El conseller d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha plantejat a la vicepresidenta segona del Govern d'Espanya i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, un pla integral per a la reactivació econòmica i la recuperació de l'ocupació després de la riuada.
Rovira ha mantingut este dilluns una reunió amb la ministra de Treball i ha explicat que el pla proposat pel Consell pretén, d'una banda, oferir mesures que permeten la reactivació econòmica de la zona i, per una altra, donar suport a la generació d'ocupació a les persones que han perdut el seu treball o negoci a conseqüència de la riuada. En la reunió també hi havia una representació dels agents socials.
El conseller d'Ocupació ha informat que l'afecció de les inundacions suposa el 19,6% de tota la població de la Comunitat Valenciana. A més, la zona afectada representa el 18,9% del conjunt d'afiliacions a la Seguretat Social (404.265 afiliacions) en este territori, de les quals 65.273 són per compte propi (el 17,5% del total). Respecte a la Població Activa, la població de la zona afectada representa el 20,1% del total (506.729 persones) de la Comunitat Valenciana.
José Antonio Rovira ha concretat que han sol·licitat al Govern central la posada en marxa d'un pla d'Ocupació Reactiva't que permetrà que els municipis afectats puguen contractar a persones desocupades per a treballar en els mateixos Ajuntaments. Aquest programa possibilitarà que puguen comptar amb mà d'obra per a fer tasques de reconstrucció, i d'altra banda oferir una oportunitat laboral a persones que s'han quedat sense ocupació. Labora calcula que esta mesura pot oferir treball a 1.500 persones i estaria dotada amb 50 milions.
Així mateix, el conseller ha destacat que una part important de la reconstrucció s'ha de basar en els autònoms. "Sabem que hi ha prop de 40.000 autònoms en la zona afectada i possiblement més de la meitat estan sinistre total", ha detallat. En este sentit, ha proposat una bateria de mesures per a oferir-los suport, com les ajudes Bono Relevo, que té per objecte facilitar la continuïtat del negoci més enllà de la vida laboral del seu promotor i fomentar la transmissió de l'activitat mitjançant el seu traspàs o les ajudes a la Segona Oportunitat que pretenen impulsar la recuperació i millora de la competitivitat mitjançant inversions relacionades directament amb el seu negoci.
Durant la trobada també s'ha tractat la importància dels plans de formació enfocats a professionals que es necessitaran per a la reconstrucció de la zona. "Sabem que es requerirà mà d'obra en determinades professions per a avançar en el redissenye dels municipis que el temporal ha assolat", ha declarat Rovira. Així, s'ha referit, per exemple, a professionals de la construcció o de la fusta i moble i ha avançat que s'està treballant a proposar accions formatives que preparen a persones desocupades en estes àrees que es necessitaran de manera urgent.
El responsable d'Ocupació ha assegurat que el Consell està reajustant el pressupost per a disposar dels fons necessaris que permeten posar en marxa este pla, però ha demanat la col·laboració del Govern central per a arribar a totes les necessitats. En este sentit, Rovira ha recordat que les polítiques actives d'ocupació són competència de la Generalitat, però els fons depenen en gran manera de l'Executiu central.
Finalment, el conseller ha destacat que des del Consell s'està treballant de manera intensa a agilitar al màxim la resolució dels ERTES que suposen "un escut protector tant a empreses com a treballadors". "Estem oferint temps de resolució d'expedients rècord que confirmen l'aposta decidida del Consell per oferir una resposta ràpida a la crisi", ha assenyalat.