Economia

2022, l'any de la reforma del finançament

La Generalitat estudia actualment "en profunditat" el document presentat pel Ministeri d'Hisenda i elaborarà, abans de finals de gener, les propostes a incloure "des de la rigorositat, la independència i el consens"

1 minut

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig i el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà durant una reunió amb agents socials

La Comunitat Valenciana afronta uns mesos clau per a escometre l'esperat debat per a establir un sistema de finançament autonòmic just entre els diferents territoris de l'Estat. Així, 2022 es presenta com l'any en què es tractarà d'abordar un model que perjudica la Comunitat Valenciana, unes negociacions que "no seran fàcils ni felices, perquè al final tothom ha de cedir", avançava fa unes setmanes el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.

Un dels passos més importants, sobre aquest tema, ja està donat. I és que el Govern central enviava el passat 3 de desembre a les diferents autonomies la seua proposta per a reformar el model de finançament autonòmic, una proposta sobre la base del criteri de població ajustada, requisit reclamat per les regions infrafinançades, amb l'objectiu d'iniciar el debat entre totes les autonomies sobre el nou sistema de finançament.

Així, durant el present mes de desembre i fins a finals del gener vinent aquest document rep les aportacions i observacions de totes les regions, amb l'objectiu d'arribar al major consens possible durant l'any que comença aquest dissabte.

En el cas de la Comunitat Valenciana, la Comissió Mixta de la Generalitat ha encarregat al Comité d'Experts que analitzen abans de finals de gener el document "en profunditat" i elaboren les propostes que consideren necessàries "des de la rigorositat, la independència i el consens" per a millorar el document del Ministeri. "Ens carregarem de raons", afirmava Ximo Puig, destacant que ara s'inicia un debat pendent des de 2014 quan va caducar l'actual sistema de finançament.

La ministra portaveu i d'Hisenda, María Jesús Montero; i el diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví

Càlcul de població ajustada

En l'"esquelet" presentat pel Ministeri d'Hisenda es proposa un càlcul de població ajustada, una de les variables del model de finançament que determina el repartiment dels recursos en funció de circumstàncies demogràfiques, socials o territorials, tal com estaven demanant la Comunitat Valenciana, Andalusia i Múrcia.

Per al Govern central és la variable més representativa de les necessitats de despesa, una cosa sobre la qual, segons assenyalen, "existeix un notable consens". No obstant això, sostenen que és necessari millorar la fórmula de càlcul i repartiment per tipologia de despesa. Un nou model que, per a Puig, "beneficiarà claríssimament a la Comunitat Valenciana".

Segons el president la proposta del Govern és "rigorosa" i té en compte diversos escenaris, per la qual cosa ha garantit que l'estudiaran a fons els experts de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), que "fa temps" van presentar la seua proposta de reforma basada en la singularitat de les CCAA i la igualtat entre ciutadans.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana, Vicent Soler

Repartiment més equitatiu i just

Per part seua, la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, que encapçala Vicent Soler, treballa en què "desapareguen la diversitat de fons actuals i la població ajustada es convertisca en l'únic criteri de repartiment per a evitar que l'statu quo i no raons objectives com és el nombre de persones a les quals es destinen els serveis fonamentals seguisquen provocant una clara discriminació de la Comunitat Valenciana".

"No podem oblidar que el sistema de finançament té com a objectiu finançar els serveis fonamentals que es destinen a les persones, per tant, amb els ajustos que siguen necessaris i que ara haurem d'analitzar amb deteniment, les persones han de ser el criteri que marque el repartiment del nou model", insisteix Soler després d'agrair al Govern haver iniciat els tràmits per a posar fi a un model "que perjudica i discrimina els valencians i valencianes sense cap mena de justificació".

L'objectiu del nou model que es debatrà en 2022 haurà d'impedir que cap autonomia es veja perjudicada, garantint la suficiència financera del conjunt de territoris amb majors recursos. A més, haurà de ser senzill, transparent, clar i objectiu, permetent un repartiment més equitatiu i just que garantisca que tots els ciutadans, amb independència del seu lloc de residència, puguen gaudir d'uns serveis públics de qualitat en igualtat de condicions. "Només un model que respecte i atenga la singularitat de tots els territoris, garantint la igualtat entre ciutadans respectarà el mandat Constitucional", recorda Soler.