El Corredor Mediterrani continua avançant: "La licitació de les obres arribarà al 80% en 2024"

El comissionat del Govern per al Corredor Mediterrani, Josep Vicent Boira, considera que la infraestructura "avança decididament"

Guardar

Obres del Corredor Mediterrani a la zona de Sagunt. Imatge www.valenciaport.com
Obres del Corredor Mediterrani a la zona de Sagunt. Imatge www.valenciaport.com

El Corredor Mediterrani, una de les infraestructures ferroviàries més importants d'Espanya, tancarà el 2024 amb el 80% de les seues obres licitades, la qual cosa representa un avanç significatiu i decidit en el seu desenvolupament, segons el comissionat del Govern per al Corredor Mediterrani, Josep Vicent Boira. Este avanç reflectix una inversió rècord de mil milions d'euros en 2023, una xifra destacable que subratlla el compromís i l'escala d'este projecte.

En unes declaracions recents, publicades en la web #QuieroCorredor, Boira destaca que "el Corredor Mediterrani avança decididament", assenyalant que la fase de projectes ja es troba entorn del 90% i que les obres arribaran al 80% amb la pròxima licitació d'un nou tram. Estes xifres són indicatives que els percentatges en servici augmentaran a mitjà termini, consolidant la infraestructura com una peça clau per a la connectivitat i el desenvolupament econòmic de la regió.

Un dels trams crítics és l'entre el nus de La Encina i Alacant, les obres de la qual començaran en els pròxims mesos. A més, la col·locació del tercer carril en la segona via entre Castelló i València està en curs, igual que la doble via d'ample internacional entre València, Xàtiva i La Encina, i la segona fase del soterrament del traçat a Múrcia.

Les principals obres que s'espera veure acabades en 2024 inclouen, a Catalunya, el tram Castellbisbal-Martorell, conegut com la "porta d'Europa", i altres accessos importants com el port de Sagunt i la connexió d'Almussafes amb el port de València. Boira afirma que "la logística en el Corredor Mediterrani està a les portes d'una revolució".

Estat actual de les obres del Corredor Mediterrani
Estat actual de les obres del Corredor Mediterrani

Túnel passant de València

El comissionat també aborda la situació del túnel passant de València, considerat un coll de botella en el Corredor Mediterrani. Segons Boira, encara que sembla que no hi ha notícies recents, s'han continuat fent passos importants. "Ja s'ha remés al Ministeri de Transició Ecològica, és a dir, ja està en l'últim pas per a obtindre la seua declaració d'impacte ambiental", anuncia. A més, s'està treballant en la reordenació arterial ferroviària de València, amb un enfocament en la integració total d'esta nova infraestructura.

"Esta nova xarxa arterial és una actuació pendent des de 1960, quan després de la riuada de 1957 el pla previst es va realitzar únicament en part. Creure que una obra que durarà almenys altres 70 anys es pot planificar ràpidament és un error", considera, sobre este tema.

Obres clau a Catalunya i desbloqueig a França

El comissionat també subratlla la importància de les obres en la zona de Castellbisbal i Martorell, que estan en la seua última fase. "Les obres de l'àrea de Castellbisbal i Martorell estan en la seua última fase, un últim esforç permetrà acabar les actuacions en els pròxims mesos", explica Boira. Estes obres són essencials perquè la factoria de SEAT a Martorell tinga una connexió directa en ample estàndard amb Europa, facilitant tant l'exportació de vehicles com l'arribada de peces. A partir de mediats d'any, les actuacions es concatenaran, començant amb el nus de Castellbisbal, seguit pel túnel de Roda i l'estació de Sant Vicenç de Calders.

Respecte a altres trams del Corredor Mediterrani, Boira informa que tots estan a ple rendiment. "La seguretat i la qualitat dels treballs han de ser i són, dos dels atributs inherents a estes obres que sempre suposen un desafiament donada la seua complexitat", comenta. En alguns trams, les obres es realitzen sobre vies existents, la qual cosa limita els treballs a horaris nocturns per a no interrompre els servicis. En uns altres, s'opta per talls totals de la via per a reduir el temps d'execució, encara que això comporta majors molèsties per als usuaris.

Quant a l'obertura de vies amb França i altres països europeus, Boira ressalta els avanços recents, com el primer tren directe des de Barcelona a França i les ajudes a 27 empreses de mercaderies per a l'adquisició de vagons i locomotores adaptades a l'ample internacional. "El treball realitzat en les institucions europees és continuat i incansable", afirma. El nou coordinador europeu del Corredor Mediterrani, Mathieu Grosch, ha identificat la solució de problemes transfronterers com la seua principal tasca. "Cal recordar que no és un problema francés ni espanyol, és un problema europeu", incidix.

Accelerar la seua execució

Per part seua, els representants polítics de la Comunitat Valenciana es mostren més crítics amb l'avanç i desenvolupament de les obres. Precisament, durant l'últim Acte Empresarial pel Corredor Mediterrani celebrat a Madrid el mes de novembre passat, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, i l'alcaldessa de València, María José Catalá, denunciaven el retard que estan patint les obres, un fet que, per a tots dos representants polítics, "evidència el menystinc" del Govern central, en tractar-se d'una "infraestructura clau per a la competitivitat i la cohesió social i per al futur que mereix Espanya".

Per part seua, durant este mateix acte, la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, assegurava que "no és comprensible, ni admissible que, a hores d'ara, existisquen determinades actuacions fonamentals per a la culminació del Corredor Mediterrani que, o bé ni s'han iniciat, o estan patint un considerable retard en la seua execució", exigint al Govern que "accelere la seua execució".

Salomé Pradas, María José Catalá, Carlos Mazón, Vicente Barrera i Nuria Montes
Salomé Pradas, María José Catalá, Carlos Mazón, Vicente Barrera i Nuria Montes a l'acte de #QuieroCorredor

Quan finalitzarà?

Josep Vicent Boira es mostra optimista sobre el futur del Corredor Mediterrani, encara que evita donar una data exacta de finalització. "El Corredor Mediterrani no tindrà una data d'inauguració, no hi haurà un dia en què les autoritats competents tallen la cinta i s'òbriga l'obra i el servici", preveu. Este projecte, segons ell, és dinàmic i sempre estarà en constant millora per a oferir el millor servici possible, la qual cosa inclou noves plataformes, duplicacions de trams i terminals addicionals.

Amb tot això, el Corredor Mediterrani continua avançant a bon ritme, amb grans expectatives per al que resta de 2024. La inversió i el treball continuat asseguren que esta infraestructura es convertisca en un eix vital per a la logística i el transport en la Comunitat Valenciana i Europa, amb beneficis significatius per a l'economia i la connectivitat de la zona.

Destacats