La Comunitat Valenciana se situa al capdavant en la recepció de fons pertanyents al Pla de Recuperació. Concretament, el territori valencià ha rebut un total de 1.694 milions d'euros. D'ells, el 74% (1.254 milions d'euros) estan sent gestionats directament per la pròpia comunitat mentre que l'Estat ha invertit 440 milions d'euros.
L'arribada d'aquests fons europeus suposen la base de la gran modernització econòmica en la qual treballa la Generalitat Valenciana, impulsant el teixit empresarial i la creació d'ocupació.
Amb més de 60 convocatòries d'ajudes resoltes, el desplegament d'inversions per part de l'Administració General de l'Estat en la Comunitat Valenciana ha beneficiat ja a més de 740 projectes, entre els quals es troben més de 550 entitats locals i organismes públics, més de 285 centres d'investigació i associacions i més de 140 empreses.
Sis Plans Estratègics fins al moment
Les empreses i entitats de la Comunitat Valenciana, participen en aquests moments en sis Plans Estratègics (PERTEs): Salut d'Avantguarda, Energies Renovables, Hidrogen renovable i Emmagatzematge (ERHA), d'Economia Circular, PERTE Aeroespacial, de Salut d'Avantguarda, el de Cadena Agroalimentària i el de Vehicle Elèctric Connectat (VEC), que ha atret ja inversió privada amb la instal·lació de la fàbrica de bateries per Volkswagen.
A més, la comunitat autònoma participa en projectes pilot d'inclusió per a perceptors de l'ingrés mínim vital, amb una inversió de 10,2 milions d'euros, en projectes pilot d'ocupació (2 milions d'euros), en el pla complementari de ciència, astrofísica i física d'altes energies 2022 (5,3 milions d'euros), el pla complementari de ciència-agroalimentari 2022 (5,8 milions), el pla complementari de ciències marines 2021 (4 milions) i el pla complementari de ciència-materials avançats 2022 (6,1 milions).
Referent a les polítiques públiques, la Comunitat Valenciana ha rebut una assignació de 528 milions d'euros per a desenvolupar projectes relacionats amb la transició verda, 194 milions per a la protecció social i 182 per a la digitalització, entre altres.
La gigafactoria, un projecte clau gràcies a aquests fons
El Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica del Vehicle Elèctric i Connectat (PERTE VEC) permetrà que Sagunt siga la seu de la planta de bateries a Espanya de Volkswagen. Una decisió que implicarà una inversió en el conjunt de l'Estat del voltant de 7.000 milions d'euros (incloent-hi 3.000 milions per a l'electrificació de les plantes de Martorell i Pamplona), i la creació de 3.000 llocs de treball directes i entre 10.000 i 12.000 indirectes en la zona.
Amb una capacitat màxima de 40 Gwh, en la planta de Sagunt es fabricarà la pròxima generació de cèl·lules per als vehicles elèctrics de la companyia gràcies a una fàbrica estandarditzada, que produirà la innovadora cèl·lula unificada de Volkswagen i es proveirà d'energia renovable, la qual cosa permetrà una producció de bateries sostenible.
Espanya lidera l'execució del pla
Espanya és actualment l'Estat més avançat en l'execució del Pla de Recuperació. En aquest sentit, estan sent beneficiats més d'11.500 projectes de tot el país, que estan sent executats per més de 6.000 empreses, més de 1.000 entitats locals i més de 2.400 universitats i centres tecnològics.
Referent a això, l'Estat ha autoritzat l'execució de quasi el 60% dels fons del Pla de Recuperació per a 2021 i 2022. Aquests fons arriben a l'economia mitjançant ajudes, licitacions d'obres, instruments financers, crèdits o altres formes de participació en capital, així com a través d'importants rebaixes fiscals, com és el cas dels incentius a la rehabilitació d'habitatges per a la millora de l'eficiència energètica o per a l'acceleració del desplegament del 5G.
Fins a mitjan abril, s'han resolt més de 520 convocatòries d'ajudes gestionades directament per l'Administració General de l'Estat, amb una inversió superior als 8.500 milions d'euros, destinades a empreses i entitats públiques de tot el territori. I, com va anunciar el president del Govern, entre abril i juny es resoldran convocatòries per valor d'11.000 milions d'euros.