El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent ha destacat este dilluns en l'obertura de la jornada 'Marc Europeu sobre clima i energia per a 2030: el desplegament de l'energia fotovoltaica en la Comunitat Valenciana', que l'autoconsum mitjançant energia solar fotovoltaica “s'erigeix sens dubte com a pilar fonamental en la transició cap a un sistema de generació distribuïda basat en fonts d'energies netes, renovables i autòctones.
Referent a això, ha afegit que en el context actual d'increment dels preus de l'energia i la incertesa pel conflicte bèl·lic a Ucraïna, “és més cert que mai la necessitat d'aprofundir en les energies renovables i en l'autoconsum”.
Per això, ha continuat, “hem sol·licitat al Ministeri de Transició Ecològica l'ampliació en almenys 50 milions d'euros del pressupost assignat a l’Ivace per a impulsar l'autoconsum, que inicialment era de prop de 40 milions d'euros, donada el bon acolliment i gestió que està tenint el programa.
En la seua intervenció, Climent ha incidit en els avantatges de l'autoconsum mitjançant energia solar fotovoltaica, ja que combina “els seus avantatges energètics amb els relacionats amb aspectes mediambientals, socials i de generació d'ocupació, afavorint un model de producció i ús de l'energia més sostenible,just i democràtic”.
Cal recordar que la Comunitat Valenciana posseeix unes condicions especialment favorables, que la situen com a lloc idoni per al desenvolupament de l'autoconsum. Als elevats nivells de radiació solar, s'uneix al model de desenvolupament industrial valencià, basat en PIME’s, la qual cosa comporta un gran potencial de superfície de cobertes disponible per a albergar instal·lacions i generar l'energia distribuïda en els mateixos punts en què es consumeix.
En aquest sentit, el titular d'Economia Sostenible aposta per les instal·lacions fotovoltaiques desenvolupades per comunitats d'energies renovables per a construir un nou model “en el qual la ciutadania participe activament, se situe en el centre, com a actors, com a part activa que es beneficia de la generació, la distribució, la gestió i el consum d'energia a nivell més local”.
Finalment ha assenyalat que la producció d'energia a nivell local és “indispensable per a fomentar la producció d'energia renovable, difondre la democràcia energètica i reduir les taxes de pobresa energètica” i les comunitats d'energia constitueixen “una peça essencial per a aconseguir la descentralització i democratització dels sistemes energètics i fomentar un desenvolupament econòmic i social sostenible a nivell local”.