Economia

Consum va incrementar més d'un 13% la seua facturació en 2023, arribant als 4.388,7 milions d'euros

La cooperativa valenciana va obtindre uns resultats de 101,1 milions d'euros, un 75% més que l'any anterior

1 minut

Antonio Rodríguez, director general de Consum

La cooperativa valenciana Consum ha presentat este dimarts els resultats de la companyia corresponents a l'any 2023. Uns resultats que des de Consum han valorat com "molt bons", i més tenint en compte que s'ha tractat d'un exercici de "gran incertesa provocat per una inestabilitat internacional greu i una alta inflació, amb un problema de costos en origen que ha suposat un encariment de la cistella de la compra".

Concretament, Consum va facturar 4.388,7 milions d'euros en 2023, un 13,6% més que en l'exercici anterior. Els resultats es van situar en 101,1 milions d'euros, un 75% més que en 2022.

Antonio Rodríguez, nou director general de Consum, ha tingut paraules per a recordar la gestió realitzada per Juan Luis Durich, director general de la companyia els últims 30 anys, una etapa que per a Rodríguez "ens ha posicionat a escala nacional i ens ha convertit en referents en temes socials i mediambientals".

Respecte als resultats, el director general ha afirmat que reflectixen "l'esforç que ha realitzat la cooperativa per ser competitiva en preus, que ens han fet créixer en clients i, per tant, augmentar vendes". Malgrat retallar el seu marge brut per esta contenció de preus, Consum ha augmentat els seus resultats, que destina principalment al repartiment entre els seus més de 19.500 socis treballadors.

Increment de vendes

En 2023, Consum va incrementar un 10,2% les seues vendes a superfície constant. A més, s'ha produït un augment de vendes en volum, en concret, en la cooperativa han crescut un 6,5% l'últim any mentre que en el conjunt del mercat l'augment ha sigut del 0,9%, segons l'INE. La cooperativa manté el 6é lloc del rànquing nacional d'empreses de distribució per superfície, augmentant la seua quota un 0,1 fins al 4,6% del mercat nacional, mentre que la seua quota de mercat per vendes en la seua àrea d'influència se situa en el 13,4%, segons Nielsen.

Per part seua, les vendes de la botiga online de la cooperativa van augmentar un 10%, fins a aconseguir els 73,6 milions d'euros, que suposa un 1,7% de les vendes. Es presta servici en 431 poblacions.

Inversió

En 2023, la inversió de la cooperativa va aconseguir els 167,3 milions d'euros, destinada principalment a l'obertura de 67 nous supermercats, -15 Consum i 52 Charter- ampliació i reforma de 19 botigues i a la innovació (22 milions d'euros). Amb les noves obertures, la xarxa comercial compta amb 933 establiments, 485 propis i 448 Charter, situats en la Comunitat Valenciana, Catalunya, Castella- La Manxa, Múrcia, Andalusia i Aragó.

En este 2024, Consum preveu mantindre el seu ritme d'obertures i obrir 50 supermercats més: 15 propis i 35 Charter i realitzar 27 reformes i ampliacions. No es planteja a curt termini expandir-se a noves autonomies.

Destaca en l'apartat d'inversió, la partida dedicada a innovació amb 22,9 milions d'euros. Els projectes més destacats d'este 2023 tenen a veure amb la digitalització de processos (tiquet i etiquetes digitals, caixes d'autopagament i implementació de gestions per als treballadors).

Direcció de Consum durant la presentació de Resultats 2023

Generació d'ocupació

Tal com ha recordat Rodríguez, la cooperativa valenciana considera que propiciar un entorn de treball que satisfaça la seua plantilla, repercutirà positivament en els seus clients. Seguint esta política, Consum va crear 1.879 nous llocs de treball en 2023, fins a aconseguir una plantilla de 21.216 treballadors i treballadores, un 9,7% més que l'any anterior. El 96% de la plantilla gaudix de la condició de soci, fix o soci en període de prova. Els socis treballadors són propietaris de la cooperativa, per la qual cosa s'impliquen en la gestió i es repartixen els beneficis. En 2023, es van repartir 71,7 milions d'euros, dels quals 35,8 milions corresponen al repartiment de resultats cooperatius i 35,9 milions, a primes per objectius.

