Economia i les seues entitats destinaran 795,7 milions en 2021 per a la reconstrucció econòmica i avançar cap a un model productiu social i ecològic

Climent: "El pressupost reflecteix els acords per a la reconstrucció amb els agents socials i aprofundeixen en el canvi de model social i econòmic apostant pel econovida"

Guardar

201105_Pressupostos_2021
201105_Pressupostos_2021

La Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i les seues entitats destinaran 795,7 milions en 2021 per a la reconstrucció econòmica i per a avançar cap a un model productiu més responsable social i ecològicament.

Aquesta xifra significa una inversió de 118,8 milions més que l'any anterior i un increment del 17,6% respecte a 2020.

La partida a la qual es destinaran més fons és a la de foment de l'ocupació, formació i treball, amb un total de 439,2 milions, i que experimenta un increment del 22%, seguida d'indústria, amb 194,4 milions, i un augment del 12,9% en innovació, amb una dotació de 167 milions i un increment de l'11%.

En termes percentuals, les partides que més creixen són la corresponent a la promoció de l'emprenedoria, el cooperativisme i l'economia social, amb un augment del 57% i una dotació de 14,6 milions, i la política energètica, amb un increment del 27,6% i un pressupost de 23,1 milions.

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha destacat en la seua compareixença en Les Corts per a detallar el Pressupost del seu departament per a 2021 que els comptes reflecteixen "els acords per a la reconstrucció amb els agents socials i aprofundeixen en el canvi de model social i econòmic apostant per l'econovida".

Segons Climent, "el pressupost ve influenciat per la situació actual derivada de la pandèmia de la COVID-19, que ha reafirmat la necessitat inajornable d'implementar mesures per a avançar cap a un model productiu més solidari i responsable social i ecològicament, aprofitant els canvis tecnològics ".

En aquest sentit, el conseller ha manifestat que "amb el pressupost de 2021 s'obrin oportunitats per a impulsar una indústria d'alt valor afegit, resilient, diversificada, amb major capacitat exportadora i arrelada en el territori, per a la innovació i transformació digital de la nostra economia, per a una transició energètica justa, per a continuar apostant per un comerç sostenible i de proximitat, i per a generar confiança tant en les empreses com en les persones treballadores i emprenedores".

Indústria

Economia reforça la política industrial per a una indústria d'alt valor afegit, neta. En 2021 comptarà amb una dotació de 194,4 milions, un 12,9% més que en 2020.

Destaca la quarta fase d'implantació del Pla Estratègic de la Indústria valenciana (PEIV), amb una dotació de 42.8 milions, el pla d'acció per a la promoció de la seguretat industrial o les ajudes directes a les entitats de gestió de les àrees industrials.

També les ajudes de l'Ivace de 35 milions per a la millora dels espais industrials que, com a novetat, en la convocatòria de 2021 inclourà com a criteri d'assignació el de la població, per la qual cosa aquells municipis més despoblats podran arribar a un major percentatge de subvenció per a la millora i modernització dels seus polígons industrials.

Innovació empresarial

Les polítiques d'innovació empresarial estan molt relacionades amb les d'indústria.L'Ivace gestionarà en 2021 més de 167 milions, un 11% més respecte al 2020.

Així mateix, aprofundirà en el compromís de capil·laritzar el coneixement innovador al teixit empresarial, el suport als projectes d'R+D+i empresarial, dirigit prioritàriament a les pimes, i el suport a la digitalització de les pimes (Digitalitza-CV).

El conseller ha destacat "l'important paper que han desenvolupat els instituts tecnològics des de l'esclat de la pandèmia en la reorientació i desenvolupament de productes i solucions per a les empreses en benefici de la societat". "Per això, continuem apostant per l'estreta col·laboració amb els instituts tecnològics pel servei que presten a les pimes, que comptaran amb un increment de 3 milions fins a arribar a 50,9 milions en 2021. En sis anys un 164% més", ha afegit.

Internacionalització

La Conselleria entén que l'exportació és un dels principals motors de l'economia valenciana i, en conseqüència, en 2021 es destinen 23 milions, un 16,7% més que en 2020, per al programa de subvencions per al suport a la promoció exterior de les empreses, les beques d'internacionalització, per a la formació de persones joves especialitzades en comerç exterior, per a la xarxa d'atenció exterior a les nostres empreses (25 antenes que donen servei a 35 mercats diferents), i la col·laboració amb el Consell de Cambres de la Comunitat Valenciana.

Energia

La política energètica és una prioritat com a eix transformador del model productiu valencià en línia amb la Unió Europea. Així, Ivace-Energia destinarà una dotació per a ajudes i incentius de 23,11 milions, un 27,6% més que en 2020. Les actuacions en matèria d'energia s'emmarquen en l'Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic i Energia 2030 i en les directives europees sobre la matèria.

D'igual manera, s'aposta pel foment de les energies renovables, amb una nova línia de finançament a l'autoconsum d'empreses i entitats privades, el finançament de les comunitats energètiques locals, el Fons de Compensació Eòlic, plans d'eficiència energètica en la indústria i l'edificació, infraestructures de recàrrega per a vehicles elèctrics, el Programa d'Ajudes a la Mobilitat Sostenible, préstecs als ajuntaments per a l'estalvi i eficiència energètica en l'enllumenat i l'I Pla Renove (Renhata).

