La Comunitat Valenciana, el territori triat per les grans empreses internacionals per a invertir

Des de 2015, la Comunitat Valenciana ha triplicat la inversió estrangera en el seu territori i només en 2022 supera els registres dels últims 20 anys

Guardar

Polígon industrial de la Comunitat Valenciana
Polígon industrial de la Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana s'ha convertit en un destí d'inversió cada vegada més atractiu per a les empreses internacionals. L'obertura de centres tecnològics de grans multinacionals com Volkswagen, Amazon, Stadler, Ford, bp, Hitachi, HP, TMEIC, Siemens Mobility i UBE, així com la més recent de T-Systems, confirma que la regió valenciana és un territori ideal per a invertir en sectors d'alt valor afegit i en el procés de reindustrialització.

Entre els factors que fan de la Comunitat Valenciana un lloc atractiu per a la inversió es troba la seua ubicació estratègica, la seua eficient xarxa de comunicacions i la seua capacitat per a generar talent. A més, l'estabilitat institucional i el suport del govern de la Generalitat a la inversió també juguen un paper important. La Generalitat Valenciana ofereix solucions integrals a les necessitats dels inversors a través del Valencian Investment Desk (VINYA), un departament dedicat a minimitzar els tràmits burocràtics i a afavorir la implantació d'empreses a la regió.

Des de 2015, la inversió estrangera en la Comunitat Valenciana ha triplicat, superant els registres dels últims 20 anys, i ha escalat a les primeres posicions del rànquing nacional en inversió forana. La indústria valenciana és la segona en ocupació a escala estatal i la tercera quant al valor del PIB, representant el 10,6% del sector industrial espanyol, incloent-hi l'energia.

La consolidació de sectors d'alt valor afegit i l'obertura de centres tecnològics de grans empreses internacionals en la Comunitat Valenciana no sols generen ocupació i riquesa a la regió, sinó que també impulsen el desenvolupament econòmic i tecnològic d'aquesta. Un destí ideal per a les empreses que busquen expandir els seus negocis i millorar la seua competitivitat a escala internacional.

Volkswagen

La gigafactoria de cel·les de bateries de PowerCo, del Grup Volkswagen, a Sagunt, amb una inversió total estimada de 4.500 milions d'amb euros fins a 2026, constitueix la major inversió industrial en territori espanyol en els últims 50 anys. A més d'impulsar el sector de l'automoció i la seua indústria auxiliar, serà un important estímul per a molt diversos sectors com l'energètic, químic, electrònic, metal·lomecànic, transport o plàstic.

Hitachi

Hitachi ha anunciat recentment que posarà en marxa a València un centre de desenvolupament de programari que acollirà al personal que fins ara treballava a Ucraïna. A través de la seua filial Gobal Logic, la multinacional japonesa s'estableix així en un espai d'estabilitat i amb una gran oferta de talent de les universitats públiques del seu entorn.

Ford

Amb la ubicació de la seua factoria a Almussafes en la dècada dels 70, Ford compta actualment amb la planta més competitiva d'Europa. Ford va canviar la geografia industrial de la Comunitat Valenciana consolidant l'11% del PIB i més de 6.000 ocupacions directes i 24.000 indirectes a través de la seua indústria auxiliar. Recentment, Ford Europa ha anunciat noves inversions a Almussafes per a desenvolupar els dos nous vehicles elèctrics de la firma una nova fita per a la planta i per a la transformació del negoci de Ford Europa cap a un futur completament elèctric i connectat.

Varios vehículos en la fábrica de Ford en Almussafes (Rober Solsona)
Varios vehículos en la fábrica de Ford en Almussafes (Rober Solsona)

Stadler

El fabricant suís de trens i tramvies Stadler va situar en 2020 a Albuixech el seu nou centre tecnològic de trens regionals i rodalia per a Amèrica del Nord i sud d'Europa amb una inversió superior als 40 milions d'euros i la generació de més de 500 ocupacions directes. La planta d'Albuixech fabricarà les primeres unitats del major contracte aconseguit per la companyia ferroviària: 4.000 milions d'euros per al subministrament de fins a 504 trens per a un consorci de sis operadors alemanys i austríacs.

bp

Un altra gran fita en la història industrial, econòmica i social de la Comunitat Valenciana va ser l'arribada de bp a Castelló. La multinacional té hui com a objectiu aconseguir zero emissions netes en 2050, o abans, i ajudar a la societat a descarbonitzar-se. Aquest procés inclou importants inversions i, en el cas d'Espanya, la transformació de la refineria de Castelló en un centre integrat d'energia.

Amazon

El nou Centre Logístic d'Amazon en la localitat castellonenca d'Onda se suma a les dues estacions logístiques amb les quals compta ja en el territori (Paterna i Alacant) i la que preveu posar en funcionament a Picassent. Amb una inversió de 100 milions d'euros la multinacional estatunidenca de comerç electrònic crearà entorn d'un miler d'ocupacions directes. El seu efecte tractor sobre altres empreses es materialitza ja amb la futura instal·lació de potents grups empresarials com el Grup Roker, líder del mercat elèctric de l'Argentina que inicia la seua expansió a Europa des d'Onda.

Destacats