La lluita contra el malbaratament d'aliments és un dels objectius prioritaris, i ja no només en la lluita contra el calfament global, sinó en la construcció d'una societat més igualitària. D'acord amb les dades facilitades en la sisena trobada DecirHaciendo 'Solidaritat i Malbaratament Alimentari', que ha organitzat la Cooperativa Consum, i que ha comptat amb la participació de la directora general de la Política Agrària Comuna de la Generalitat Valenciana, Maite Cháfer, el director de Càritas Diocesana de València, Ignacio Grande, i el director de Relacions Externes de Consum, Javier Quiles, en tres de cada quatre llars es malgasta aliments, però, a més, l'any passat, a Espanya, es van malgastar més de 1.356 tones d'aliments, situant-se com el seté país europeu on més es malgasten productes que continuen sent aptes per al consum.
Unes dades impactants que Consum, a través del seu Programa Profit de donació d'aliments, i en col·laboració amb més de 450 ONG i més de 1.000 persones voluntàries, està tractant de revertir. De fet, la Cooperativa ha incrementat un 19% les seues donacions d'aliments en el que portem d'any respecte al mateix període de 2020, incloent-hi els mesos de major intensitat de la pandèmia. Bé és cert que "la donació d'aliments sempre ha sigut present en Consum, forma part del nostre ADN, però es feia de manera voluntària", ha explicat Javier Quiles. No obstant això, amb la crisi de 2008, es va decidir impulsar aquest programa que es va estendre a tota la xarxa de supermercats en 2011. Ara, 10 anys després, Consum fa balanç: "hem aconseguit donar 42 milions de quilos d'aliments, per un valor de 105,7 milions d'euros, que han ajudat a 400.000 persones, evitant, a més, l'emissió de 26.500 tones de CO₂ a l'atmosfera, ja que el malbaratament d'aliments, no sols té un vessant social, sinó també, un fort impacte mediambiental".
Per part seua, Càritas València també va registrar en 2020 un increment del 26,3% de sol·licituds d'ajuda respecte a l'any anterior, conseqüència de la crisi de la Covid-19, any en què van ajudar a prop de 60.000 persones. "La major vulnerabilitat a la Comunitat Valenciana són famílies amb fills, que representen el 76,9%, seguit de les persones que han perdut la seua ocupació o s'han vist afectades per un ERTO que són el 59,4%, estrangers en situació irregular que representen el 54,6% i dones soles amb fills, que són el 42,4%", segons Ignacio Grande.
No obstant això, malgrat les dificultats de mobilitat i restriccions durant la pandèmia, el 78% dels voluntaris de Càritas València es van mantenir actius durant l'any passat. També, els més de 1.400 voluntaris de les 350 ONG amb les quals treballa Consum, fet que ha destacat Javier Quiles, "perquè sense ells, sense la seua labor diària de recollida i repartiment d'aliments, el Programa Profit no podria existir". Només en 2020, les donacions d'aliments de Consum van beneficiar a 70.000 persones.
Però, a més, aquest treball no es podria dur a terme sense el suport de l'administració pública. D'aquesta manera, com ha destacat la directora general de la Política Agrària Comuna de la Generalitat Valenciana, "comptem amb el Pla BonProfit - impulsat fa dos anys des de la Direcció General de la Política Agrària Comuna (PAC), dependent de la Conselleria d'Agricultura - que pretén implicar i sensibilitzar a totes les baules de la cadena agroalimentària, igual que a tota la ciutadania, perquè tota la població és responsable del malbaratament d'aliments i, per tant, només amb un esforç global es podran donar respostes efectives a aquest important problema". En aquest punt, Cháfer ha anunciat que, per a principis de 2022, iniciaran un pla de formació en obert, per a facilitar que tota la ciutadania que tinga interés a realitzar un consum més responsable, puga conéixer a fons aquest important problema i ajudar a la seua prevenció i reducció.
Les línies de Consum contra el desaprofitament d'aliments
El Programa Profit de Consum és una de les iniciatives clau dins del Pla de Prevenció del Malbaratament Alimentari de la Cooperativa, però no és l'única. Com ha assenyalat Quiles, la Cooperativa compta amb un sistema de descomptes sobre el preu de venda en botiga per als productes que són pròxims a caducar; campanyes de sensibilització i conscienciació dels clients; línia d'aprofitament dels aliments que no es poden donar per a consum humà, però que es destinen per a consum animal (per a pinsos), per a compostatge i per a la generació d'energia; així com amb una conscienciació interna "que facilita que tots els treballadors i treballadores estiguen implicats".
Al final de la Trobada, Consum ha realitzat un homenatge simbòlic a les ONG que treballen amb la Cooperativa amb motiu del 10é Aniversari del Programa Profit de donació d'aliments, als quals enguany ha donat 50.000 euros en vals de compra per a celebrar el seu aniversari. Aquesta quantitat s'ha aconseguit gràcies a tots els seguidors de les xarxes socials de la Cooperativa que han interactuat amb un vídeo que es va fer per aquest aniversari, i amb el qual Consum va anunciar que anava a donar un euro per cada interacció que tinguera.
Finalment, les diferents ONG han recordat la implicació de Consum a desenvolupar un sistema informàtic per a "garantir que els menors de famílies vulnerables pogueren continuar menjant durant els mesos més durs de la pandèmia". Així, mitjançant un sistema de vals de compra que arribava per SMS, Consum va donar eixida al pressupost que la Generalitat disposava per al servei de menjador escolar, fent arribar eixos diners a les persones beneficiàries.