La Comunitat Valenciana es converteix en la segona autonomia pitjor finançada per habitant en 2021

La Valenciana se situa a la cua de la inversió per habitant amb 2730 euros, només per davant de la Regió de Múrcia i la mitjana nacional es col·loca en els 2963 euros

Guardar

Palau de la Generalitat Valenciana
Palau de la Generalitat Valenciana

La Comunitat Valenciana segueix sent una de les regions autònomes amb pitjor finançament. Així ho constata l'últim informe de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) que es va publicar ahir dilluns. En aquest informe elaborat per Ángel de la Font, s'analitza la liquidació del sistema de finançament autonòmic (SFA) corresponent a 2021, que ha sigut feta pública recentment pel Ministeri d'Hisenda.

En eixe sentit, en el document s'estudia l'índex de finançament a competències homogènies en el qual la Comunitat Valenciana obté 92,1 punts i se situa per sota la mitjana espanyola que està en els 100 punts. També per sota de la mitjana (encara que en millor posició que la Comunitat Valenciana) se situen Andalusia (94,3) i Castella-la Manxa (95); mentre que la Regió de Múrcia és la que pitjor resultat obté i es queda en última posició amb 90,8 punts.

A la cua en inversió per habitant

A més, en aquest estudi també s'analitza la quantitat de diners en euros que s'inverteix per cada habitant provinent del finançament efectiu que va rebre cadascuna de les comunitats autonómas el passat any 2021 i es revela que la Comunitat Valenciana se situa en els últims llocs de la taula en aquest aspecte econòmic.

En concret, en 2021 la Comunitat Valenciana va obtindre un finançament efectiu de 13.440 milions d'euros, la qual cosa es tradueix en una inversió de 2730 euros per cada habitant al llarg d'eixe any. La Valenciana es col·loca així només per davant de la Regió de Múrcia on la despesa per habitant es queda en 2691 euros. Encara així, no aconsegueix arribar a la mitjana espanyola que es xifra en els 2963 euros; en el costat oposat, es troba Cantàbria on la inversió per persona va estar en 2021 en els 3417 euros.

La reforma del sistema de finançament autonòmic torna a estar en el debat polític

Els resultats d'aquest informe de Fadea ixen a la llum en un moment on la reforma del sistema de finançament de les comunitats autònomes ha tornat a situar-se en el centre del debat polític a nivell regional, però també nacional. Precisament, escometre aquesta reforma per a pal·liar la infrafinanciació que té la Comunitat Valenciana serà una de les exigències que Compromís plantege a Pedro Sánchez per a donar-li al PSOE el 'sí' de la seua formació a la investidura del candidat socialista.

Per la seua banda, el 'president' de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, també ha advocat en les últimes hores per aconseguir un acord per a implantar un nou model de finançament en les autonomies, però advoca per atendre a la "excepcionalitat" de la Comunitat Valenciana. Al mateix temps, Mazón va demanar durant la seua visita institucional a Elx que aquesta reforma no es convertisca en un "mercat persa" ni que quede vinculada a "investidures més o menys possibles".

"Estem parlant de la sanitat de la gent, dels serveis socials, de l'educació de la gent i que hi ha comunitats, especialment la Valenciana, que estan en una situació d'excepcionalitat. Només hi ha una que haja sigut durant tant de temps la última, només hi ha una a la qual no se li ha arbitrat cap sistema ni d'anivellació ni de compensació ni de res que se li semble, que és la valenciana", va assenyalar ahir el líder autonòmic.

Destacats