El creixement interanual de l'IPC de maig ha sigut del 8,6% en la Comunitat Valenciana, una dècima menys que a Espanya, mentre que la inflació subjacent (que exclou de l'IPC l'energia i els aliments no elaborats) ha sigut del 4,7%, dues dècimes per davall de la mitjana nacional (4,9%).
L'Observatori de Preus de Consum de la Comunitat Valenciana, reunit hui, ha presentat les principals conclusions del primer informe sobre preus, que ha servit per a elaborar el primer paquet d'ajudes a les famílies anunciat pel president de la Generalitat, Ximo Puig.
En aquest sentit, la creació d'aquest Observatori de Preus el mes de maig passat, forma part de les mesures del Pla Reactiva, presentat públicament el 7 d'abril de 2022, com a resposta valenciana a l'emergència energètica i als seus efectes sobre els sectors econòmics, les empreses, els autònoms i les famílies de la Comunitat Valenciana i, per tant, com un dels pilars en la lluita contra la inflació.
Segons aquest informe, des d'estiu de 2021 la inflació a Espanya ha iniciat una senda ascendent molt per damunt de l'objectiu desitjable del 2% a mitjà termini del Banc Central Europeu i s'ha situat per damunt d'aqueix nivell des d'abril de 2021. Cal destacar la forta pujada dels preus des d'inicis d'enguany, que s'ha intensificat encara més després de l'esclat del conflicte bèl·lic Rússia-Ucraïna.
Dades més rellevants
Les deu rúbriques o grups de productes en els quals més han crescut els preus en l'últim any en la Comunitat Valenciana són els olis i grasses (45,8%), calefacció i distribució d'aigua (28,3%), ous (27,4%), llet (19,4%), cereals i derivats (18,7%), transport personal(15,8%), pa (15,4%), carn d'oví (14,6%), carn d'ocell (13,3%), i creïlles i els seus preparats (12%).
Els preus dels hotels també estan creixent amb força, amb una inflació d'abril de 2021 a abril de 2022 en l'índex de preus d'hotels del 22,7% en la Comunitat Valenciana. No obstant això, és quasi 7 punts percentuals inferior a la mitjana nacional, la qual cosa és una bona notícia per a la competitivitat del nostre sector turístic.
L'índex de preus de l'habitatge mostra una acceleració des del primer trimestre de 2021, havent crescut un 8,9% des de març de 2021 fins a març de 2022 en la Comunitat Valenciana, 4 dècimes més que a Espanya. Aquest últim valor en la Comunitat Valenciana contrasta amb el d'un any abans, l'1,2% de març de 2021.
En paral·lel a l'augment del preu de l'habitatge, també estan creixent els preus del sòl urbà, amb un augment del 10,3% en 2021 en la Comunitat Valenciana que és 2,4 punts inferior al d'Espanya.
El grup de treball ha acordat hui aprofundir per a una millor comprensió de la dinàmica de formació dels preus a l'alça dels productes de la cistella de la compra. Per a això, s'estudiaran noves metodologies d'anàlisis de dades que permeten identificar en quines fases de les cadenes de producció, distribució i comercialització es poden estar produint aquestes variacions que apunta l'informe.
Observatori de preus
L'Observatori de Preus es constitueix com un grup de treball dins del Consell de Persones Consumidores i Usuàries de la Comunitat Valenciana, que és l'òrgan col·legiat de consulta i assessorament de la Generalitat en matèria de protecció i defensa de les persones consumidores i de participació i representació de les persones consumidores i usuàries a través de les seues organitzacions i associacions.
L'Observatori de Preus de Consum està compost per la persona titular de la Direcció General de Comerç, Artesania i Consum, Rosana Seguí, i dues persones representants de les federacions i associacions de persones consumidores, que siguen membres titulars del Ple del Consell de Persones Consumidores i Usuàries de la Comunitat Valenciana; Vicenta Alcàsser, de l'Associació de Mestresses de casa i Consumidors TYRIUS, i Vicente Inglada, de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana.
A més, formen part del grup de treball, com a personal expert, les persones titulars de les direccions generals d'Economia Sostenible, d'Anàlisi i Polítiques Públiques, José Soler; de la Direcció de l'Institut Valencià d'Estadística (IVE), David González, i de la Direcció General d'Anàlisi i Polítiques Públiques, Ana Berenguer.
L'Observatori compta, d'una banda, amb la informació relativa al seguiment de l'evolució dels preus dels principals productes de la cistella de la compra de les famílies, així com amb la informació estadística de variacions de preus elaborada tant per l'INE com per l'Institut Valencià d'Estadística (IVE).