Millorar la qualitat de vida de les persones, contribuir a la vertebració de les comarques centrals i evitar la seua despoblació. Aquests són els principals objectius de l'obra social de Caixa Ontinyent, l'única entitat financera de la Comunitat Valenciana que reverteix els seus beneficis a la societat, equivalent a la part que altres entitats destinarien a retribuir als seus propietaris.
Un tema que ha sigut tractat aquest matí en el quart Fòrum de Proximitat organitzat per València Extra en col·laboració amb À Punt de la mà de José Pla, president de Caixa Ontinyent; Roberto Sanz, responsable de l'obra social i gerent de la Fundació Caixa Ontinyent; Teresa Galiana, directora del Centre d’Alzheimer Caixa Ontinyent; i Mariló Sanz, escriptora i mestra especialista en audició i llenguatge; un desdejuni informatiu moderat per Álex Ladrón de Guevara, director de València Extra.
Tal com ha destacat José Pla, és "incalculable" el valor del conjunt de tot allò que aporta l'entitat a través de la seua obra social a la societat. Al llarg de l'any beneficia a més de 200.000 persones i contribueix al manteniment de més de 200 llocs de treball estable. Però els seus programes aporten un valor que va molt més enllà, afavorint a l'economia de la zona i lluitant contra el despoblament.
"El naixement de Caixa Ontinyent, en 1884, és ja una obra social en si. Naix de la mà de La Previsora, una societat que naix en 1881, per la iniciativa d'un grup de gent ficava diners, per exemple, per si hi havia una malaltia poder sobreviure i els diners que no es gastaven s'utilitzaven per invertir en protecció social, en ajudes...", ha explicat el president.
Va ser en 1979 quan es va impulsar una obra social planificada, ordenada i amb pressupost. Des d'eixe moment, aquesta àrea ha anat creixent abastant distintes activitats, que s'inclouen dins de quatre grans programes: col·laboració amb col·lectius, servei de publicacions per a la difusió de temes culturals, implantació de 26 centres en poblacions de les comarques centrals i la gestió de fundacions amb especial interés en l'educació financera.
"Hem ajudat a què no es produïsca despoblament a les comarques centrals. Si vols viure en un poble menut el primer que busques són serveis. Generacions i generacions es beneficien d'aquestes infraestructures, siguen o no clients de Caixa Ontinyent", ha incidit, per la seua part, Roberto Sanz.
En els últims 10 anys, Caixa Ontinyent ha destinat 15 milions d'euros a obres socials, 1,3 milions d'euros aquest 2022.

Infraestructures i centres
Caixa Ontinyent compta amb 26 centres de diferent índole: assistencial, educativa, sanitària, cultural o esportiva, dels quals es beneficien més de 27.000 persones entre usuaris i les seues famílies, a més de propiciar 275 llocs de treball.
"El nivell de serveis socials que tenim a les comarques centrals gràcies a Caixa Ontinyent és molt superior a altres zones on no disposen d'aquest impuls. Hem creat centres assistencials, educatius, de salut, per a majors... Que molts d'ells són gestionats actualment per l'administració pública", ha destacat Pla.
Al respecte, Teresa Galiana, directora del Centre d'Alzheimer Caixa Ontinyent, ha valorat la seua implantació, ressaltant que "el centre ha suposat un abans i un després en l'atenció d'aquest col·lectiu a la ciutat. Vam començar en un local on sols podíem atendre a 15 persones i gràcies a Caixa Ontinyent, que va creure en aquesta necessitat, hem atés al voltant de 700 persones d'atenció directa des de la seua inauguració". A hores d'ara el centre compta amb 65 places.
Educació financera
La Fundació Caixa Ontinyent està potenciant el seu programa d'educació financera, un projecte que naix en detectar-se una falta de cultura financera en la societat per a gestionar l'economia diària.
"L'educació financera és una necessitat que hem arreplegat. Volem formar a la gent en conceptes financers bàsics. La gent ha de saber què és un préstec, com funciona, si li cal una assegurança de vida, tramitar la jubilació, comprar un vehicle... Totes les persones en algun moment de la nostra vida hem de prendre una decisió relacionada amb aquest àmbit", ha valorat Sanz.
En aquest sentit, s'aplica un programa adaptat a cada perfil, entre els quals destaca l'infantil, un dels més complicats. L'escriptora i mestra Mariló Sanz ha encapçalat la creació d'una sèrie de contes independents, però amb un fil conductor on s'han inclòs valors com, per exemple, que els diners no donen la felicitat. "És una idea genial i necessària. Els xiquets i xiquetes són la base i l'aprenentatge d'educació financera és clau", ha destacat.
La gent major també és un col·lectiu molt important i, per a ajudar-los, s'ha creat una guia per a conéixer, per exemple, el funcionament d'un caixer automàtic, que se suma a l'atenció presencial dels professionals a les oficines o al manteniment de sucursals i caixers als pobles en risc de despoblació.

Cultura i Universitat
El programa de publicacions de Caixa Ontinyent està compost per edicions literàries i musicals, té com a finalitat incentivar i fomentar la investigació, recuperació i divulgació del patrimoni cultural del seu territori. El fons editorial de Caixa Ontinyent està compost per 116 publicacions i 49 produccions musicals.
Així mateix, l'obra social de Caixa Ontinyent col·labora amb totes les universitats que tenen presència al seu àmbit d'actuació. "Les persones poden progressar a través dels estudis i cal fer el màxim possible. Hem apropat la universitat a molta gent que no tenia recursos i col·laborem, a més d'Ontinyent, amb el campus de Gandia i el campus d'Alcoi. Una aposta que ajuda a crear treball de qualitat a la zona gràcies a la formació que s'ofereix i que permet impulsar l'economia per la vida social dels estudiants o el lloguer d'habitatges", ha valorat el president Pla.
Sostenibilitat
Des de Caixa Ontinyent es treballa actualment en un programa de responsabilitat social corporativa amb la finalitat d'incorporar diferents protocols que maximitzen la sostenibilitat de l'empresa, tant internament com externament.
De cara als clients i empreses, destaquen les finances sostenibles, en les quals es primarà que la inversió realitzada no tinga un impacte en el medi ambient.
Un factor de sostenibilitat que es té en compte, també, en tot allò que rodeja l'obra social, per exemple, facilitant que les noves infraestructures destaquen per la seua eficiència energètica.
Mont de Pietat
La recuperació del Mont de Pietat per part de la Fundació Caixa Ontinyent és una eina que facilita a la ciutadania accedir en unes condicions molt favorables a un crèdit. Té com a finalitat concedir microcrèdits amb la garantia d'una joia o objecte de naturalesa semblant.
És un procediment àgil i senzill. Un pèrit professional taxa la joia determinant el seu valor i el Mont de Pietat ofereix un crèdit per un percentatge d'eixe valor. L'operació es firma en l'acte: el client rep l'import del préstec i deixa la joia en depòsit com a garantia. El préstec té un termini d'un any, renovable, però el client pot recuperar la joia en qualsevol moment tornant el capital rebut i abonant les despeses de taxació i els interessos fins al moment de la recuperació.