A més, l'activitat de Consum va generar unes 43.162 ocupacions indirectes, principalment, dins de la seua cadena de subministrament i en els seus servicis (transport, manteniment, neteja, seguretat o servici a domicili).

La cooperativa va aplicar el febrer de 2024 una pujada salarial del 3,6% per al 100% de la plantilla. Este increment, que se suma a l'augment històric del 9% que es va aplicar l'exercici passat, suposa una inversió de més de 20 milions d'euros i un increment mínim per soci treballador de més de 626 euros bruts a l'any.

Durant l'any 2023, Consum ha implantat la jornada laboral de 5 dies en el 100% de la seua xarxa de botigues i plataformes, convertint-se en la primera empresa del sector retail a aplicar esta mesura de conciliació en totes les seues botigues. El conjunt de la inversió en conciliació ha sigut de 45 milions d'euros, la qual cosa representa 2.146 euros per treballador. A més, va obtindre el certificat Top Employers per onzé any consecutiu, que l'acredita com una de les millors empreses per a treballar a Espanya. També és l'única empresa de distribució amb el certificat d'Empresa Familiarment Responsable, amb la qualificació d'Excel·lència.

Descomptes i xecs regal

Present en més de 3,7 milions de llars, Consum va enviar més de 60 milions d'euros en descomptes i xecs regal durant 2023, un 9,3% més que l'any anterior, per a afavorir l'estalvi dels seus socis-clients, que continua creixent any a any i supera ja els 4,5 milions de persones (un 4,7% més). Este suport la consolida com la cooperativa amb més socis consumidors d'Espanya.

Promoure el desenvolupament econòmic local

El 98,6% de les compres efectuades per la cooperativa es realitza a proveïdors nacionals i el 67% a proveïdors de les comunitats autònomes en les quals és present, un objectiu prioritari per a Consum, que promou activament el desenvolupament econòmic local. De fet, el 80% dels aliments frescos que la cooperativa embene a granel (fruita, verdura, carn i peix de venda personalitzada) té origen nacional, un valor al qual Consum dona prioritat. A més, s'ha millorat el termini mitjà de pagament a proveïdors que s'ha reduït en 1 dia, fins als 41 dies, un dels més ajustats del sector.

La varietat és un valor molt apreciat pels clients de Consum, que poden trobar més de 15.500 referències, el 85,5% d'elles marques líders. Tot això sense descurar la qualitat, el disseny i la competitivitat de la seua marca pròpia. Durant l'exercici s'ha continuat ampliant la gamma de productes Eco, amb 185 referències.

A més, en 2023 s'ha continuat avançant en les certificacions de qualitat i producte de proximitat, com és el cas de les taronges i mandarines amb IGP 'Cítricos Valencianos', la IGP 'Poma de Girona', o las DOP 'Alcachofa de Benicarló' i 'Uva del Vinalopó', entre altres.

Foto de família de la direcció de Consum

Col·laboracions i programa solidari

En 2023, Consum ha col·laborat amb més d'un miler de projectes socials en totes les comunitats on és present, a través de la seua política de col·laboracions i el seu Programa Solidari. La cooperativa manté el seu compromís amb les persones amb dificultats per a accedir a una alimentació variada i suficient.

Entre elles, destaca el seu Programa Profit de Gestió Responsable d'Aliments, que en 2023 va donar 8.516,4 tones d'aliments a les persones que més ho necessiten. Els aliments provenen dels supermercats, plataformes i escoles de frescos, i suposen un valor de 27,7 milions d'euros, un 7,4% més que en 2022. Gràcies a estes donacions i a la labor dels més de 1.400 voluntaris amb els quals col·labora Consum, es va poder ajudar a 85.000 persones.

