Economia

Enlaira l'estratègia de l'Economia Blava de la Comunitat Valenciana

1 minut

Congrés economia blava

El 23 d'octubre de 2024 València ha acollit el III Congrés Internacional d'Economia Blava, esdeveniment clau per a fomentar la cooperació institucional i debatre sobre els mecanismes de finançament necessaris per al creixement del sector marítim. La jornada s'ha celebrat en l'Embull 2 de La Marina de València, integrat en la programació del València Boat Show, organitzada per la Càtedra Interuniversitària d'Economia Blava, impulsada per la Universitat d'Alacant, la Universitat Miguel Hernández d'Elx i la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori de la Generalitat Valenciana.

El congrés ha debatut sobre els desafiaments i oportunitats que oferix l'economia blava en la Comunitat Valenciana

L'obertura ha estat a càrrec de Vicente Martínez Mus, conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori de la GV, el qual ha destacat que "l'economia blava representa un dels majors exponents del desenvolupament sostenible per a la Comunitat Valenciana, pel seu extens litoral i els seus múltiples recursos marins".

A continuació, Fernando de Rojas Martínez-Parets, director de la Càtedra d'Economia Blava, ha subratllat la importància de coordinar les polítiques públiques enfocades en el desenvolupament sostenible del litoral. "La CV compta amb 500 km de costa i al voltant del 15% del nostre PIB es duu a terme en la franja de 500 metres des de la ribera marítima. La nostra franja costanera acull 10 parcs naturals, el 90% de les zones humides rellevants i 20 llocs d'interés comunitari de la Xarxa Natura 2000. I més del 70% de la població de la CV viu a menys de 10 km de la franja litoral".

La jornada internacional ha comptat amb la participació d'Ángela Pérez, presidenta del clúster Bioval, presentant l'impacte de la biotecnologia marina com a motor econòmic per al nostre territori; com també del programa Interreg NEXT MED, enfocat en la cooperació transfronterera, presentat per Vincent Ernoux, coordinador Fons Europeus Interreg Next-Med al Mediterrani. Per part seua, Celia Murcia ha exposat les oportunitats que brinda la iniciativa WestMED per a dinamitzar l'economia blava en el Mediterrani occidental. I Cédric Bohun, director-delegat de Languedoc-Rosselló del Conservatoire du Littoral, ha dissertat sobre la conservació del litoral francés.

El congrés ha continuat amb la taula redona analista del paper dels fons europeus com a catalitzadors de la innovació en este àmbit, amb la participació d'institucions com la Fundació INCYDE. I Manuel Pleguezuelo Alonso, de la Direcció General d'Assumptes Marítims i Pesca de la Comissió Europea (DG MARE), s'ha centrat en la política europea d'economia blava amb els actors regionals.

Finalment, el director general de Costes, Ports i Aeroports de la Generalitat Valenciana, Marc García Manzana, ha tancat la jornada assenyalant que "hem aconseguit presentar el Manifest per l'Economia Blava Valenciana, document que inclou les propostes estratègiques per a desenvolupar l'economia blava en la CV, des de la creació d'un òrgan d'interlocució sectorial fins a la promoció de la investigació marina i la col·laboració entre els sectors públics i privats".

El Manifest per l'Economia Blava Valenciana aposta per la creació d'un centre d'impuls, diàleg i desenvolupament de l'Estratègia Blava de la Comunitat Valenciana, amb les universitats i els sectors econòmics. Amb estes iniciatives, la Comunitat Valenciana aspira a situar-se com a referent en l'àmbit de l'economia blava a Europa, seguint models d'èxit desenvolupats en altres regions europees. Arranca així l'Estratègia de l'Economia Blava Valenciana.