Economia

Balears i Comunitat Valenciana exigeixen "empatia" de la resta de CCAA i del PP per a reformar el finançament

Es reivindiquen com a governs estables enfront del "soroll de Madrid": "El motor de la recuperació ha girat al Mediterrani"

1 minut

Arcadi España i Iago Neguerela intervenen en la II Cimera Illes Balears Comunitat Valenciana. Imatge de Rober Solsona

Els responsables d'Hisenda d'Illes Balears i Comunitat Valenciana han apuntat a la responsabilitat i "empatia" de la resta de comunitats autònomes i del PP per a aconseguir desbloquejar la reforma del sistema de finançament autonòmic. "És molt fàcil dir que és una qüestió del Govern, però és una qüestió de tots", ha defensat el conseller balear, i ha advertit que "la crispació institucional contamina el debat".

A més, han reivindicat que els seus executius autonòmics, tots dos tripartits encapçalats pel PSOE, han demostrat ser un exemple d'estabilitat per a l'Estat i la resta d'autonomies enfront del "soroll de Madrid" i "els debats apassionats dins de la M-30", respectivament.

Així ho han exposat el conseller d'Hisenda de la Generalitat, Arcadi España, i el titular de Model Econòmic del Govern, Iago Negueruela, en la segona edició del cim valencià-balear que se celebra aquest dimecres i dijous a València.

El finançament ha protagonitzat l'última pregunta de la taula redona 'Solucions locals davant les crisis globals: la resposta autonòmica', en la qual tots dos han apostat per continuar treballant conjuntament per a tirar avant la reforma i han apel·lat un "exercici de responsabilitat" de la resta de CCAA i del PP com primer partit de l'oposició.

"És el moment d'un debat seriós i de posar-nos tots d'acord, d'asseure'ns en una taula i pactar", ha declarat el conseller balear, encara que ha reconegut que hi haurà comunitats que hauran de cedir més que unes altres i ha remarcat que Balears està en una "situació diferenciada" des que el Ministeri d'Hisenda va reconéixer el seu factor d'insularitat.

En la mateixa línia, el representant valencià ha posat l'accent que això no va d'unes CCAA contra unes altres, sinó de tindre en compte que la reforma és necessària per a garantir la igualtat i no obligar la Generalitat a endeutar-se "per damunt del raonable". Ha sostingut que, ara que els experts estan d'acord en el diagnòstic, és possible arribar a un "bon model" i eixir del "bloqueig" actual en el qual "algunes comunitats se senten còmodes".

"COR FRANCÉS I CARROSSERIA ALEMANYA"

Espanya, a preguntes dels periodistes, ha garantit que "per descomptat" que continuarà la reivindicació del finançament i ha assenyalat la necessitat d'aconseguir "grans consensos" en un debat en el qual "la responsabilitat és compartida". També veu necessari entendre "com és" Espanya, un país "de cor francés i carrosseria alemanya" per la descentralització, i evitar la "violència verbal" en els debats polítics.

En matèria d'impostos, qüestionats per les seues diferències en apostar la Generalitat per baixar-los i el Govern per prioritzar les ajudes, el conseller balear ha defensat la decisió d'unificar les deduccions fiscals i el valencià la d'aplicar "rebaixes selectives", a més de carregar contra la postura del PP: "Quan parla d'una baixada massiva d'impostos, en realitat és una baixada massiva de serveis públics".

UN TURISME MÉS ORDENAT I "SENSE ETIQUETES"

Respecte al model turístic, encara que no s'ha posat sobre la taula la taxa recentment aprovada per la Generalitat i ja implantada a Balears, Negueruela ha advocat per "ordenar-ho bé" sense necessitat d'augmentar places hoteleres, així com potenciar la qualificació dels treballadors perquè no siga un sector "d'entrada i eixida" i no permetre "unes certes pràctiques" dels turistes. Espanya ha cridat a "llevar etiquetes" al turisme i adaptar-lo a la demanda per a consolidar la seua recuperació.

A manera de balanç, tots dos han defensat el diàleg social com a "marca de la casa" i han destacat la resposta dels seus governs a la pandèmia i la crisi energètica, a més d'assegurar que la recuperació econòmica de l'economia balear i valenciana és més ràpida del que pensaven i anirà a més.

"El motor de la recuperació ha girat al Mediterrani (...) Des de la perifèria hem sigut capaces d'explicar al Govern què necessitem", ha dit Negueruela, per a posar en valor que tant en la Comunitat com a Balears "no hi ha hagut crispació social malgrat aquestes dues crisis brutals".

SINDICATS I PATRONAL CRIDEN A L'ACORD

Per part dels agents socials, la secretària general de CCOO PV, Ana García, ha reclamat que "es pose en marxa" el Govern amb la revisió de les al·legacions presentades a l''esquelet' presentat ja fa un any per a la reforma del finançament, així com que els partits majoritaris es posen d'acord.

Ismael Sáez (UGT-PV) ha lamentat que la reforma no tirarà avant mentre hi haja "un marc polític absolutament absurd, basat en la crispació, en la confrontació i en la demagògia de comunitats autònomes que només busquen rèdit electoral". A més, ha defensat que la Comunitat hauria de rebre més que la mitjana per a poder confluir en la renda per càpita.

Com a president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Salvador Navarro ha anomenat a la unitat de les "tres potes" (sindicats, patronal i administració) per a aconseguir una reforma que no siga "exclusiva per a la Comunitat, sinó per a totes les comunitats". Per a aconseguir-ho ha reptat a reivindicar-ho en els actes que protagonitzaran aquest divendres i dissabte a València el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i el president del Govern, Pedro Sánchez.