El comerç local està vivint un renàixer en la Comunitat Valenciana en 2025. Segons l'informe "El consumidor de la Comunitat Valenciana: hàbits i comportaments de compra en 2025", elaborat pel Club de Màrqueting del Mediterrani (CMM) al costat de Vedat Consulting, el 52% dels consumidors de la regió ha canviat els seus hàbits per a secundar més que mai al comerç de proximitat. La DANA que va assolar a bona part del territori ha sigut el detonant clau d'esta transformació en la manera de consumir.
L'estudi, basat en enquestes a 400 persones d'Alacant, Castelló i València, revela que el 35,8% dels enquestats també ha triat comprar en negocis que es van veure afectats per la DANA, mentre que un 30,8% està donant prioritat a productes reciclables i sostenibles, mostrant una creixent consciència mediambiental.
La DANA impulsa un consum més conscient i emocional
La catàstrofe climàtica no sols ha deixat petjada en el paisatge i l'economia, sinó també en l'empatia del consumidor valencià. L'informe destaca que per a quasi el 80% dels consumidors, el comportament de les marques durant la crisi ha generat una forta vinculació emocional. Encara que aquesta connexió no sempre es tradueix en una compra immediata,
Els grups que més han modificat els seus hàbits són la Generació Z, les dones i els residents de la província de València, marcant una tendència que podria consolidar-se en els pròxims anys. Eva Prieto, presidenta del Club de Màrqueting del Mediterrani, destaca que "entendre com canvia el consumidor després d'una crisi climàtica és essencial per a les empreses que volen mantindre's rellevants en un mercat en constant evolució".
Solidaritat des del propi comerç: "El comerç salva al comerç"
Un gran impuls a aquesta nova consciència de consum és la campanya "El comerç salva al comerç", promoguda per Confecomerç i impulsada per l'agència ROSEBUD. Esta iniciativa solidària cerca fer costat als més de 8.000 comerços afectats per la DANA a la província de València, amb tres vies de participació: la compra de bosses biodegradables amb finalitats benèfics, la incorporació del segell solidari en l'embalatge de productes, i donacions directes a través de la Fundació CEOE.
Inspirada en els segells emesos després de la riuada de 1957, esta campanya està mobilitzant a comerços, distribuïdors i consumidors sota un lema clar: el comerç pot i deu ajudar-se a
El comerç local, eix vertebrador dels municipis
El comerç de proximitat s'ha convertit en un pilar per a la reconstrucció econòmica i social. Així el reflectix la campanya 'Ací Mateix' de l'Ajuntament de Paiporta, que visibilitza l'esforç dels comerciants locals per recuperar la seua activitat després dels devastadors efectes de la DANA. La iniciativa inclou un emotiu espot amb testimoniatges reals de comerciants i destaca el valor del comerç de proximitat com a motor de cohesió veïnal.
A Mislata, l'Ajuntament i l'associació CEM han llançat "Mislata Ilusiona", una campanya pensada per a dinamitzar el comerç amb motiu del Dia del Pare i el Dia de la Mare. Les compres en comerços locals permeten als clients participar en el sorteig de premis com a xecs regal de fins a 200 euros o un viatge a Eurodisney per a quatre persones. La iniciativa cerca combinar incentiu amb fidelització, premiant el consum responsable i local.
El pessimisme econòmic marca el consum en 2025
No obstant això, aquest impuls al comerç local no pot deslligar-se del context econòmic general. Segons el mateix informe de CMM i Vedat Consulting, el 59,8% dels consumidors de la Comunitat es mostra pessimista sobre l'economia mundial, i el 61% sobre la nacional. A nivell personal, el 32,8% creu que la seua economia empitjorarà.
Les causes principals del pessimisme són l'augment de preus en alimentació (45%) i subministraments (35,1%), a més de les conseqüències laborals derivades de la DANA (8,4%). Com a resultat, el 93,2% de les llars aplicarà mesures d'estalvi enguany. Les més comunes seran evitar capritxos (52,8%) i comparar preus abans de comprar (43,5%).
Quant a la despesa per categories, els consumidors de la Comunitat mantindran el seu nivell en compres bàsiques com a alimentació, cuidat personal i moda, però reduiran notablement la despesa en oci, viatges, tecnologia i restauració. En concret, el 56,5% gastarà menys en restaurants i eixides, el 55,8% en tecnologia, el 54,8% en productes per a la llar i el 52,3% en viatges i oci.
Pedro Reig, director de Vedat Consulting, resumix la tendència: "Este 2025, el consumidor valencià continua apostant per compres del dia a dia, prioritzant necessitats bàsiques i donant suport al comerç que sent més pròxim i humà".
El comerç local no sols s'està recuperant, sinó que s'està revaloritzant com un actor essencial en la vida dels municipis. Les iniciatives públiques i privades, al costat del nou perfil del consumidor post-DANA, estan dibuixant un nou mapa comercial més conscient, sostenible i solidari en la Comunitat Valenciana.