El cooperativisme en la Comunitat Valenciana: Un model econòmic en creixement

La Comunitat Valenciana té actualment 2.700 cooperatives actives que generen 61.000 ocupacions directes, més del 7% del PIB

Guardar

XI Encontre #DecirHaciendo de Consum
XI Encontre #DecirHaciendo de Consum

Amb més de 2.700 cooperatives actives i 61.000 ocupacions directes, la Comunitat Valenciana demostra el vigor del seu model cooperatiu, que representa el 7,10% del PIB regional, aconseguint més de 8.900 milions d'euros en 2023. El panorama d'este model empresarial ha sigut ressaltat en el XI Encontre #DecirHaciendo, organitzat per Consum, on s'han discutit els assoliments i els desafiaments pendents del sector.

Segons l'informe "Notorietat i Imatge del Cooperativisme en la Comunitat Valenciana" elaborat per la Confederació de Cooperatives (CONCOVAL), el 85% dels valencians i valencianes identifica a les cooperatives per la seua contribució social i territorial, i el grau de reconeixement d'este model econòmic ha augmentat quasi un 30% en els últims 20 anys, aconseguint el 88,5% actual. No obstant això, la trobada, emmarcada en els actes de "València, Capital Espanyola de l'Economia Social 2024", també ha deixat palesa la necessitat d'una major conscienciació i formació per als qui desitgen emprendre sota esta fórmula empresarial.

L'esdeveniment va reunir este dimarts a quatre representants de cooperatives sota el lema 'Empreses amb valors'. Els ponents van ser Verónica Cerdán, CEO i fundadora de la productora audiovisual alacantina 'MakinAcción'; Guillermo Edo, director general de la cooperativa agrícola del Baix Maestrat 'Benihort'; Eduardo Martín, cofundador de l'energètica 'Eclekte'; i Teresa Bayarri, executiva de Comunicació Corporativa i Sostenibilitat de Consum.

XI Encontre #DecirHaciendo de Consum
XI Encontre #DecirHaciendo de Consum

Les cooperatives: uns valors compartits

"Treballem des del territori, amb històries quotidianes, amb persones com a protagonistes, perquè allò xicotet, allò local, és el més gran que existix", va explicar Verónica Cerdán, al mateix temps que va posar l'accent principalment en la cooperativa com a fórmula d'organització de diferents professionals d'un mateix sector, en este cas l'audiovisual. "El nostre ADN, els nostres valors, els que compartíem des d'inici totes necessitaven d'una forma jurídica que li anara com l'anell al dit i que finançara el nostre propòsit que és, en definitiva, desenvolupar una creativitat transformadora, i eixa fórmula la trobem en la cooperativa", va concloure.

Guillermo Edo, per part seua, destacava en la seua intervenció la necessitat d'evolucionar i mantindre els ulls oberts a noves línies d'acció per a mantindre les cooperatives sempre vives. "En els últims anys hem diversificat molt la nostra activitat per a donar servicis als nostres llauradors i estem molt satisfets per això. Tenim una secció molt important hortofructícola, comptem amb una àrea d'abonaments i subministraments, instal·lacions de degoteig i transport propi... Sempre cal contemplar nous camins i no deixar de moure's", assenyalava el responsable de la veterana cooperativa agrícola.

A continuació, Eduardo Martín posava en valor el rol crucial que haurien de tindre les empreses, més encara les noves, en el desenvolupament social, abordant temes com la desocupació, la transició energètica i la discriminació. "Ser una cooperativa va molt més enllà de tindre la propietat compartida d'un projecte. Ser una cooperativa implica crear i mantindre una sèrie de valors cooperatius que han de ser presents en tot moment. Si això no és així no tens res a fer front a altres competidors. Si creus en això pots arribar on vulgues i a més gaudir-ho moltíssim més", va apuntar.

Finalment, Teresa Bayarri tancava la jornada incidint en l'aportació de les cooperatives a la sostenibilitat, fins i tot abans que se li atorgara este nom: "Som conscients que la sostenibilitat empresarial és un llarg camí que hem de caminar cada dia, fent progressos a poc a poc, però sent honestos i dient les coses quan les fem, 'DecirHaciendo'. Perquè no hi ha res dolent a dir que estem treballant en això".

A més, segons va indicar, treballar estos valors incrementa el nivell d'acolliment de les organitzacions per part de la societat. De fet, tal com sostenen els informes de la consultora experta en reputació RepTrak, les persones que consideren que les cooperatives són bones per a la nostra societat, són les que millor valoren a Consum, amb una puntuació de 73,2 sobre 100 de mitjana des de principi d'any.

XI Encontre #DecirHaciendo de Consum
XI Encontre #DecirHaciendo de Consum

Innovació i adaptació

Malgrat l'èxit evident d'esta fórmula, la trobada va deixar clar que hi ha molt per fer per a consolidar i expandir el model cooperatiu en la Comunitat Valenciana. Els i les ponents van coincidir en la necessitat d'augmentar la formació i l'assessorament professional per a emprenedors interessats en esta fórmula empresarial. La falta de coneixement i l'efecte dissuasiu previ al qual s'enfronten són obstacles significatius que han de ser superats.

A més, es va destacar la importància de fomentar una major col·laboració entre cooperatives i altres entitats del teixit econòmic i social. Esta col·laboració pot ser clau per a afrontar els reptes del futur, com la digitalització, la sostenibilitat i la competitivitat en un mercat cada vegada més globalitzat.

Amb tot això, el XI Encontre #DecirHaciendo organitzat per Consum ha sigut una plataforma per a visibilitzar l'impacte i les potencialitats del cooperativisme en la Comunitat Valenciana. Amb una trajectòria de creixement i reconeixement social, el model cooperatiu es presenta no sols com una opció viable, sinó com un motor clau per al desenvolupament sostenible i equitatiu del territori. La comunitat cooperativa valenciana està cridada a continuar innovant i adaptant-se, assegurant així la seua rellevància i capacitat per a generar un impacte positiu en la societat.

Arxivat a:

Destacats