La Diputació de València reduïx els alts càrrecs en les seues empreses i entitats i regula les seues retribucions

El president Gaspar assenyala que l'objectiu és tindre menys alts directius i una major fiscalització dels ens de la institució. “No estem obligats però volem sotmetre'ns a les mateixes mesures del sector públic estatal”

Guardar

1 pleno Diputació noviembre
1 pleno Diputació noviembre

La Diputació de València reduïx els alts càrrecs de les seues entitats dependents a través de la modificació de l'acord de setembre de 2016 que va classificar per primera vegada les empreses del sector públic provincial, així com els seus directius i retribucions. La moció que modifica este acord ha sigut aprovada en el ple de novembre amb els vots favorables de l'equip de govern provincial (PSPV i Compromís), l'abstenció de Ciutadans, Vox i La Vall ens Uneix i l'únic vot en contra del PP. Entre altres novetats, fixa en un màxim de tres els alts càrrecs dels ens dependents de la corporació provincial.

En paraules del president de la Diputació, Toni Gaspar, "l'objectiu de la modificació és reduïr els alts directius de les empreses de la institució i tindre major control en elles". "Encara que no estem obligats per la llei, hem decidit sotmetre'ns a més controls introduint les mateixes mesures que tenen les empreses públiques del sector estatal", ha afegit Gaspar.

El màxim responsable provincial ha matisat que este acord "no corregix deficiències sinó interpretacions, per a millorar l'acord de 2016 i fixar amb claredat temes com a retribucions i indemnitzacions, al mateix temps que reduïx dràsticament el nombre d'alts càrrecs, en resposta al primer mandat que li va donar a esta Presidència la Junta General de Divalterra fa dos anys". "El segon dels mandats que vaig assumir va ser la transformació de l'empresa pública, de la qual prompte espere informar en este ple amb la forma jurídica oportuna per a la seua execució", ha conclòs Gaspar.

La moció aprovada en la sessió plenària d'este dimarts, que atén l'informe del secretari general de la corporació, establix que les empreses dependents de la Diputació classificades com a grup 1, cas de Divalterra, Egevasa i el Consorci Provincial de Bombers, podran tindre un màxim de tres alts càrrecs, amb una retribució bàsica de 48.000 euros que, sumant els complements de lloc i variables no podran superar en cap cas els 72.000 euros.

La modificació confirmada en el ple provincial de novembre incorpora una novetat important que suposa una major fiscalització i control respecte a l'acord de 2016. Els contractes de directius del sector públic local se sotmetran, abans de formalitzar-se, al control de legalitat que establix la llei 3/2012 de 6 de juliol, de mesures urgents per a la reforma del mercat laboral. Seran nul·les les clàusules de contractes mercantils o d'alta direcció que s'oposen a establir el present acord.

Control i fiscalització

En el cas de Divalterra, cal recordar que en 2019 l'àrea de Presidència de la Diputació va donar validesa als acords de la Junta General de l'ens públic a la fi de l'any anterior, que va donar llum verda a un nou organigrama del Consell d'Administració de Divalterra amb un conseller delegat, un gerent i un responsable de l'àrea jurídica, enfront de la desena d'alts càrrecs que permetia l'acord de 2016.

La modificació aprovada este dimarts, amb el dictamen favorable de la Comissió d'Hisenda i Especial de Comptes del passat 13 de novembre, contempla, entre altres acords, que els directius que reflectixen els estatuts seran nomenats amb criteris de competència professional i experiència en l'acompliment de llocs de responsabilitat en gestió pública o privada, tenint en compte la responsabilitat professional i personal directa sobre la seua gestió i el control i avaluació de la seua gestió per part d'un òrgan superior.

Per a estos directius queda establida una retribució bàsica de 48.349 euros per a entitats del primer grup; 37.605 euros en el grup 2; i una mica més de 32.000 euros per al grup 3. Sumant els complements, que poden ser de lloc en funció de qüestions com el nivell de responsabilitat o el pes relatiu dins de l'organització, i variables segons la consecució dels objectius prèviament fixats per l'empresa, estes quantitats poden arribar, com a màxim, als 72.524, 56.407 i 48.349 euros depenent de la classificació de l'empresa i sense superar els límits de la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat.

La resta de personal directiu, fins al màxim permés, dels ens dependents de la Diputació serà seleccionat mitjançant convocatòria pública basada en els principis d'igualtat, mèrit i capacitat. Al mateix temps, les indemnitzacions per desistiment empresarial seran aprovades per l'òrgan que va autoritzar la contractació, amb l'informe previ del secretari-lletrat assessor de l'òrgan de govern de l'entitat.

Un altre punt a tindre en compte és que els membres i empleats de la Diputació que formen part dels consells d'administració i òrgans superiors de govern o administració d'ens dependents de la institució no percebran retribució ni indemnització per realitzar estes funcions.

‘El silenci et fa còmplice’

En la sessió telemàtica, que ha tingut com a base el Saló de Plens de la Diputació, es van debatre moltes altres qüestions, entre les quals destaca la moció en contra de la violència de gènere que, en vespres del 25N, no ha pogut convertir-se en declaració institucional pel vot en contra de VOX. Al seu torn, el diputat de VOX, Joaquín Alés, va presentar una moció alternativa sobre este tema que va comptar amb l'únic suport del PP.

En defensa de la moció conjunta que definix la protecció de les víctimes com una obligació de les administracions públiques ha intervingut la titular de l'àrea provincial d'Igualtat, Eli García, que com a punt de partida ha assegurat que la violència de gènere "no té cabuda en la nostra societat i la nostra democràcia". La diputada ha nomenat una per una a les dones assassinades a les mans de les seues parelles o ex parelles en l'últim any, ha instat a conéixer públicament les cares dels quals causen tant de dolor i ha incidit en l'actitud de l'entorn de les dones maltractades per a erradicar la xacra social.

La responsable d'Igualtat ha repassat les actuacions que té en marxa el seu departament en esta matèria, com una Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere que compta ja amb 101 ajuntaments adherits i el foment de la coeducació en cadascuna de les iniciatives de l'àrea. I ha anunciat Eli García, a més de l'ajornament dels premis Celia Amorós a causa de la COVID-19, la presentació de la campanya de sensibilització ‘El silenci et fa còmplice’, que tindrà lloc el mateix 25N a la seu central de la corporació provincial "si la pandèmia ho permet".

El ple de la Diputació de València del mes de novembre ha finalitzat amb la lectura d'una declaració institucional que reclama la consideració de l'activitat desenvolupada pels agents de les policies locals com a professió de risc que garantix la convivència en llibertat de les ciutadanes i ciutadans.

Arxivat a:

Destacats