Economia

Com no perdre's en la declaració de la Renda 2021

L'Agència Tributària va obrir aquest 6 d'abril el termini per a confirmar o modificar i presentar per internet la declaració de la renda

1 minut

Una oficina de l'Agència Tributària

Amb la campanya de la declaració de la renda 2022 ja iniciada, són molts els contribuents que hauran de reflectir els ingressos i despeses de l'exercici 2021. Des d'aquest 6 d'abril fins al mes de juny és el temps que tens per a realitzar-la.

L'Agència Tributària ha obert així termini per a confirmar o modificar i presentar per internet la declaració de la renda de més de 21,9 milions de contribuents corresponent a l'exercici 2021.

Qui ha de fer la declaració?

La majoria de les persones estan obligades a fer la declaració de la renda. No obstant això, hi ha excepcions. I és que els contribuents amb rendes del treball fins als 22.000 euros anuals no estan obligats. Encara que el límit es redueix a 14.000 euros si els rendiments procedeixen de més d'un pagador (excepte excepcions).

Tampoc han de declarar aquells contribuents que compten amb rendiments del treball, capital i activitats econòmiques o guanys patrimonials (subvencions, premis i altres), amb el límit conjunt de 1.000 euros, juntament amb pèrdues patrimonials inferiors a 500 euros.

Com s'aconsegueix 'Clau Pin' i el número de referència?

L'obtenció de Clau PIN requereix dos passos, un registre previ únic i una sol·licitud posterior cada vegada que el necessite el contribuent de cara a fer la declaració de la renda.

Per internet es realitza el registre previ per al qual cal seguir les instruccions de la carta que l'Agència remetrà als qui la sol·liciten a través de l'opció oferida en l'apartat de la pàgina web de l'AEAT 'Clau PIN'. En aquest cas, haurà de proporcionar el DNI, la seua data de validesa i el número de mòbil.

Una altra manera d'efectuar el registre previ és per videotrucada, o en les oficines de l'Agència, aportant el DNI i un número de telèfon mòbil, sense necessitat de documentació addicional. Una vegada registrat en el sistema, quan el contribuent desitge realitzar algun tràmit, podrà sol·licitar el PIN d'accés des de l'enllaç disponible en el mateix tràmit, o des de l''app'.

Per a això s'ha de consignar el NIF i la data de validesa del DNI, al que s'afig una contrasenya de quatre caràcters que ja vindrà donada per a cada sol·licitud. Seguidament, rebrà per SMS un PIN de tres caràcters que, juntament amb la contrasenya, formen el codi d'accés necessari per a realitzar els seus tràmits.

Així, per a l'obtenció del número de referència mitjançant el servei REN0 en la pàgina de l'Agència, se sol·licitarà el NIF, la casella 505 de la Renda 2020 i la data de validesa del propi DNI. Als no declarants en l'exercici anterior, o amb la casella de la seua Renda 2020 amb valor zero, en lloc de la casella 505 se'ls sol·licitaran els últims dígits del codi d'un compte bancari de la qual siga titular el contribuent. Amb la intenció de facilitar el seu ús, el número de referència estarà format per només sis caràcters.

Des del 5 de maig fins al 30 de juny estarà operatiu el pla 'Li Cridem' perquè contribuents menys acostumats a les noves tecnologies puguen fer la declaració de la renda sense problemes.

Altres maneres de presentar la declaració

Així, hi ha altres fórmules per a presentar la declaració de la renda 2021. Segons siga el resultat a retornar o a ingressar, i si es domicilia o no el pagament.

Les vies no presencials (sense desplaçament a les oficines), tindran termini entre el 6 d'abril i el 30 de juny (27 de juny si es tracta de pagaments amb domiciliació). Per a tots els casos, es podrà usar el portal de Renda 2021, a més de l'esmentat pla 'Li cridem'.

D'altra banda, de manera presencial, de l'1 de juny al 30 de juny (27 si es domicilia el pagament, amb càrrec el 30 de juny), es podran presentar declaracions a retornar i ingressar en les oficines de l'AEAT, CCAA i ens locals si es domicilia el pagament. També en oficines de les entitats financeres col·laboradores si el resultat és a ingressar (sense domiciliar).
Principals serveis d'assistència i informació

- A través d'Internet: https://sede.agenciatributaria.gob.es i 'app' de l'Agència Tributària

- Telèfon sol·licitud 'Li Cridem' (a partir del 3 de maig):

91 535 73 26 i 901 12 12 24 (servei automàtic, 24 hores)

91 553 00 71 i 901 22 33 44 (operador, de 9 a 19 hores, L-V)

- Telèfon Renda Informació: 91 554 87 70 i 901 33 55 33

(per a resoldre dubtes; de 9 a 19 hores, L-V)