El Corredor Mediterrani avança a pas lent: "Hi ha obres que no van en data"

Des del Moviment #QuieroCorredor afirmen que "encara que està tot en marxa, hi ha trams, obres i actuacions que no van en data"

Guardar

Primer balanç de les obres del Corredor Mediterrani de 2024

El moviment #QuieroCorredor ha fet públic el seu primer balanç semestral de 2024 de les obres del Corredor Mediterrani, revelant que la infraestructura clau per a la competitivitat del transport de persones i mercaderies a Espanya no avança al ritme promés pel Govern central. Esta anàlisi minuciós, el quinzé realitzat per la iniciativa, destaca que malgrat les declaracions governamentals sobre la prioritat d'estes obres, i la posada en marxa d'alguns d'estos projectes clau per al seu desenvolupament, els retards persistixen.

Durant el VII Acte Empresarial pel Corredor Mediterrani, celebrat al novembre del passat any, el Govern va assegurar que la infraestructura era "una prioritat" i va subratllar la importància d'avançar en inversions públiques. No obstant això, els avanços no han sigut els esperats set mesos després.

Entre les principals obres previstes per a 2024, s'espera la finalització d'importants accessos com el del port de Sagunt i la connexió d'Almussafes amb el port de València. El túnel de Castellbisbal-Martorell, conegut com la "porta d'Europa", ja ha sigut completat. No obstant això, queden pendents la terminació de les obres de La Llagosta i la finalització de la 2a fase del soterrament de Múrcia, ajornat a 2023.

S'estima que entre 2025 i 2026 es tindrà ample internacional progressivament, però continua sent crucial obtindre informació detallada sobre la capacitat de les línies i les condicions i horaris per als trens de mercaderies i passatgers.

Estat actual de les obres del Corredor Mediterrani
Estat actual de les obres del Corredor Mediterrani

No es complix la planificació

Vicente Boluda, president de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE) i una de les figures més destacades del Moviment #QuieroCorredor, ha manifestat al respecte que "encara que la infraestructura avança, la planificació en l'execució de les obres del Corredor Mediterrani no s'està complint. Encara que està tot en marxa, hi ha trams, obres i actuacions que no van en data". Boluda també ha definit el Túnel Passant com "el tap del Corredor Mediterrani" i ha considerat el tram Almeria-Granada com "el més retardat del Corredor Mediterrani".

Precisament, pel que respecta al Túnel Passant, s'està en l'últim pas per a obtindre la seua declaració d'impacte ambiental i es treballa en la reordenació arterial ferroviària de València, amb un enfocament en la integració total d'esta nova infraestructura.

Malgrat estos problemes, l'informe plasma que des de la creació del Moviment #QuieroCorredor en 2016, la infraestructura ha anat experimentant un avanç notable. En 2016, només el 45% dels trams estaven en obres, xifra que ha augmentat al 80% en 2024. Els trams en projecte han passat del 54% al 95%, i s'ha aconseguit posar en servici el 36% de la infraestructura, enfront del 19% inicial.

Malgrat estos avanços, els representants polítics de la Comunitat Valenciana es mostren crítics. Precisament, en l'últim Acte Empresarial pel Corredor Mediterrani, celebrat a Madrid el novembre de 2023, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, i l'alcaldessa de València, María José Catalá, van denunciar els retards en les obres, qualificant-los com un "menystinc" del Govern central. Segons ells, esta infraestructura és clau per a la competitivitat i cohesió social d'Espanya.

Salomé Pradas, en eixe moment consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, també va expressar el seu descontentament, afirmant que "no és comprensible ni admissible que, a hores d'ara, existisquen determinades actuacions fonamentals per a la culminació del Corredor Mediterrani que, o bé ni s'han iniciat, o estan patint un considerable retard en la seua execució".

Obres del Corredor Mediterrani a la zona de Sagunt. Imatge www.valenciaport.com
Obres del Corredor Mediterrani a la zona de Sagunt. Imatge www.valenciaport.com

Així estan les obres en la Comunitat Valenciana

Segons l'informe publicat fa uns dies, així està el Corredor Mediterrani en la Comunitat Valenciana per trams:

  • Tarragona-Castelló: Obres per a transformar l'ample ibèric en ample internacional.
  • Castelló-València: Finalització d'obres per a col·locar el tercer carril en la via que falta. Obres iniciades per al canal d'accés al túnel passant.
  • València: Adequació de l'estació Font de Sant Lluís i connexió amb la factoria Ford amb el tercer carril.
  • València-Xàtiva: Instal·lació de la doble via AV fa anys, però sense funcionament. Falta la continuació fins a La Encina.
  • València-Xàtiva-Nus de La Encina: Obres en curs per a la implementació de l'ample internacional.
  • Alacant-Múrcia: Via única sense electrificar.

En servici el 36% de la infraestructura

La revisió semestral del Moviment #QuieroCorredor posa de manifest que, encara que s'han realitzat avanços importants des de la seua creació en 2016, encara queda molt per fer. El 100% de la infraestructura està almenys en estudi, però només el 36% ha sigut posada en servici.

La infraestructura és vital no sols per a la regió sinó per a tota Espanya, facilitant un transport més eficient i contribuint al desenvolupament econòmic i social del país.

El Moviment #QuieroCorredor continuarà monitorant i reportant el progrés de les obres, mantenint la pressió sobre les autoritats perquè complisquen amb els seus compromisos.

Destacats