El comerç exterior és una de les majors virtuts de la Comunitat Valenciana. Per este motiu, el president de la Cambra de Comerç de València, José Vicente Morata, ha assegurat que l'exportació i la internacionalització de les empreses és una clau fonamental per a la reactivació econòmica de l'autonomia. I és que l'activitat comercial de les províncies valencianes s'han vist altament minvada a causa del pas de la DANA del 29 d'octubre. En la zona zero del temporal es troben moltes empreses exportadores de gran importància, per la qual cosa és necessari prendre mesures per a reparar els seus danys i reprendre la tasca de venda a l'estranger com més prompte millor.
Segons dades de la Secretaria d'Estat de Comerç, les exportacions de la Comunitat es xifren en 27.738 milions d'euros entre gener i setembre d'este 2024. Això suposa una baixada del 2,7% respecte a l'any passat. Per províncies, la que major decreixement ha patit és València, amb un 4,2%. Li seguix Alacant amb un 1,8%, mentre que a Castelló només ha disminuït un 0,1%.
Un dels sectors d'especial rellevància en les exportacions valencianes és la venda de cítrics, especialment de taronges, ja que és, actualment, l'aliment més comercialitzat a la regió. Només en 2023, la recaptació d'este àmbit quasi va aconseguir els 900 milions d'euros. Si bé la venda a l'estranger de cítrics ha augmentat un 2%, la de taronges, individualment, ha caigut un 0,5%.
A escala nacional, únicament la província de València representa el 80% de l'exportació de cítrics de tot el país. L'alentiment de la campanya d'este producte es deu la incapacitat de poder recol·lectar la collita pel temporal, segons ha informat Inmaculada Sanfeliu, presidenta del Comité de Gestió de Cítrics (CGC). Després de la riuada, resultava molt complicat accedir als camps i, una vegada es va aconseguir, molts d'ells estaven completament destrossats. Encara que s'ha perdut una part important del material, la portaveu del Comité assegura que "tots els magatzems valencians estan funcionant a ple rendiment per a garantir el repartiment a la Unió Europea (UE)".
Respecte a l'àmbit automobilístic, els turismes són els vehicles amb major quantitat de venda internacional. Entre gener i setembre de 2024, este grup comercial ha baixat el seu nombre d'exportacions en un 12%, respecte al mateix període l'any anterior. Per este motiu, es pot estimar un resultat molt pitjor al de 2023. Si bé la DANA i els seus conseqüents danys al sector de l'automòbil han agreujat la situació, este encariment ja es preveia de manera independent al temporal.
Els productes químics i les matèries plàstiques, per part seua, sí que han vist augmentada la seua activitat exportadora en els últims temps. De fet, la participació total d'este àmbit en la venda a l'estranger ha pujat del 52% en 2018 al 58% en 23. Una cosa similar ha ocorregut amb els béns d'equip, l'increment del qual en este mateix període ha sigut del 10,7%. Això suposa que, actualment, els béns d'equip ascendisquen fins al 16% del total dels productes exportats en la Comunitat Valenciana.
Un altre dels principals sectors exportadors és el de l'alimentació i begudes. L'agroalimentària és la principal indústria en la Comunitat. Al costat de l'agricultura i la pesca, constituïx el major volum d'exportacions. De fet, suposa el 21,6% del total exportat l'any. Contrasta esta dada amb la disminució de la venda internacional de matèries primeres, que entre gener i setembre de l'any passat era un 4,3% superior a la mateixa etapa en 2024. El mateix ocorre amb les semimanufactures no químiques i les manufactures de consum, que han caigut un 4,8% i un 4,9%, respectivament.
Sostenibilitat: tot un repte per al comerç exterior valencià
L'informe 'El repte de la sostenibilitat per al comerç exterior valencià', realitzat de manera conjunta per la Cambra de Comerç de València i CaixaBank i publicat hui, ha revelat els principals obstacles als quals s'enfronten les empreses exportadores de la Comunitat a l'hora d'evolucionar cap a models de negoci més sostenibles.
Segons este estudi, quasi 9 de cada 10 empreses valencianes desenvolupa accions en àrees relacionades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Això té un impacte positiu en els seus resultats econòmics, al mateix temps que millora la seua reputació, competitivitat i accés a mercats internacionals.
En este sentit, les petites i mitjanes empreses (PIMES), que suposen una proporció molt significativa del teixit empresarial valencià, són els tipus de negoci que majors reptes ha d'assumir per a transicionar cap a la sostenibilitat. Són dos els principals inconvenients als quals s'enfronta. D'una banda, la falta de recursos financers, perquè el 82% de les entitats posen l'accent en la necessitat inversions que donen suport als seus esforços en matèria de sostenibilitat. Per un altre, presenten dificultats en els avanços en digitalització i ús de tecnologies.
No obstant això, el sector agroalimentari valencià és el líder en mercats internacionals en producció sostenible. L'alt nivell de la qualitat i el compliment mediambiental dels seus productes ha permés incrementar la seua presència en el comerç estranger. Per a continuar per este camí i avançar cap a major sostenibilitat, és necessari que s'adapten els terrenys de cultiu i els models productius per a aconseguir la circularitat dels recursos, la reducció de residus i minimitzar l'impacte en el medi ambient.