L'elecció de Sagunt com a seu de la gigafactoria de bateries de Volkswagen va a convertir-se en un punt d'inflexió en tots els estaments de la Comunitat Valenciana. Si la inversió prevista pel grup alemany, que rondarà els 7.000 milions d'euros en el conjunt de l'Estat (incloent-hi 3.000 milions per a l'electrificació de les plantes de Martorell i Pamplona), suposarà la creació de 3.000 llocs de treball directes i entre 10.000 i 12.000 indirectes en la zona, la implantació de la planta de bateries serà l'empenta definitiva a infraestructures clau com l'ampliació del Port de València, del Corredor Mediterrani o de Parc Sagunt III.
Pel que fa a aquest últim, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, destacava ahir la importància de comptar amb sòl industrial per a poder acollir inversions com l'anunciada. En eixe sentit recordava que "en 2015 Parc Sagunt estava totalment inactiu. Amb l'arribada del nou Consell es va desbloquejar i es va activar la captació d'empreses. Gràcies a la inversió d'importants empreses valencianes, es va accelerar la comercialització del parc".
Aquest fet va dur al Consell a desenvolupar la segona fase del parc, Parc Sagunt II, amb 5,6 milions de metres quadrats nous. Ara, l'empresa Espais Econòmics i Empresarials ja està treballant en Parc Sagunt III, que aportarà nou sòl industrial annex amb un altre milió de metres quadrats.
D'altra banda, el president també ressaltava que l'arribada de la gigafactoria compta amb el suport del Govern Central, "que impulsarà les infraestructures necessàries per a l'èxit del projecte, com el Corredor Mediterrani".
Via valenciana: "confiança, seguretat jurídica, diàleg social i acord"
"El Govern d'Espanya genera un entorn favorable a través del PERTE perquè puga fer-se aquesta inversió. La Generalitat Valenciana ha aportat estabilitat política, seguretat jurídica i diàleg social", assenyalava el president, insistint en el fet que "la Comunitat Valenciana ha estat on havia d'estar i on continuarà estant, generant confiança i credibilitat perquè les inversions puguen vindre a esta terra per a generar ocupació i generar benestar. Eixa és la nostra estratègia: confiança, seguretat jurídica, diàleg social i acord. Eixa és la via valenciana".
A més de donar l'impuls definitiu a aquestes infraestructures, l'arribada de Volkswagen també pot propiciar que Ford decidisca fabricar els vehicles elèctrics en la seua planta d'Almussafes, decisió actualment en l'aire i que es coneixerà el pròxim mes de juny. El president es mostrava "respectuós" amb el procés de decisió empresarial. "Nosaltres el que hem de fer és posar el millor escenari. Jo tinc absoluta confiança amb Ford Almussafes, que té tot el suport de la Generalitat. És la factoria més rendible i més competitiva que té Ford Europa. Està capacitada per a produir els models de vehicles elèctrics que s'adjudicaran per la multinacional. Aquesta decisió genera un entorn de sinergies favorables, però serà una decisió de l'empresa", asseverava.
Resposta urbanística "immediata"
Por la seua part, el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Sagunt, Quico Fernández, mostrava el seu compromís per a gestionar i donar una "resposta immediata a totes les qüestions" en les quals està involucrat el departament, per a instal·lar en Parc Sagunt II la gigafactoria de fabricació de bateries de Volkswagen, així com tot el referit a garantir la sostenibilitat dels espais públics del projecte que pertanyen a parcel·les municipals.
A més, el departament d'Urbanisme ha realitzat aportacions en el Pla Especial de reclassificació i requalificació de Parc Sagunt II, un pla que la Generalitat està a punt d'aprovar i que ja compta amb la confirmació ambiental de la Conselleria de Medi Ambient.
Quico Fernández assenyalava ahir que des d'Urbanisme estan "preparats" i faran "tots els esforços per a donar resposta immediata, com hem fet sempre, perquè tenim experiència acreditada i sabem prevenir els problemes. De fet, ja estem concertant reunions per a resoldre alguns dels aspectes que ens preocupen més", afirmava.
"La nostra gestió ha generat confiança en els inversors, que no sols tenen en compte la situació de l'espai, sinó també la percepció que som un ajuntament que dona resposta, de manera ràpida i eficient a les seues necessitats", valorava l'edil.