Economia

El sector turístic valencià desplega les seues ales davant les bones previsions per Setmana Santa

Des d'Hosbec esperen l'obertura pràcticament total de la planta hotelera per a aquest mes d'abril

2 minuts

Un grup de turistes passejen en bicicleta per la Ciutat de les Arts i les Ciències

Amb les vacances de Setmana Santa molt a la vora, el sector turístic valencià es prepara per a una de les cites més importants del calendari. Les previsions (no sols meteorològiques) que esperen des de la patronal hotelera Hosbec aconsegueixen dades d'ocupació similars a nivells previs a la pandèmia de la COVID-19, és a dir, de l'any 2019.

Després de les últimes setmanes en les quals ha predominat el mal temps, arriben dies d'estabilitat a la Comunitat Valenciana. Aquest mes de març està sent el més humit de tota la història amb fins a 185,7 litres per metre quadrat de mitjana en tot el territori valencià. Així, les dades d'ocupació hotelera de la setmana passada van confirmar que les pluges van condicionar l'ocupació en ciutats com València durant les festes de Falles.

Una vegada superat aquesta etapa més complicada de l'habitual, arriba la Setmana Santa com la primera "gran cita" del turisme en passar la pandèmia a una fase d'"estabilització", en paraules del president de la patronal hotelera Hosbec, Toni Mayor. "Encara que el nivell de contagis roman alt encara, la veritat és que ha baixat i molt la pressió del sistema sanitari que és el veritablement preocupant", apunta.

Un dels elements claus per a aquestes vacances radica en el factor internacional gràcies al creixement dels turistes estrangers. "Els consumidors espanyols i europeus estan en una nova etapa d'afrontar la pandèmia i no s'espera cap restricció ni canvis en la mobilitat ni en els viatges que puga afectar de nou el sector turístic", assenyala Major sobre aquest tema.

Amb una quota de mercat que oscil·la entre el 55% a Benidorm, del 50% en Costa Blanca i València i del 20% a Castelló, el turisme estranger serà el factor "diferencial" que permeta la consolidació de la recuperació. Els britànics tornen a ser líders en el mercat internacional, amb el 42,5% de quota a Benidorm el que confirma les bones perspectives a l'alça de la tendència d'aquest mercat. L'ocupació hotelera durant la setmana passada aconsegueix ja punts durant el cap de setmana d'entre el 65 i el 70%.

Igualment, l'obertura d'hotels segueix "el curs previst" i per a la Setmana Santa "pràcticament estarà oberta la totalitat de la planta hotelera". "Només romandran tancats alguns hotels de cadenes molt puntuals, i tots aquells que encara estan en obres de reforma i actualització de les seues instal·lacions", compte el president d'Hosbec.

A pesar que la situació per la pandèmia ha passat a un segon pla, des de l'hostaleria afirmen que els establiments "no abaixen la guàrdia" perquè es preparen ja els protocols d'actuació sobre la base de les noves normes dictades pel Ministeri de Sanitat per a turistes que pogueren resultar positius per Covid. També s'exigirà l'ús de la màscara en tots els interiors d'hotel com es fa des de l'inici de la pandèmia.

Un grup de turistes amb maletes arriba a la ciutat de València


Últimes dades

Segons les últimes xifres, els hotels de la província de València descendeixen lleugerament la seua ocupació respecte a l'anterior setmana en la qual es van celebrar les Falles, deixant en el camí 1,6 punts percentuals que anoten finalment un 58,5%. Igual que en la resta de zones analitzades, el cap de setmana concentra un major nombre de reserves i ascendeix a un 65,3%. No obstant això, es tracta d'una dada inferior en relació als recollits en els mateixos períodes anteriors, que s'ha vist sens dubte afectat pel temps inestable.

Segons les dades recopilades en una enquesta setmanal, València ha mantingut la incidència del mercat nacional respecte a la setmana passada amb un 52,7% de la quota total. Pel que fa al mercat internacional, el principal ha sigut el neerlandés amb un 5,8%, seguit del francés (5,3%) i britànic (5,1%).

La previsió d'ocupació per a la següent setmana és més optimista que les últimes dades recollides i es fixa en 68,5%, encara que s'espera poder superar aquests valors gràcies a les reserves d'última hora, tal com ha ocorregut durant les últimes setmanes.

A Benidorm, la borrasca Celia ha afectat en els últims registres d'ocupació. Les cancel·lacions d'última hora provoquen una pèrdua de 3,1 punts percentuals, respecte a les dades de la setmana anterior. D'aquesta manera els dies compresos del 21 al 27 de març, aconsegueixen un 66,5% d'ocupació mitjana.

En la quarta setmana del mes de març el turisme nacional i internacional pràcticament s'equilibren liderant amb un xicotet avantatge el domèstic, amb un 46,5% del total, el 50% d'ells a través del programa de l'Imserso. El mercat internacional continua consolidant-se amb el turista britànic com a líder (42,5%) seguit a llarga distància, pel mercat belga i neerlandés amb un 3,8% i un 3% respectivament.

El cap de setmana supera les dades de la mitja setmana (71,3%), però encara així es ressent 3,2 punts percentuals menys respecte a les últimes dades registrades per a aquest mateix període. Quant a la previsió per als últims dies del mes s'espera un 68,5%, un registre que pot veure's superat si el temps acompanya.

En la Costa Blanca, durant la quarta setmana del mes (del 21 al 27 de març) aconsegueix un 54,6% d'ocupació (sense incloure Benidorm), amb el que manté els nivells de la setmana anterior i resisteix l'assot del mal temps característic d'aquests dies.

Així mateix, els turistes nacionals (51,8%) i internacionals (48,2%) equilibren la balança. Aquest últim, ho encapçalen com a principals mercats emissors el britànic, belga i noruec, amb un 9,3%, 7,1% i 7,1% respectivament. Respecte a les previsions s'espera donar tancament al mes de març i la benvinguda a abril amb un 52,5% i amb grans probabilitats de depassar aquestes dades.

Etiquetes: