La Conselleria d'Economia i l'IVF creen una línia de préstecs participatius dotada amb 2,2 milions per al rellançament de grans indústries

L'instrument financer està emmarcat en el Fons d'instruments financers de la Comunitat Valenciana-Fininval i l'import dels préstecs podrà oscil·lar entre els 200.000 i els 800.000 euros

Guardar

ivf
ivf

La Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i l'Institut València de Finances (IVF) han posat en marxa de manera conjunta un nou instrument financer de suport a grans empreses industrials valencianes, que estarà emmarcat en el Fons d'Instruments financers de la Comunitat Valenciana (Fininval) i que permetrà a les companyies de grandària superior a les pimes i amb baixos nivells de solvència obtindre liquiditat per a mantindre la seua activitat i producció.

La Línia de Finançament Préstecs Participatius Fininval per al Rellançament de Grans Indústries, la convocatòria de les quals s'ha publicat hui en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, s'articula en forma de préstecs participatius, per la qual cosa els fons rebuts es consideraran patrimoni net a l'efecte de reducció de capital i liquidació de societats previstes en la legislació mercantil.

El pressupost màxim disponible per a aquesta línia de finançament és de 2.250.000 euros i podran optar a aquests préstecs participatius empreses de gran grandària que estiguen duguen a terme projectes d'inversió o requerisquen de capital circulant, i que complisquen els requisits fixats en la convocatòria.

També es podran incloure en aquesta convocatòria els recursos o romanents no executats en aplicació de l'instrument financer dissenyat originalment per a impulsar l'activitat econòmica en zones amb el risc de despoblament, així com els recursos que s'obtinguen de la devolució dels préstecs atorgats a l'empara de la convocatòria efectuada en 2019 o a l'empara de les convocatòries que s'hagen efectuat en 2020.

Després de la publicació d'aquesta convocatòria, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic i president de l'IVF, Vicent Soler, ha destacat que "fins hui l'oferta de finançament de l'IVF no contemplava instruments de capital per a empreses de gran grandària", per la qual cosa ha incidit en què "es tracta d'una eina molt útil que permetrà a les nostres grans empreses obtindre liquiditat al mateix temps que reforcen la seua posició de solvència, en un context en el qual l'excés d'endeutament podria comprometre la seua viabilitat".

Per part seua, el conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, ha reiterat que "la pandèmia ens ha mostrat que resulta absolutament imprescindible assegurar que les empreses valencianes disposen de liquiditat suficient per a fer front als pagaments amb regularitat" pel que ha posat en valor aquesta nova línia "que permetrà garantir el consum de totes les famílies els ingressos corrents de les quals que depenen d'aquestes grans companyies, preservar l'estabilitat financera del nostre teixit productiu i assegurar una recuperació ràpida de l'activitat econòmica una vegada superada la situació de crisi sanitària".

Característiques d'aquests préstecs

A través d'aquesta línia de préstecs participatius, les empreses podran accedir a préstecs d'entre 200.000 i 800.000 euros, sense que en cap cas es puga superar el 100% de l'import de les despeses finançables elegibles. El termini d'amortització del finançament se situarà en un màxim de huit anys, amb possibilitat d'un període de carència d'amortització de capital de fins a tres anys, inclòs en aqueix termini.

El tipus d'interés nominal de l'operació s'obtindrà de la suma del tipus d'interés Euribor per a depòsits a un any, amb un valor mínim igual 0%, més un marge financer de l'exercici, equivalent a la rendibilitat financera registrada pel prestatari durant l'exercici en què es liquiden els interessos, amb un valor mínim igual al 3% i un valor màxim igual al 6%. A aquest efecte, la rendibilitat financera es defineix com el percentatge que representa el resultat de l'últim exercici tancat abans d'impostos sobre els fons propis del prestatari.

Cal destacar que el tipus d'interés nominal final de l'operació podrà obtindre una bonificació del 0,25% en el cas que l'empresa present una memòria de sostenibilitat o responsabilitat social, integre el pla d'igualtat, i que aquesta tinga un màxim de 3 anys d'antiguitat.

Igual que els productes financers que conformen la cartera oferida per l'Institut Valencià de Finances, aquesta operació no comporta comissions ni d'obertura ni de cancel·lació.

Aquest finançament estarà vinculat a l'obtenció per part de l'empresa sol·licitant d'un finançament bancari addicional que haurà de representar almenys el 50% del finançament aportat per Fininval. El termini de venciment d'aquest finançament serà com a mínim igual al termini de manca del préstec participatiu atorgat per l'IVF.

Es podran presentar sol·licituds de finançament fins al 31 de maig de 2021 o fins que s'esgoten els recursos disponibles com indica l'article primer d'aquesta convocatòria.

Destacats