La Diputació reforça i dirigeix la seua lluita contra la violència de gènere

La Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere compleix el seu primer any amb 62 ajuntaments adherits que comparteixen iniciatives per a erradicar aquesta xacra social

Guardar

1-Municipio protegido contra la violencia de género La Pobla de Vallbona foto_Abulaila (3)
1-Municipio protegido contra la violencia de género La Pobla de Vallbona foto_Abulaila (3)

A punt de complir-se un any del naixement de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, impulsada per l'àrea d'Igualtat de la Diputació de València, la diputada Isabel García ha avançat les noves línies d'actuació d'aquesta plataforma intermunicipal, que centrarà la lluita contra aquesta xacra social en la coeducació i l'atenció a menors víctimes de la violència masclista.

La responsable provincial d'Igualtat va aprofitar la seua visita a la Pobla de Vallbona, un dels municipis fundadors de la Xarxa, per a explicar aquestes novetats de cara al pròxim exercici. En aquest sentit, la línia de subvenció als ajuntaments que conformen la Xarxa anirà dirigida a fomentar, d'una banda, la coeducació en l'àmbit familiar, la comunitat educativa i els agents socials implicats als ajuntaments a través de jornades formatives.

D'altra banda, es pretén impartir formació específica en la prevenció de la violència de gènere exercida principalment en la infància, adolescència i joventut, davant l'alarmant augment que recullen les últimes estadístiques. La formació apareix, com no pot ser d'una altra manera, com base en aquest treball contra la violència de gènere des de les edats més primerenques.

En paraules de la diputada d'Igualtat, “els municipis són l'administració més pròxima a la ciutadania i tenen un contacte molt pròxim amb les aules i les famílies que han d'aprofitar per a insistir en aquesta formació i sensibilització contra la violència de gènere”. Isabel García té clar, i així pretén que es treballe en xarxa des de la plataforma creada per la Diputació, que la formació “és fonamental en tots els àmbits, però entre la població més jove és prioritària”.

Caràcter municipalista

La Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere es va constituir el passat 14 de novembre després de prop de dos anys d'intens treball des de l'àrea d'Igualtat de la Diputació, amb la col·laboració i participació de personal de diferents departaments de la institució. Un total de 49 ajuntaments es van convertir en socis fundadors d'una Xarxa amb un marcat caràcter municipalista que té per objectiu, amb la finalitat d'erradicar la violència masclista, posar a treballar en conjunt als departaments d'Igualtat dels diferents consistoris, amb l'intercanvi d'eines i iniciatives que servisquen per a donar la millor resposta davant aquesta xacra social.

La plataforma va quedar oberta des d'aqueix moment i en l'actualitat són ja 62 els municipis adherits, que complixen amb els requisits marcats per la Diputació, entre ells disposar d'una regidoria o delegació d'Igualtat dotada de recursos per part de l'ajuntament en qüestió; tindre un pla d'igualtat propi; i disposar del servei d'atenció telefònica a les víctimes del programa Atenpro, del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social.

El treball de l'àrea provincial d'Igualtat, que ha invertit fins hui més de mig milió d'euros en la Xarxa, és reforçar la coordinació amb els serveis socials dels ajuntaments, posant a la seua disposició pautes per al professorat i per als responsables de clubs esportius, bandes de música i qualsevol col·lectiu o activitat en el qual participen menors.

Destacats