Els governs valencià i balear uneixen forces per a col·laborar en projectes sostenibles i impulsar el turisme

Tots dos territoris anuncien una proposta per a optar a fons europeus en àmbits com la mobilitat sostenible, la conservació de la biodiversitat i la modernització turística

Guardar

ximo puig francina armengol
ximo puig francina armengol

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha mantingut aquest matí una reunió amb la presidenta del govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i amb el conseller valencià d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern dels Illes Balears, Miquel Company; el director general de Coordinació de l'Acció del Govern, Ángel Poyatos, i el director balear de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques, Joan Carrió. Una trobada que ha girat entorn dels fons europeus i en la qual s'han tractat diversos temes que afecten els dos territoris.

Els dos presidents han anunciat una cimera valencianobalear a celebrar-se en els mesos de juny o juliol, si la situació sanitària ho permet, que aglutinarà a tots els sectors dels dos territoris amb l'objectiu de "consolidar" aquesta aliança estratègica "en positiu" i que abordarà tota mena de qüestions comunes.

Tant Puig com Armengol han valorat l'entesa entre les dues comunitats en aquests últims sis anys de govern, on hi ha hagut "una coincidència molt important" i han recordat que entre les dues autonomies sumen 150.000 milions d'euros al PIB nacional, per la qual cosa "tenim moltes coses a dir i moltes coses que aportar, i és important que ho fem de manera coordinada. És important aprofitar estratègies comunes, entrellaçar projectes i complementar-los amb fons europeus o fons propis en projectes concrets".

ESTRATÈGIA SIMILAR

Tant la Comunitat Valenciana com les Illes Balears han seguit una estratègia similar per a superar la pandèmia, un full de ruta "basat en la prevenció, amb mesures a vegades molt dures, i amb la campanya de vacunació massiva. Aquesta alineació comuna és una part més del background que tenim", han destacat.

Aquest treball conjunt, més intens en els mesos de crisi sanitària, han portat a tractar, "de la manera més còmplice possible", totes les qüestions que giren entorn dels fons europeus.

La proposta conjunta per a afavorir l'economia blava identifica quatre línies de treball a partir de les quals es desenvoluparan projectes conjunts: el desenvolupament d'un clúster logístic intermodal que permeta impulsar el transport sostenible, el Corredor Mediterrani i la connexió Madrid-València-Palma; l'adaptació al canvi climàtic i la conservació de la biodiversitat; la sostenibilitat, innovació i digitalització del model turístic i, finalment, la resposta als reptes i oportunitats que es plantegen en l'àmbit de la Formació Professional.

El diàleg i col·laboració institucional entre les dues comunitats tindrà la seua continuïtat aquest estiu, amb una cimera valencianobalear, que se celebrarà a les Illes Balears, i que s'obrirà a la participació d'agents socials, universitats i empreses.

PRUDÈNCIA AMB LA DESESCALADA

La presidenta Francina Armengol ha destacat el treball conjunt per a fer front a la crisi sanitària i també el treball "a llarg termini" per a quan avance la campanya de vacunació "i s'òbriga l'economia". "Tot allò que beneficie a la mobilitat segura, serà benvingut", ha destacat la mandatària balear.

Sobre aquest tema, els dos presidents han coincidit que, estant a les portes de la temporada turística, "hem de tindre molta prudència amb la desescalada".

Ximo Puig, que compareixerà demà per a anunciar els canvis en les restriccions després de la taula interdepartamental, ha reconegut que les dades mostren que "hi ha hagut efecte Pasqua, però ha sigut molt baix".

Malgrat això, ha defensat "mantenir aquesta situació perquè ens juguem molt" i ha avançat que "no va haver-hi cap mena d'alçament excessiu, però sí que estem en condicions de superar algunes restriccions", fent especial esment al sector de l'hostaleria que ha estat "molt afectat".

REACTIVAR EL TURISME

L'objectiu és que la temporada turística es done les majors condicions de seguretat. En aquest sentit, tots dos governs han demanat que les PCR necessàries per a viatjar aquest estiu siguen gratuïtes i siguen finançades per la Unió Europea.

Amb això es busca facilitar i impulsar la mobilitat durant els mesos d'estiu i que el cost econòmic d'aquestes proves "no supose una limitació" per als turistes encara no vacunats que vulguen viatjar a aquests territoris.

Arxivat a:

Destacats