Els agricultors valencians respiren alleujats amb el canvi de postura de Brussel·les. I no és per a menys. La Comissió Europea va aprovar ahir que la importació de cítrics de tercers països haurà de passar el tractament en fred, un control sanitari que porta demanant mesos la Generalitat i el Govern d'Espanya.
La Conselleria d'Agricultura aplaudeix l'acord de la Comissió Europea per a aplicar el tractament en fred per a les taronges importades de tercers països amb presència de la falsa arna. Així, la responsable d'aquest departament, Mireia Mollà, assenyala que el canvi de criteri respon a la "pressió coordinada entre el Ministeri d'Agricultura, la Generalitat i el conjunt del sector en defensa de la citricultura i la sanitat vegetal europea".
Des de la Generalitat, el president Ximo Puig porta mesos tractant aquest assumpte per a posar-lo damunt de la taula i defensar els interessos dels valencians a Europa. Així, dilluns passat va mantindre converses amb els ambaixadors d'Alemanya i Holanda a Espanya per a tractar de facilitar que la Comissió Europea aprovara l'aplicació d'un tractament de fred als cítrics importats de Sud-àfrica i altres països amb l'objectiu d'evitar plagues. Les reunions també van ser intenses amb el ministre d'Agricultura, Luis Planas. "Aconseguim que se'ns atenguera i que veren les nostres demandes absolutament rigoroses", expressa Puig en referència al ministre.
La iniciativa, que va nàixer a petició del Comité Permanent de Plantes, Animals, Aliments i Pinsos, ha derivat en una de nova que obligarà al tractament en fred dels cítrics importats, una fórmula que impedeix plagues com la falsa arna en les fruites. Durant la votació, la proposta ha rebut el suport d'una majoria qualificada d'estats membres de la Unió Europea. La mesura s'aprovarà formalment durant una reunió de tots els comissaris europeus i entrarà en vigor el 20 de juny, abans de l'inici de les campanyes d'importació procedents de països tercers.
Des de la Unió de Llauradors valoren de manera positiva que finalment s'haja pres aquesta mesura. "Al final, donarà una major sanitat vegetal a la citricultura valenciana", comenten. Encara que reconeixen que falta saber els detalls tècnics. "Necessitem saber si aquest és el protocol que buscàvem o és més laxe, així com els períodes d'implantació, si és immediat o començarà a partir de 2023", assenyalen.
Des de la Unió de Llauradors valoren de manera positiva que finalment s'haja pres aquesta mesura. "No és el tractament de fred més estandarditzat internacionalment, però és sens dubte un primer pas important. Ara cal treballar també per a aconseguir, a part de la taronja, el tractament de fred a les mandarines i aranges davant l'amenaça de la Thaumatotibia", assegura Carles Peris, secretari general de la Unió, qui indica que "és evident que les intercepcions amb plagues són majors en taronges que en mandarines, però que en aquestes també es detecten i cal unificar els protocols a nivell mundial perquè les plagues poden entrar a través de volums baixos d'importacions, per la qual cosa cal evitar un risc innecessari de transmissió de plagues entre països", conclou.
"Un pas transcendental per al sector citrícola"
La consellera d'Agricultura, en les seues valoracions després de conéixer-se aquesta notícia, destaca que "s'ha aconseguit que la UE faça un pas transcendental per al sector citrícola i la seguretat alimentària i la sanitat vegetal del continent". "La Comissió Europea recupera la raó i el criteri tècnic enfront d'una decisió que atemptava contra els drets i la seguretat alimentària de tot el continent", afig.
En aquest sentit, el tractament en fred no sols salva a la citricultura europea de la falsa arna, sinó també a altres productes sensibles, com el caqui, l'albercoc, la tomaca, el pimentó, l'albergínia, el raïm, el plàtan, la dacsa, el roure, la bresquilla i el garrofó.
La consellera reivindica així la posada en marxa del tractament en fred de les taronges importades per a la campanya comercial d'aquest mateix any, a més d'avançar que continuarà amb les reclamacions perquè el 'cold treatment' s'estenga també a mandarines i aranges.
La Unió de Llauradors comparteix també aquesta idea. "Suficients motius, per tant, per a demanar incloure les mandarines, perquè existeix un perill latent que entren aqueixes plagues en la nostra citricultura també a través d'elles. Ningú pot preveure que una plaga ens puga entrar per taronges o per mandarines, així que el risc existeix siga l'espècie que siga", compte Carles Peris.
Aquesta és la primera vegada que la Unió Europea aprova una mesura similar per a aplicar el tractament en fred a la importació de fruites de països tercers.