Economia

Climent: "Persisteixen diferències en el mercat de treball que perjudiquen a les dones en el seu desenvolupament professional"

El conseller ha participat en la commemoració de l'Associació d'Empresàries i Professionals de València contra la bretxa salarial

1 minut

El conseller Rafa Climent ha participat en la commemoració de l'Associació d'Empresàries i Professionals de València contra la bretxa salarial

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha destacat que "persisteixen diferències i biaixos en el mercat de treball que perjudiquen les dones en el seu desenvolupament professional".

"Entre altres factors, un dels més visibles és la segmentació del mercat de treball, de manera que els sectors i categories d'ocupació més feminitzats tendeixen a ser els de salaris més baixos", ha assenyalat Climent.

"Així mateix, l'orientació de la dona a les cures de la llar implica una major presència femenina en la jornada a temps parcial el que suposa menors retribucions i impedeix, en algunes circumstàncies, el seu ascens a llocs de treball superiors en les empreses i institucions", ha afegit. Climent ha participat en la commemoració de l'Associació d'Empresàries i Professionals de València (EVAP) celebrada sota la balconada de l'Ajuntament de València contra la bretxa salarial.

També la Conselleria d'Economia Sostenible ha publicat el seu últim l'informe anual relatiu a la igualtat de gènere i la bretxa salarial a la Comunitat Valenciana, amb motiu del "Dia de la Igualtat Salarial", que se celebra hui a Europa. Aquest informe situa la bretxa en salari anual en el 20,1 % a la Comunitat Valenciana 2020, l'últim exercici del qual existeixen dades.

L'objectiu d'aquesta publicació és contribuir a visibilitzar la bretxa salarial, analitzar les línies d'actuació i les mesures implementades per a eliminar-la, i avaluar la seua efectivitat. Climent ha explicat que "per a superar la diferència de retribució, la segmentació i els estereotips sobre les funcions i els sectors feminitzats laboralment, és necessari mantenir un marc d'accions i polítiques per a reduir les diferències de retribució basades en factors ajau a la discriminació directa".

En aquest sentit, ha destacat iniciatives desenvolupades per la Generalitat, com els plans d'igualtat (fins a 2021 s'han presentat 1.918 sol·licituds i s'han visat 1.235), o el segell 'Fent Empresa, Iguals en Oportunitats'.

Principals conclusions de l'informe

En l'informe d'enguany, segons les dades de l'Enquesta Anual d'Estructura Salarial, s'observa que l'any 2020 la bretxa en salari anual va ser del 20,1% a la Comunitat Valenciana i del 18, 7% a Espanya i en termes de salari hora de 12,0% i 10,0%, respectivament. Aquesta menor bretxa en termes salari hora enfront de la calculada en salari anual es deu, en part, a l'efecte d'una major incidència de la jornada a temps parcial i de la contractació temporal en el treball de les dones respecte a la dels homes.

La bretxa salarial per sectors a la Comunitat Valenciana és lleugerament major en el sector industrial que en el sector serveis, com a element diferencial respecte al total d'Espanya. D'altra banda, la bretxa salarial disminueix sensiblement amb els grups d'ocupació, és a dir, a major especialització i responsabilitat del lloc de treball, menor bretxa salarial de gènere. Si s'analitza la bretxa salarial de gènere segons contractació temporal o indefinida és notablement major en la indefinida tant en salari anual com en salari hora per a l'economia valenciana, aquesta diferència és encara major en l'espanyola.

Així mateix, contribueix a la bretxa de gènere la inactivitat per la dedicació a cures de la llar i la incidència de la jornada parcial encara és molt més elevada en el cas femení, a causa de la notable major dedicació femenina a activitats relacionades amb les cures, moltes vegades de forma informal i no professionalitzada i, per tant, mal retribuïdes.

Cal destacar l'increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI), que per a 2023 ascendeix a 1.080 euros mensuals en catorze pagues, quantia que suposa un augment de més del 68% des de 2012, la qual cosa té un impacte molt positiu en la reducció de la bretxa salarial de gènere, a causa de l'existència majoritària de dones amb baixos salaris.

Etiquetes: