Enlaira l'estratègia de l'Economia Blava de la Comunitat Valenciana

Guardar

Congrés economia blava
Congrés economia blava

El 23 d'octubre de 2024 València ha acollit el III Congrés Internacional d'Economia Blava, esdeveniment clau per a fomentar la cooperació institucional i debatre sobre els mecanismes de finançament necessaris per al creixement del sector marítim. La jornada s'ha celebrat en l'Embull 2 de La Marina de València, integrat en la programació del València Boat Show, organitzada per la Càtedra Interuniversitària d'Economia Blava, impulsada per la Universitat d'Alacant, la Universitat Miguel Hernández d'Elx i la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori de la Generalitat Valenciana.

El congrés ha debatut sobre els desafiaments i oportunitats que oferix l'economia blava en la Comunitat Valenciana

L'obertura ha estat a càrrec de Vicente Martínez Mus, conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori de la GV, el qual ha destacat que "l'economia blava representa un dels majors exponents del desenvolupament sostenible per a la Comunitat Valenciana, pel seu extens litoral i els seus múltiples recursos marins".

A continuació, Fernando de Rojas Martínez-Parets, director de la Càtedra d'Economia Blava, ha subratllat la importància de coordinar les polítiques públiques enfocades en el desenvolupament sostenible del litoral. "La CV compta amb 500 km de costa i al voltant del 15% del nostre PIB es duu a terme en la franja de 500 metres des de la ribera marítima. La nostra franja costanera acull 10 parcs naturals, el 90% de les zones humides rellevants i 20 llocs d'interés comunitari de la Xarxa Natura 2000. I més del 70% de la població de la CV viu a menys de 10 km de la franja litoral".

La jornada internacional ha comptat amb la participació d'Ángela Pérez, presidenta del clúster Bioval, presentant l'impacte de la biotecnologia marina com a motor econòmic per al nostre territori; com també del programa Interreg NEXT MED, enfocat en la cooperació transfronterera, presentat per Vincent Ernoux, coordinador Fons Europeus Interreg Next-Med al Mediterrani. Per part seua, Celia Murcia ha exposat les oportunitats que brinda la iniciativa WestMED per a dinamitzar l'economia blava en el Mediterrani occidental. I Cédric Bohun, director-delegat de Languedoc-Rosselló del Conservatoire du Littoral, ha dissertat sobre la conservació del litoral francés.

El congrés ha continuat amb la taula redona analista del paper dels fons europeus com a catalitzadors de la innovació en este àmbit, amb la participació d'institucions com la Fundació INCYDE. I Manuel Pleguezuelo Alonso, de la Direcció General d'Assumptes Marítims i Pesca de la Comissió Europea (DG MARE), s'ha centrat en la política europea d'economia blava amb els actors regionals.

Finalment, el director general de Costes, Ports i Aeroports de la Generalitat Valenciana, Marc García Manzana, ha tancat la jornada assenyalant que "hem aconseguit presentar el Manifest per l'Economia Blava Valenciana, document que inclou les propostes estratègiques per a desenvolupar l'economia blava en la CV, des de la creació d'un òrgan d'interlocució sectorial fins a la promoció de la investigació marina i la col·laboració entre els sectors públics i privats".

El Manifest per l'Economia Blava Valenciana aposta per la creació d'un centre d'impuls, diàleg i desenvolupament de l'Estratègia Blava de la Comunitat Valenciana, amb les universitats i els sectors econòmics. Amb estes iniciatives, la Comunitat Valenciana aspira a situar-se com a referent en l'àmbit de l'economia blava a Europa, seguint models d'èxit desenvolupats en altres regions europees. Arranca així l'Estratègia de l'Economia Blava Valenciana.

Destacats