El Botànic finalitza amb nivell rècord de despesa social

La Comunitat Valenciana és la tercera autonomia que major esforç social ha realitzat des de 2014, assolint els 3.097 euros per càpita

Guardar

Arcadi España i Aitana Mas en la roda de premsa després del ple del Consell
Arcadi España i Aitana Mas en la roda de premsa després del ple del Consell

Rècord en despesa social, millora del pagament a proveïdors, reducció del creixement del deute i comptes més transparents i accessibles. Aquest és el resum de l'estat financer de la Generalitat Valenciana després de huit anys de govern del Botànic i que heretarà el nou Consell. "Deixem els comptes en ordre", afirmava, aquest dimecres, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic en funcions, Arcadi España, després de comparéixer amb Aitana Mas, vicepresidenta i portaveu en funcions, una vegada finalitzat el ple del Consell.

L'increment en serveis públics fonamentals en aquests huit anys ha sigut exponencial. Segons dades de la Direcció General de Pressupostos de la Generalitat, en aquesta àrea s'ha augmentat, des de 2015, un 36,34% fins a aconseguir els 16.655 milions en 2022, "xifra que suposa la major inversió social de la història", tal com destacava Espanya.

Un "esforç financer" del Consell que, segons dades de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat (IGAE), s'ha traduït en un augment de la despesa per habitant en serveis públics fonamentals, que en 2021 va assolir els 3.097 euros. Aquesta aposta "ha permés a la Comunitat Valenciana convergir amb la dotació mitjana autonòmica per càpita destinada a l'estat de benestar, que es va situar l'any passat en 3.141 euros", incidia España. Des de l'entrada del Botànic, la Comunitat Valenciana és la tercera autonomia que major esforç social ha realitzat.

Sense factures en els calaixos

España ha ressaltat que la Generalitat "té uns comptes clars i ordenats", i preval la seua transparència: "no hi ha factures en els calaixos". El titular en funcions d'Hisenda recordava que "els ingressos del sistema de finançament autonòmic del segon semestre estan intactes, i la Tresoreria funciona correctament, com ho demostra el fet que es compleix amb el pagament a proveïdors".

Així mateix, pel que respecta a l'execució pressupostària de la Generalitat, fins al 30 de juny de 2023, s'ha executat el 42,70% de les operacions no financeres i resta per complir el 57,30%. "Això significa que el Govern sortint deixa al Govern entrant el 57,30% del pressupost, una dada que entra dins de la normalitat en el període que ens trobem", apuntava Arcadi España.

El nou Consell disposarà de 13.449 milions en recursos del model de finançament, un 66% més dels que va obtindre en 2015, que van ser 8.077 milions. Fins al 30 de juny la Comunitat Valenciana ha rebut dels recursos corresponents al sistema de finançament 6.481 milions, la qual cosa equival al 48% del total, i s'està pendent de percebre un total de 6.968 milions, el 52% restant.

Evolució del deute i pagament a proveïdors

Pel que respecta a l'evolució del deute, entre juny de 2015 i el primer trimestre de 2023, el deute ha passat de 40.064 milions a 55.438 milions, la qual cosa suposa un increment del 38,3%, al mateix temps que la despesa social s'ha incrementat un 36,3%. Per contra, segons España, en el mateix període anàleg anterior (tercer trimestre de 2007 a juny de 2015), el deute va créixer en 28.644 milions, un 250% més, en passar d'11.420 milions als citats 40.064 milions de juny de 2015. No obstant això, segons ha assenyalat, la despesa social només va augmentar en eixe període "un 13%". "Tal com acrediten les dades del Banc d'Espanya, del total del deute de la Generalitat (55.438 milions a març de 2023), només el 27,73% ha sigut generat durant les dues últimes legislatures", apuntava.

Finalment, el govern del Botànic ha aconseguit reduir gradualment el Període Mitjà de pagament a Proveïdors (PMP) fins a situar-se en 26 dies el maig de 2023, mentre que al tancament de 2014 era de 82 dies. Els criteris que utilitza la Tresoreria per a realitzar els pagaments prioritzen atendre les persones (dependència, renda valenciana d'inclusió, ajudes d'habitatge, beques); satisfer la despesa farmacèutica; pagar les obligacions reconegudes de les prestacions de serveis, obres i subministraments, així com fer front als concerts sanitaris, educatius i de serveis socials.

Arxivat a:

Destacats