Economia

La Comunitat Valenciana, l'autonomia que més millora en innovació

Segons la Comissió Europea, la Comunitat Valenciana és la segona d'Espanya amb un major desenvolupament en R+D+i

1 minut

Laboratori. Imatge de gorodenkoff per a GettyImages

La Comunitat Valenciana és l'autonomia espanyola que més millora en innovació des de 2014 i la segona amb un major desenvolupament en R+D+i des de 2017, segons reconeix la Comissió Europea. Unes dades obtingudes després de desplegar una estratègia compartida per tots els agents implicats en l'impuls de la investigació i la innovació amb impacte en la productivitat, competitivitat, sostenibilitat i, en definitiva, en el desenvolupament socioeconòmic del territori.

En l'èxit d'aquesta estratègia compartida per transferir la R+D+i des dels centres d'investigació a les empreses cal destacar les aportacions de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), de la Xarxa d'Instituts Tecnològics (Redit) i els parcs científics de les universitats públiques: Universitat de València (UV); Universitat Politècnica de València (UPV), Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH); Universitat d'Alacant (UA); i la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana (UJI).

Aquesta xarxa de parcs científics de les universitats públiques valencianes és un instrument de dinamització del talent i la innovació, amb diferents característiques adaptades al seu entorn i complementàries entre si.

Eines digitals per a predir i detectar les plagues en cítrics. Imatge @GVAavi

Agència Valenciana de la Innovació

L'Agència Valenciana de la Innovació és un dels instruments de la Generalitat Valenciana per a avançar en la transformació del model productiu mitjançant la mobilització de tot el coneixement disponible, sobretot el científic, que fins hui mancava de suficients incentius per a transferir els resultats de les seues investigacions a les empreses. En la pràctica, totes les seues accions es dirigeixen a propiciar la interconnexió de les tres grans baules que configuren el Sistema Valencià d'Innovació -comunitat científica, instituts tecnològics i empreses- generant un alt impacte en el teixit productiu.

L'AVI desenvolupa un ampli ventall d'actuacions que aporten valor i incrementen l'atractiu de la Comunitat Valenciana com a territori d'oportunitats per a les empreses internacionals. Entre totes elles destaca, pel seu pressupost i impacte en el conjunt del sistema productiu, les convocatòries d'ajudes per al desenvolupament i enfortiment del sistema d'innovació, que tenen al teixit empresarial com a principal beneficiari. De fet, els incentius de l'AVI per a l'impuls d'iniciatives de R+D+i han aconseguit ja a més de 400 corporacions de tota grandària i sector.

Des de 2018 s'han destinat més de 60 milions d'euros a recolzar la participació d'empreses en 522 projectes d'innovació al costat d'entitats públiques i/o privades. Uns estímuls públics que han aconseguit mobilitzar, al seu torn, més de 74 milions d'inversió privada aquests últims anys.

La Marina de València

Xarxa d'Instituts Tecnològics

Pel que respecta als instituts tecnològics, només en 2021 van generar un impacte social de 1.505 milions d'euros a través d'una inversió total de 197 milions d'euros, la qual cosa suposa un retorn a la societat quasi huit vegades superior a la inversió realitzada.

El sistema d'innovació autòcton de la Comunitat Valenciana també ha sigut reconegut com a bona pràctica a escala internacional i és el que assoleix els millors resultats en tota Espanya per a impulsar la R+D+i en pimes.

Redit compta actualment amb 11 instituts tecnològics que ofereixen tota mena de serveis avançats per a les empreses, especialment per a les pimes. A aquestes empreses, la gran majoria d'elles de base industrial, se'ls ofereixen serveis de R+D+i, assajos de laboratori i formació altament especialitzats.

Els seus centres treballen amb 15.500 empreses, compten amb 5.500 empreses associades i empren 1.900 professionals de l'àmbit científic-tecnològic que en 2021 van desenvolupar 2.600 projectes de R+D+i. Aquests centres estan orientats als principals sectors econòmics de la regió com són l'alimentació, calçat, ceràmica, tèxtil, plàstic, joguet, energia, biomecànica, tecnologies de la informació, embalatge, transport i logística i metall i fusta.

Etiquetes: