Economia

Com aconseguir les ajudes a la rehabilitació?

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència pretén millorar l'eficiència energètica en més de 17.000 habitatges de la Comunitat Valenciana

1 minut

Façana d'un edifici modern blanc sota un cel blau clar

Un pla d'ajudes per a millorar l'eficiència energètica en més de 17.000 habitatges de la Comunitat Valenciana. Aquesta és la finalitat del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat a través dels fons europeus Next Generation amb un pressupost de 20 milions d'euros, que podria arribar als 200 milions entre 2022 i 2023.

Unes ajudes que estan destinades a finançar obres de rehabilitació en els edificis d'ús predominant residencial, tant en l'àmbit urbà com rural, i inclouen l'exigència d'una millora acreditada de l'eficiència energètica que afecta els edificis de tipus residencial col·lectiu i habitatges unifamiliars o pertanyents a edificis plurifamiliars.

El 84,5% dels edificis existents se situen en els valors més baixos de la certificació energètica en termes de consum, una situació que converteix a les persones que les habiten en extremadament vulnerables tant a les altes com a les baixes temperatures. El programa pretén aconseguir en edificis d'habitatges la reducció del 30% en el consum d'energia primària no renovable i, en el cas d'actuacions puntuals, una rebaixa del 7% de la demanda d'aquesta energia.

Ximo Puig presenta el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència

Com ens podem beneficiar de les ajudes a la rehabilitació?

El termini de presentació de les ajudes s'obria ahir, dilluns 11 d'abril, i, per a la convocatòria de 2020, finalitzarà l'1 de desembre de 2022. Igualment, el termini que afecta el gestor o agent de la rehabilitació per a sol·licitar la inscripció en els registres habilitats finalitza el 24 de novembre de 2022.

El procediment de concessió serà el de concurrència competitiva, i el seu atorgament s'efectuarà seguint el rigorós ordre de presentació de les ajudes.

Els habitatges que s'acullen al present pla han de ser domicili habitual i permanent dels seus ocupants i el cost de l'actuació ha de ser igual o superior a 1.000 euros per habitatge. Es preveuen les figures d'agents i gestors de la rehabilitació per a facilitar tant l'execució de les actuacions, com la canalització de la tramitació de les ajudes, que, en el cas de les comunitats de propietaris i propietàries, podran ser de fins a 18.800 euros per habitatge (el 80% de l'actuació) o, en el cas de situacions de vulnerabilitat, de fins a 26.750 euros per habitatge (el 100% de l'actuació).

Les obres podran estar iniciades abans de la sol·licitud de les ajudes, però no podran estar finalitzades en el moment de la petició, i a més, hauran d'haver-se iniciat amb posterioritat a l'1 de febrer de 2020 i hauran de finalitzar-se abans del 30 de juny de 2026.

S'han proporcionat una sèrie d'eines a la població que serveixen d'ajuda per a facilitar els criteris tècnics exigits, com "renovEU", que proporciona informació sobre l'estat de l'edifici i quines intervencions serien les més adequades.

Edifici d'habitatges públics

"Accelerar" les reformes vinculades a la transició energètica

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, afirma que aquesta iniciativa és la "punta de llança" per a "accelerar" les reformes vinculades a la necessària transició energètica, destacant la "gran oportunitat" que s'obri amb les ajudes Next Generation.

Des de la Generalitat s'anima a les empreses del sector de l'edificació a fer de l'eficiència energètica una "causa comuna". "Necessitem produir més energia verda i ser més eficients en la gestió de l'energia", afirmava ahir Puig, qui es mostrava partidari d'actuar davant un parc d'habitatges envellit i de realitzar tots els esforços perquè les ajudes presentades arriben als qui tenen més dificultats per a accedir a elles. "El sector de l'edificació és clau per a fer de l'habitatge un element de cohesió i també per a crear llocs de treball", incidia.

Per part seua, el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, feia una crida a "les empreses, els professionals tècnics i tot el personal implicat per a mobilitzar el màxim de fons possibles i aprofitar aquest moment per a renovar i rehabilitar, conjuntament, el parc edificat de la Comunitat Valenciana".

Finalment, en el cas de la secretària autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, "el pla suposa un impuls sense precedents per a la rehabilitació sostenible del parc construït".