Emprenedoria cooperativisme i economia social

Un eix fonamental per al canvi de model productiu és el suport a l'emprenedoria, el cooperativisme i l'economia social per a cohesionar-se com a societat i guanyar benestar, i que comptarà amb 17 milions.

El programa Promoció de l'Emprenedoria, Cooperativisme i Economia Social augmenta fins als 14,6 milions, un 57% més, amb projectes com el Laboratori de Transformació Social i Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), el programa Llamp Digital, amb la Universitat de la Florida i la Mondragon Unibersitatea, i el desenvolupament del servei de mentorització de projectes emprenedors, mitjançant la xarxa ESTIMES.

També, seguirà el Pllan Fem Relleu que desenvolupa l'Associació de Joves Empresaris de la Comunitat Valenciana (AJECV), amb l'objectiu de donar suport a la consolidació, creixement i relleu generacional de l'empresariat mitjançant el suport a l'emprenedoria juvenil, el finançament del Campus de l'Emprenedoria Innovadora, així com el suport a l'Associació Valenciana de Startups i a l'emprenedoria en l'àmbit rural.

A més, segueixen les ajudes de l'Ivace per als Centres Europeus d'Empreses Innovadores i per als projectes d'emprenedoria innovadora i de base tecnològica (Createc-CV).

Comerç i consum

Les polítiques de protecció dels consumidors i consumidores i l'ordenació i promoció comercials són fonamentals a l'hora de fer costat al comerç de proximitat en la seua adaptació als moments de disrupció actuals. Aquestes mesures compten amb un pressupost de 45,8 milions en 2021.

A més, en 2021 continuen reforçades pressupostàriament Emprenem Comerç, Avalem Comerç, Avalem Artesania o el de Pla d'impuls a la digitalització del comerç des de 2018 fins a 2023

D'altra banda, cal destacar el Programa de Millora de l'Entorn Urbà i els Equipaments Comercials, el suport a la Xarxa AFIC, accions de millora de la qualitat en el comerç, destinades en part al comerç electrònic, àrees urbanes d'excel·lència comercial i convenis amb les confederacions i federacions de Comerç, per l'impuls del comerç electrònic.

S'incrementa el suport a IFA i Fira València, passant els 20,7 milions de 2020 a 21,1 milions en 2021.

Foment de l'ocupació, formació i treball

La Conselleria reforça les polítiques actives d'ocupació, amb un model de servei públic d'ocupació més oberta, flexible, dinàmic i pròxim. Per a 2021, Labora compta amb un pressupost total de 439,2 milions d'euros, un increment del 22% enfront de 2020.

Davant la desocupació juvenil i dels col·lectius vulnerables i amb el risc d'exclusió, es dota al programa de Foment d'Ocupació amb 180,3 milions per al Pla d'ocupació juvenil (dins del programa Avalem Joves), el foment de l'ús de persones amb diversitat funcional, malalts mentals i persones amb problemes d'inclusió social i la línia d'ocupació pública i desenvolupament local.

En matèria de formació i qualificació professional, el pressupost per a 2021 compta amb 168 milions i un increment del 17%.

En aquest àmbit cal assenyalar els programes mixtos d'ocupació-formació, una nova línia per a la realització de tallers d'ocupació per a joves, una nova línia per al finançament d'accions de Formació Dual en empreses, una per a la reforma els Centres Labora de Formació Professional, i una nova línia pressupostària, destinada al desenvolupament de l'Escola Valenciana de la Innovació.

Continuen les accions formatives dirigides preferentment a aturats en matèria d'I+D+i amb els Instituts Tecnològics: Aidimme, Aitex, Inescop, AIJU i Aimplast i els plans de formació per a persones tant desocupades com ocupades.

El programa d'inserció laboral compta amb un pressupost de 72,5 milions. Es reforcen les dotacions de mitjans propis en els Centres Labora d'Ocupació i es posa en marxa una nova línia de subvencions per a la realització de programes d'atenció integrada per a la realització d'itineraris personalitzats d'inserció laboral.

Quant a les polítiques per a millorar les condicions de treball i el benestar i seguretat laboral, comptaran amb 27,4 milions. Amb l'objectiu de lluitar contra la precarització laboral, l'economia submergida, la desigualtat i la sinistralitat laboral, la Conselleria desplegarà l'Observatori Valencià del Treball Decent.

Les polítiques per a millorar la prevenció de la sinistralitat laboral i promoció de la seguretat i salut en el treball, executades per l'Invassat, disposaran d'11,3 milions per al Pla d'Actuació contra la Sinistralitat Laboral, la implantació del Pla de Prevenció en l'Administració de la Generalitat i la tramitació del projecte de decret pel qual el regulen els serveis de prevenció de riscos laborals de la Generalitat.

Climent ha assegurat, finalment, que es continuarà amb l'estratègia Valenciana de Seguretat, Salut i Benestar Laboral des del diàleg social i la implicació dels interlocutors econòmics i socials més representatius.

Arxivat a:

Destacats