més de 21.200 treballadors (en més del 90% socis treballadors), l'any passat vam incrementar els salaris un 9%, l'increment més alt del sector, enguany l'hem incrementat un 3,6%, això és superior a l'IPC. Amb estos dos increments volem millorar el poder adquisitiu dels nostres treballadors i ser una de les empreses que millor paga en el sector.
Arribaran les caixes d'autopagament a tots els supermercats Consum?
En Consum continuem amb el projecte de caixes autopagament que vam iniciar durant l'exercici anterior. En 2023 hem instal·lat caixes autoservici en 30 centres i en total ja tenim més de 250 caixes en més de 80 botigues.
Esta opció no substituïx al sistema tradicional ni al personal que realitza habitualment esta funció, sinó que són complementàries, i el seu objectiu és agilitzar les compres i evitar les cues a aquells clients que adquirixen pocs productes i paguen amb targeta de crèdit, sobretot estan instal·lades en zones turístiques o de molt de pas.
Els nostres clients valoren especialment la senzillesa del procés, la reducció del temps de compra, sense esperes, i l'aplicació automàtica dels cupons estalvi.
Creiem que créixer no és només guanyar més o facturar més, és que tots guanyem: guanyar per a aportar
Quines mesures està prenent Consum per a oferir més de 3.000 ocupacions durant la campanya d'estiu?
Nosaltres com a cooperativa i empresa d'economia social, no concebem tindre beneficis sense crear ocupació i la previsió és la de mantindre el ritme amb unes 1.000 noves incorporacions enguany.
A més, també continuem avançant en conciliació, este últim exercici hem implantat en el 100% dels supermercats la setmana laboral de 5 dies. Hem sigut la primera empresa del sector retail a aplicar esta mesura de conciliació en totes les nostres botigues; una mesura que va començar a implantar-se en 2021. Els treballadors realitzaran un màxim de 37 hores i mitja setmanals i disposen d'un cap de setmana llarg (dissabte i diumenge) cada 5 setmanes.
La plantilla gaudix de jornada contínua, 5 setmanes de vacacions, proximitat del lloc de treball al domicili, participació en els beneficis de la Cooperativa i flexibilitat per a conciliar la vida personal i professional.
I continuem treballant dins del IV Pla d'Igualtat 2022-2025, per a garantir la igualtat de tracte i oportunitats en els processos de selecció, la formació en igualtat d'oportunitats per a tots els treballadors, així com en els processos de promoció.
Quins són els plans de futur de Consum en termes d'innovació i sostenibilitat?
L'estratègia d'innovació sempre l'hem treballada en dos vessants: d'un costat per a millorar l'experiència de client i d'un altre, per a afavorir el benestar dels nostres treballadors. Durant l'any passat hem invertit un total de 22,9 milions d'euros en innovació, en concret en conciliació amb la implementació de la jornada de 5 dies de treball a la setmana per a totes les persones de botigues i plataformes.
Per descomptat, la innovació i la sostenibilitat estan molt presents també en tota la nostra logística i plataformes. De fet, hem ampliat les nostres instal·lacions logístiques a Las Torres de Cotillas (Múrcia) per a donar suport a la nostra expansió cap al sud i sud-est i serà la plataforma més automatitzada de tota la Cooperativa. També tenim el Certificat Residu 0 de totes les nostres plataformes logístiques i seu social, que certifica la valorització del 99% de residus, perquè no acaben en abocadors. Per citar alguns exemples més: comptem amb la 3a Estrella Lean&Green en 2022, l'única empresa de distribució alimentària que ho va obtindre, per reduir un 40% les nostres emissions. Es tracta d'una certificació internacional de sostenibilitat logística prestigiosa, liderada per AECOC a Espanya; també el nostre Programa TEO ens permet estalviar quilòmetres en transport en origen cada any; comptem amb flota de camions elèctrics i a gas per a reduir emissions i comptem amb sistemes predictius amb intel·ligència artificial per a aprovisionament, entre altres iniciatives.
A més, quant al servici al client: hem millorat la venda de producte a granel en forn perquè el client trie quantitat, hem millorat l'exposició i imatge del producte curat en xarcuteria i també en actualitzacions a la botiga en línia i en l'App de Món Consum.
En l'àmbit de la sostenibilitat: s'ha implantat el tiquet digital en tota la xarxa de botigues pròpies, s'han millorat els dissenys en marca pròpia amb una visió més ecològica, a més hem creat la xarxa de botigues neutres i hem ampliat el nombre de botigues amb punts de recàrrega per a cotxes elèctrics.
I quant a sostenibilitat amb tota la nova legislació en marxa, hi ha tres reptes: el primer és tindre la capacitat per a adaptar-nos a tal volum de normes i amb l'agilitat que es requerix, pense que les empreses grans no tindrem problemes d'adaptació, però algunes xicotetes pot ser que ho tinguen.
El segon va ser el repte de la competitivitat empresarial dins de la UE, ja que tots sabem que un excés de normativa va en detriment de la competitivitat enfront d'empreses de fora de la UE. Eixa és una de les claus de les reivindicacions del sector primari.
El tercer repte és que moltes d'estes normes induïxen a canvi a materials d'origen orgànic, per tant, pressionen els recursos naturals i poden produir desequilibris en eixe àmbit, amb el que es poden produir efectes negatius en uns altres.