25n
25N
25N

Puig: "Som una terra diversa en orígens, llengües i identitats i eixa és la nostra gran riquesa"

El President de la Generalitat ha tingut esment especial a les zones afectades per la DANA en el seu discurs del 9 d’Octubre

El President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha posat en valor la riquesa de la nostra terra en el tradicional discurs del 9 d’Octubre. En les seues primeres paraules, Puig ha volgut agrair la solidaritat dels valencians i les valencianes amb les zones afectades per la DANA i ha ressaltat que ara totes les institucions dedicaran tots els seus esforços per a recuperar la normalitat.

En el seu discurs, el President ha destacat la gran diversitat del nostre territori. “Som una terra diversa en orígens, paisatges, llengües, gèneres, orientacions sexuals, ideologies i identitats. I aqueixa àmplia varietat és la nostra gran riquesa”, remarcava Puig.

En els temps convulsos que vivim, el President ha assenyalat que gràcies a la nostra diversitat tenim una riquesa com a poble. Precisament, Puig ha insistit que enfront del fanatisme i els populismes, “hem de ser una terra d’igualtat”. En aqueix sentit, el President ha recordat el seu primer discurs fa ja quatre anys en el primer Botànic amb un discurs enfocat en la necessitat d’una nova etapa col·lectiva de reconstrucció i renaixement.

Hui, 9 d’Octubre del Botànic II, Puig s’ha mostrat convençut que hem avançat com a societat sense triomfalismes i amb humilitat i per fi, s’ha aconseguit alçar la hipoteca reputacional de la Comunitat Valenciana.

FINANÇAMENT JUST

El President ha insistit en la necessitat d’un canvi del model del finançament i el problema valencià s’ha convertit en un problema en l’agenda nacional. No obstant això, Puig ha remarcat que sense govern a Espanya no podem avançar en aquests canvis necessaris i imprescindibles per al poble valencià.

En aquesta mateixa línia, ha volgut assenyalar mesures d’altres comunitats autònomes com el dúmping fiscal que per exemple està aplicant la Comunitat de Madrid i al final es converteixen en “paradisos fiscals”. “La paciència té un límit i Espanya ha de reconéixer les singularitats de cada territori per a un projecte en comú, ha volgut remarcar el President Puig.

REIVINDICAR EL DIÀLEG

Puig s’ha mostrat convençut que la paraula és la clau per a reconstruir ponts. Per aqueixa raó, en temps convulsos, el diàleg continua sent la fortalesa del nostre poble per a superar tots els obstacles. “Sense paraula, no hi ha política, i sense política resulta inviable la democràcia”, ha destacat el President.

Seguint aquestes paraules, ha volgut assenyalar que “parlem però no xisclem, parlem però no callem, parlem però no monologuem”. De nou, el Consell que presideix Puig ha insistit en la necessitat del diàleg.

TOLERÀNCIA I VALORS

Davant la crisi migratòria del Mediterrani, ha demanat “no caure en la mateixa intolerància que va abocar a l’expulsió de musulmans, jueus, moriscos o republicans de la nostra terra”, defensant la tolerància i “els valors il·lustrats com el millor llegat del Vell Continent”. I ha alertat: “Permetre una injustícia significa obrir el camí a totes les que segueixen”.

Ha previngut així sobre “el proteccionisme cultural, tant o més perillós que l’aranzelari recuperat pel president dels Estats Units, Donald Trump, contra la taronja valenciana” i dels populismes com “el cavall de Troia per a erosionar els valors europeus”. Enfront d’això, ha posat en valor lluites socials com el feminisme, “l’espill on podem veure reflectits el millor de nosaltres”.

NOU IMPULS Al “RENAIXEMENT VALENCIÀ”

En clau autonòmica, Puig ha tirat la vista arrere i ha celebrat els assoliments dels primers quatre anys del govern del Botànic, en cohesionar “” la societat valenciana, situar el ‘problema valencià’ en l’agenda i aconseguir el “reconeixement efectiu” dels drets. “Però amb tot això no hi ha suficient”, ha lamentat.

Fins a 2023, ha apuntat com a meta donar un “nou impuls” al “renaixement valencià”, amb la paraula i el diàleg com a base per a “construir ponts i després creuar-los”, perquè en cas contrari “no hi ha bona política”. Ha cridat a “oblidar tot el dolent del passat” i a continuar barallant per un finançament just per als valencians, després de l'”avanç rellevant” de la passada legislatura.

Uns altres dels seus objectius són continuar amb la “consolidació democràtica”, la cohesió social i inclusiva que “no deixe a ningú arrere” i el creixement sostenible i “compromés amb l’emergència climàtica”. “Sense triomfalismes i amb humilitat, entre tots hem alçat la hipoteca reputacional que arrossegava la Comunitat”, ha manifestat.

“LES COSES HAN CANVIAT”

Puig ha centrat el seu parlament del 9 d’Octubre a defensar la diversitat i riquesa de la Comunitat de hui enfront de la qual representen les pintures del Saló de Corts, un mural en el qual “tots són homes, blancs, de classe privilegiada i edat avançada, amb només una dona en pla secundari”.

Enfront d’aquest retrat d'”una societat homogènia, tancada i excloent”, ha celebrat que “per fortuna, les coses han canviat i som una terra diversa i d’igualtat”, on 500 quilòmetres de costa conviuen amb muntanyes emblemàtiques com el Penyagolosa, la Serra d’Aitana, la d’Irta o el pic del Montgó. Fent seues les paraules del cantautor Raimon, “una terra on comença l’horta i acaba el secà”.

També ha tret pit d’una Comunitat “culturalment diversa; una terra que ha assimilat el llegat cultural de tots els pobles que l’han habitada: dels ibers als musulmans, dels romans als cristians”. “Som una terra diversa en orígens, paisatges, llengües, gèneres, orientacions sexuals, ideologies i identitats. I aqueixa és la nostra gran riquesa”, ha asseverat.

Per tot això, després d’enaltir a tots els premiats del 9 d’Octubre com “el millor del poble valencià”, ha lloat a totes les ciutats que conformen l'”espina dorsal” i “són el cor que fan bombar cada dia la Comunitat”. En definitiva, “la millor tela per a cosir la Comunitat Valenciana quan complim 781 anys junts com a poble; la més gran de les nostres conquestes, la conquesta de la igualtat”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un + dotze =