Pla Ambiental Integrat

Durant el passat exercici, Consum ha reforçat el seu Pla Ambiental Integrat sobre la base de dos grans objectius: la descarbonització i l'economia circular dels recursos. Gràcies a la incorporació de gasos refrigerants, els supermercats ecoeficients i la millora dels vehicles de la flota logística, la petjada de carboni de la cooperativa s'ha reduït un 81,1% des de 2015, A més, és la primera empresa del sector de la distribució alimentària que va obtindre el segell "Reduïsc" del Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO) i per primera vegada en 2023, també el "Compense". Consum és pioner en assolir la validació dels seus objectius de descarbonització pel Science Based Targets initiative (SBTI).

El 97,7% de l'energia que consumix la cooperativa valenciana és de fonts renovables. En esta línia de treball s'ha firmat un acord amb Endesa per al subministrament a llarg termini d'energia totalment renovable procedent d'un bloc PPA solar i d'electricitat amb garanties d'origen (GDO). A més, ja hi ha plaques solars fotovoltaiques en 27 supermercats i en les plataformes de Las Torres de Cotillas i Zona Franca. Durant este any està previst duplicar la xarxa de carregadors de vehicles elèctrics en els supermercats.

Dins de la seua estratègia de descarbonització, Consum ha implementat este últim any la seua xarxa de supermercats neutres. Es tracta d'una iniciativa pionera en el sector de la distribució alimentària que té com a objectiu reduir i compensar les emissions dels seus establiments. AENOR ha verificat la compensació de les emissions de les primeres 80 botigues. Totes estes botigues disposen d'energia de fonts renovables, mobiliari frigorífic eficient amb neveres verticals que suposa un estalvi del 50% i il·luminació led en totes les dependències. Les baixes emissions que generen de manera conjunta, es compensen amb crèdits de carboni d'un bosc situat en Caus (Albacete).

Enguany Consum ha incorporat 5 nous camions 100% elèctrics per al repartiment d'aliments a les seues botigues en la zona de Benidorm, i ja disposa de 7 en total. Amb estes incorporacions, la cooperativa aconseguix que el 92% de la seua flota de transport siga ecoeficient. En 2022 Consum va obtindre la 3a estrela Lligen & Green, certificació internacional de sostenibilitat logística liderada per AECOC a Espanya.

L'economia circular és l'altre gran pilar de la gestió ambiental de Consum, que es treballa fonamentalment en dos nivells: l'ecoeficiència en el consum de materials i la recollida selectiva i valorització dels residus. L'ecoeficiència en el consum de materials s'ha traduït en 131 accions d'ecodisseny en productes, entre les quals destaquen la millora de la reciclabilitat d'uns certs envasos, la reducció del plàstic present en els envasos primaris i/o d'agrupació, com per l'exemple en el café, o la incorporació de materials reciclats en els sucs refrigerats de marca pròpia.

La iniciativa més destacada en 2023 és el nou sistema d'economia circular per a la recollida, tractament i reutilització de les bosses de plàstic de la botiga en línia, que s'arrepleguen en el domicili dels clients quan reben una nova comanda. Una altra iniciativa destacada és el projecte que transforma el Poliestiré Expandit (EPS), conegut popularment com a porexpan, procedent dels residus recuperats de Consum, per a convertir-ho en mobles de la secció de forn. S'ha implantat ja en 124 botigues i s'anirà estenent progressivament fins a l'any 2025 a tota la xarxa. A més, des de 2020, les bosses de plàstic porta-compra s'elaboren amb els propis plàstics recuperats per la cooperativa.

En 2023 Consum ha renovat la certificació "Residu Zero" d'AENOR en totes les seues botigues, oficines i plataformes. Este segell acredita la recollida selectiva i posterior valorització dels residus generats.

Etiquetes: