El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha anunciat aquest dilluns que "ja són un total de 1.638 empreses i organitzacions, les que s'han adherit al Codi Ètic del Turisme de la Comunitat Valenciana amb l'objectiu d'impulsar el turisme ètic i responsable en el nostre destí".
En concret, s'han adherit un total de 804 entitats públiques, com a ajuntaments, mancomunitats i ens municipals; 374 associacions; 179 treballadors i treballadores autònoms; 263 cooperatives; una federació i una altra societat col·lectiva.
Per províncies, Alacant compta amb 529 entitats subscrites; València amb 786 i Castelló amb 311, i també s'han sumat unes altres ciudadades espanyoles com Madrid, Barcelona, Albacete, Màlaga, Múrcia i Saragossa.
Es tracta d'entitats compromeses per cohesionar la pràctica turística i els seus agents, per a fer de l'hospitalitat l'eix central d'un turisme sostenible i responsable. El Codi Ètic del Turisme de la Comunitat Valenciana fomenta la cordialitat, el respecte, la inclusió, la sostenibilitat i la professionalitat com a valors diferencials del turisme valencià.
Aquest document adapta al destí Comunitat Valenciana el Codi Ètic Mundial per al Turisme aprovat per l'Organització Mundial del Turisme i reconegut per Nacions Unides.
'Codi ètic del turisme valencià'
Colomer ha fet públics aquestes dades durant l'obertura del seminari web 'El codi ètic del turisme valencià', que sota el marc d'Aula de Turisme ha organitzat la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) en col·laboració amb Turisme Comunitat Valenciana, i que ha reunit de manera telemàtica a 280 municipis i empreses.
El titular de Turisme ha destacat que "el codi ètic valencià és el gran full de ruta per al turisme global"; i ha volgut posar l'accent que "no hi ha un altre document aspiracional i de transformació de saber on vol estar el turisme en el futur, com un element positiu de col·laboració, cooperació i sostenibilitat".
Així mateix, ha ressaltat el treball realitzat que s'ha fet de divulgació, d'explicació i pedagogia, perquè ja hi haja més de 1.600 entitats compromeses amb el turisme responsable i sostenible.
En aquesta línia, ha assenyalat que "recentment hem avançat en l'arquitectura de governança de l'ètica en la Comunitat Valenciana, amb una eina legal que ja s'ha constituït: el Comité d'Ètica".
Els membres d'aquest Comité "seran els encarregats de donar tota la credibilitat al programa, donant servei a les entitats per al compliment i seguiment dels compromisos adquirits", ha afegit.
Colomer ha estat acompanyat pel president de la Comissió de Turisme de la FVMP i alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, qui ha destacat "la importància d'aquesta jornada en un moment en què hem de posar en valor més que mai l'aplicació d'aquest codi ètic".
Per a Vicent Grimalt, "ja no valen només les bones intencions, sinó que hem de treballar en aplicacions reals i pràctiques", i insisteix que "tots hem d'aplicar-nos". Així mateix ha apuntat que "aquesta jornada pot ser molt interessant per a començar un treball comú perquè aquesta eina siga el nostre camí a seguir".
El director general de Turisme, Herick Campos, ha sigut l'encarregat de clausurar aquest seminari web juntament amb el secretari general de la FVMP, Vicent Gil.