El president de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), Vicente Boluda, ha reclamat aquest dimecres a la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, que "aprofite l'oportunitat que tots els seus predecessors van deixar escapar, l'oportunitat d'evitar que Espanya perda el tren del progrés, el tren d'Europa, el Corredor Mediterrani".
Així ho ha manifestat durant l'obertura del 5é Acte Empresarial pel Corredor Mediterrani i Revisió mèdica Semestral, que aquest dimecres reuneix en el Palau Municipal d'Ifema de Madrid al voltant de 1.300 empresaris i representants de la societat civil de tota Espanya, i en el qual també ha participat la ministra Sánchez. "Tenim una ministra nova, però un problema vell", ha assenyalat l'empresari.
Durant la seua intervenció, Boluda ha valorat l'assistència "massiva" d'empresaris de les 17 comunitats autònomes a l'acte, la qual cosa al seu judici "demostra que el que és bo per al Mediterrani espanyol, és bo per al conjunt d'Espanya" i que "els empresaris sabem unir-nos i anar tots a l'una en assumptes que transcendeixen a les nostres empreses i que sabem que són positius per al conjunt de la societat".
Boluda ha subratllat que el Moviment Vull Corredor, que AVE va posar en marxa en 2016, reivindica el Corredor Mediterrani ferroviari i la seua culminació en 2025, però "abans de res defensa que es complete l'actual estructura radial de les infraestructures a Espanya amb un model circular".
En aquest sentit, ha recordat que "portem cinc anys reivindicant una infraestructura necessària per a Andalusia, Múrcia, Comunitat Valenciana i Catalunya, però també per a Espanya i per a Europa".
Però malgrat estar d''aniversari', ha dit, "desgraciadament hi ha molt poc que celebrar", ja que "l'estat de les obres està molt lluny de finalitzar i, en massa casos, de començar. Un desastre per a Espanya", ha sentenciat.
LA BRETXA
Boluda ha advertit que "el nostre país no pot perdre el tren de la vertebració". A Espanya s'ha construït la segona major xarxa ferroviària del món, només superada per la Xina, un orgull, però s'ha fet des d'una òptica radial i tots els camins al centre d'Espanya, i ací no anem contra ningú -ha remarcat- però aquesta Espanya radial des del punt de vista d'infraestructures té com a efecte una pèrdua d'oportunitats per a molts territoris del nostre país".
En aquest sentit, el president d'AVE ha advertit que el model actual "genera una bretxa estructural entre el centre i la perifèria, una bretxa en la qual les comunitats mediterrànies eixim sempre perdent".
Enfront d'aquesta situació, l'empresari ha defensat que el Corredor Mediterrani permetrà completar l'Espanya radial amb l'Espanya circular, ens farà més fortes i estarem més ben connectats entre nosaltres i amb Europa".
Les comunitats que conformen l'arc mediterrani espanyol concentren el 50% de la població, el 47% del teixit empresarial, 62% del trànsit de mercaderies portuàries i el 45% del PIB pel que "no acabar el Corredor és deixar fora, literalment, a mitjana Espanya".
A més, en matèria de sostenibilitat, suposaria una reducció de 900.000 tones de CO₂ a l'any, la qual cosa equival a 130.000 cotxes fent la volta al món. I en ocupació, es calcula que crearia uns 15.000 llocs de treball directes, ha argumentat.
Per això, "reclamem una doble plataforma ferroviària d'ample internacional que recórrega el litoral mediterrani des de la frontera francesa fins a Algesires", ha conclòs.