Comencen les obres de la Plataforma Intermodal de Parc Sagunt II

El president Carlos Mazón destaca que la Comunitat Valenciana es convertirà en el node logístic més important d'Europa

Guardar

El president Carlos Mazón visita a l'inici de les obres de la primera fase de la Plataforma Intermodal
El president Carlos Mazón visita a l'inici de les obres de la primera fase de la Plataforma Intermodal

La Comunitat Valenciana va camí de convertir-se en el node logístic més important d'Europa. La Plataforma Intermodal de Sagunt, que ha iniciat este divendres la seua construcció, crearà una infraestructura 360 graus que connectarà amb els corredors Mediterrani, Cantàbric, Central i els ports de València i esta localitat.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha visitat el començament dels treballs i ha assegurat que el Consell "està apostant per un desenvolupament empresarial que prioritze la creació d'ocupació de qualitat, sostenible i competitiu per a fomentar oportunitats per als nostres joves i afavorir el benestar de la Comunitat Valenciana".

Mazón ha afirmat que la Plataforma Intermodal de Sagunt situa a Parc Sagunt i, per tant, a la Comunitat Valenciana, "en el node logístic més important d'Europa". Per a Mazón "està gran inversió de 98 milions d'euros de la Generalitat Valenciana es posa a la disposició de la indústria perquè es traduïsca en ocupació, benestar i desenvolupament del nostre territori".

El cap del Consell ha insistit que "tot este projecte és per l'ocupació i perquè els nostres joves tinguen una qualificació professional entorn a una indústria sostenible". En esta línia, ha recordat "la posada en marxa del Campus Battery per a formar als nostres joves en un sector capdavanter que ens situarà en una regió més competitiva que altres territoris".

Així mateix, ha posat en valor esta infraestructura 360° que "mira cap al nord amb el Corredor Mediterrani, el nord-oest amb el Corredor Cantàbric, al Corredor Central amb la connexió amb Madrid, i la connectivitat amb els ports de València i Sagunt".

Projecte i terminis

La Generalitat destina 98 milions d'euros per a les obres de la primera fase de la Plataforma Intermodal de Parc Sagunt II que consistixen, per un comunicat, en les instal·lacions de les vies, l'electrificació, la senyalització i els elements de seguretat. D'altra banda, s'actuarà a la urbanització interior de la plataforma intermodal amb els accessos, zones verdes, xarxes de servici i instal·lacions generals.

Per al president, "es tracta d'un pas fonamental perquè el major parc industrial i logístic d'Europa siga pròximament una realitat, ja que esta infraestructura de transport i distribució proporcionarà servici ferroviari a les empreses instal·lades en el node logístic de Parc Sagunt com PowerCo, la gigafactoria de cel·les de bateries per a vehicles elèctrics".

El president ha destacat el compromís del Consell per este projecte que estarà plenament operatiu en 24 mesos, gràcies a que "hem accelerat els terminis amb una labor eficient, continuada i de millora".

Així, està previst que les obres de la part ferroviària estiguen en funcionament al llarg de 2025, mentres que el conjunt dels treballs es prolongarà fins al mes de març de 2026.

Característiques del projecte

El projecte de construcció d'esta primera fase de la nova Plataforma Intermodal de Sagunt incorpora dos àmbits, un corresponent a l'obra principalment ferroviària i un altre a l'obra d'urbanització.

Espais Econòmics Empresarials (EEE), l'empresa pública encarregada d'urbanitzar l'Àrea Logística de Sagunt va adjudicar el passat 30 de gener els treballs d'esta primera fase a la UTE Rover Infraestructures, S. a., Becsa, S.A. i Rover Rail, S.A.

Esta infraestructura, finançada íntegrament pel Consell amb recursos propis, s'emplaça en una parcel·la dins de l'àmbit de Parc Sagunt II, dedicats a una nova terminal ferroviària i plataforma logística per a la formació i expedició de trens, que donarà servici a la factoria de PowerCo així com a la zona intermodal que s'instal·larà en l'Àrea Logística de Sagunt.

La nova Plataforma Multimodal de Parc Sagunt II contribuïx de manera significativa a la consecució d'un sistema de transports en malla o xarxa, en el qual es prioritza la intermodalitat, l'eficiència econòmica i la sostenibilitat ambiental. Els treballs s'estan efectuant en coordinació amb PowerCo, la gigafactoria de bateries per a cotxes elèctrics, que té previst iniciar la seua activitat en Parc Sagunt II en el primer semestre de 2026.

En este sentit, segons la programació de les obres, està previst que a l'abril de 2025 entren en servici dues vies de shunting yard (vies de classificació), els accessos a la factoria i els trams necessaris de les vies d'accés perquè una composició ferroviària puga entrar a la nau de la factoria industrial.

Així mateix, al novembre de 2025 estaran en servici la resta de les vies de la terminal, i posteriorment es realitzarà la urbanització perquè tots els treballs finalitzen al març de 2026.

Capacitat d'emmagatzematge de més de 4.500 TEUS

La nova terminal intermodal disposarà d'una capacitat d'emmagatzematge superior als 4.500 TEUS en les diferents bandes de depot situades en la terminal, així com amb més de 700 places d'aparcament per a vehicles pesants.

Les obres d'urbanització de la Plataforma Multimodal inclouen els accessos viaris i controls d'accés associats a la Terminal, així com les zones verdes, xarxes de servicis i instal·lacions generals associades, com el taller de manteniment de la pròpia Terminal Intermodal.

La consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, i l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, han acompanyat al president en la seua visita.

Arxivat a:

Destacats