25n
Orgull
Orgull

Ecologistes i veïns protesten per a exigir a Ábalos que paralitze la duplicació del bypass de la A-7

Ecologistes i veïns protesten per a exigir a Ábalos que paralitze la duplicació del bypass de la A-7
28/06/2021 -

La recentment creada plataforma No+Bypass, formada per associacions ecologistes i veïnals de la comarca valenciana de l’Horta, ha protestat aquest dilluns contra l’ampliació del ‘bypass’ de la A-7.

Amb cartells com ‘Ábalos, la terreta no et vol’ o ‘+ Horta – formigó’, els ecologistes i veïns han mostrat el seu rebuig al projecte durant l’acte de presentació a càrrec del ministre de Transports, el valencià José Luis Ábalos.

Es tracta de la licitació que preveu aprovar aquest dimarts 29 el Consell de Ministres i que suposa la primera actuació per a millorar el funcionament, la seguretat viària i la integració ambiental del ‘bypass’ de València de la A-7, amb un pressupost de 143,81 milions en un tram d’11 quilòmetres que afecta nou municipis.

Per a la plataforma, aquesta actuació suposaria en la pràctica la duplicació dels carrils actuals i apuntalar “un model de transport perillós per al medi ambient i el clima, amb un augment exponencial de les emissions contaminants i d’efecte d’hivernacle i la destrucció de centenars d’hectàrees d’horta productiva”.

És més, segons denúncia en un comunicat, l’aposta del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per l’ampliació d’aquesta autovia “contravé” els compromisos que el Govern ha adquirit en la Llei de Canvi Climàtic.

“El ministre sap que el pla estatal d’infraestructures vigent prohibeix duplicar infraestructures viàries, ja que aposta per la reducció de vehicles i el transvasament de les mercaderies al ferrocarril. El pla només exceptua els projectes que milloren la seguretat, i a aquest subterfugi s’ha acollit el ministeri per a voler duplicar en la pràctica una autovia que no necessita aquestes obres. El projecte planteja separar el trànsit de llarg recorregut i el de curt, la qual cosa implica reduir i dificultar les eixides de la via i fer-la més impermeable”, adverteix.

En aquest context, l’organització defensa que l’ampliació del ‘bypass’ es va plantejar amb unes previsions errònies d’augment del trànsit que “per descomptat, no s’han complit”. Recorda que es va originar en els anys de la bambolla immobiliària, “ignorant les dades reals que publica anualment el Ministeri que ja mostraven que el trànsit havia sigut descendint cada any, entre 2008 i 2013, a causa de la crisi”.

Així critica l’estudi del trànsit de 2008 preveia un volum de 125.000 vehicles diaris per a 2018 mentre “en 2021 s’han comptabilitzat 40.000 vehicles menys”. “Tampoc es va tindre en compte la situació d’emergència climàtica que ja llavors existia i que hui és encara més evident i apressant”, alerta.

Per tot això, al seu judici, “és una irresponsabilitat que el ministre aposte per un model que ja es qüestiona en tota Europa sense tindre en compte que el que fa falta és un pla per a reduir mercaderies per carretera i transferir-les al ferrocarril, ja que a Espanya només van per ferrocarril el 4% de les mercaderies, mentre que a Europa són el 18%”, denúncia Sara Navarro com a representant de Fridays for Future.

“Les previsions del Ministeri eren errònies i Ábalos les ha estades mantenint fins i tot sabent que el trànsit està estabilitzat. Cal fer una bona gestió de la velocitat, com passa en totes les circumval·lacions, però no en la de València. A més, cal reduir la quantitat de vehicles, especialment de mercaderies, i transvasar-los al ferrocarril”, reivindica Guillem Tordera, de l’Aliança per l’Emergència Climàtica de Paterna, l’Eliana i Sant Antoni.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou + sis =