25n
25N
25N

La Diputació detecta noves fosses de represaliats de la Guerra Civil a Gandia i Paterna

La Diputació de València presenta els resultats de la prospecció que confirma la veracitat de testimoniatges orals i ajudarà els familiars a recuperar les restes de les víctimes

La Diputació detecta noves fosses de represaliats de la Guerra Civil a Gandia i Paterna
06/02/2020 -

El georadar ha confirmat que pot haver-hi noves fosses comunes de represaliats de la Guerra Civil en els cementeris de Paterna i Gandia. La prospecció encarregada per l’àrea de Memòria Històrica de la Diputació de València detecta senyals d’enterraments al pati interior del cementeri de Paterna i en l’ampliació del de Gandia, i serveix per a fitar les zones que s’excavaran a la recerca de les restes de víctimes del conflicte.

Ho ha explicat aquest dijous el responsable provincial de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, qui avança que “després de delimitar les zones en les quals podrien trobar-se aquestes restes de represaliats, tant del bàndol republicà com del nacional, iniciem el procés per a realitzar les excavacions en les zones fitades i ajudar a les famílies en el procés de recuperació en el qual emprarem tots els mitjans tecnològics, humans i econòmics necessaris”.

Des que en 2015 creara la delegació de Memòria Històrica, la Diputació subvenciona al 100% el procés d’excavació, exhumació i identificació genètica sol·licitat per associacions de familiars i ajuntaments en fosses reconegudes i senyalitzades en diferents cementeris de la província. En el cas d’altres enterraments, com els del pati interior del cementeri de Paterna i l’ampliació del de Gandia, només consten testimoniatges orals de familiars que han de confirmar-se amb aquesta mena de prospeccions arqueològiques.

Suport a les famílies

El responsable de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, acompanyat pel tècnic de l’àrea Francisco Sanchis, el tinent alcalde de Paterna, Julio Fernández, i el regidor de Cultura de Gandia, Nahuel González, ha explicat que, en el cas de Paterna, “ja hi ha hagut reunions amb l’Ajuntament i les famílies de les víctimes per a signar un conveni que ens permeta iniciar les excavacions, una vegada tenim clares les zones en les quals poden trobar-se les fosses”.

Quant a Gandia, “també s’ha contactat amb les famílies per a iniciar el procés de recuperació de restes de represaliats republicans, en la part final de l’antic cementeri i als carrers amb nínxols de l’ampliació, on en el seu moment es van produir els afusellaments”. Aquesta localització l’explica l’arqueòleg Miguel Mezquida, un dels fundadors d’ArqueoAntro.

Per part seua, Francisco Sanchis ha detallat que el pati interior del cementeri de Paterna presenta una curiositat: “encara que no podem confirmar al 100% que els enterraments detectats corresponguen a represaliats, en la part dreta esperem trobar les restes de víctimes nacionals, executades pel bàndol republicà, i en la part esquerra restes de persones del bàndol republicà afusellades pels nacionals”. A més, “tractem d’identificar les fosses d’on es van extraure restes per a transportar-los al Valle de los Caídos”, ha afegit Sanchis.

Amb aquesta prospecció i els contactes per a iniciar les excavacions, la Diputació de València manté la seua aposta per restablir la memòria i la dignitat i, sobretot, “per ajudar a les famílies a localitzar i recuperar les restes dels seus éssers estimats”, assenyala el diputat de Memòria Històrica. Des que el departament va començar a funcionar fa 4 anys, la corporació provincial ha invertit més de 2 milions d’euros en accions que busquen completar el mapa de les fosses comunes i recuperar les restes dels represaliats. En aquest temps s’han exhumat i identificat, o estan en procés de fer-ho, prop de 800 cadàvers en diferents cementeris de la província.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 − huit =

Informacion coronavirus
Informacion coronavirus
mancomunidad horta sud
diputacion covid19
informacion coronavirus