25n
25N
25N

Les polítiques d'inclusió social i la reducció d'ajudes arbitràries: eixos del Pressupost 2019 de la Diputació

El Pressupost ascendeix a 486,3 milions d’euros i les ajudes directes als municipis suposen 126,7 milions que poden gestionar segons les seues necessitats

Les polítiques d'inclusió social i la reducció d'ajudes arbitràries: eixos del Pressupost 2019 de la Diputació
21/12/2018 -

La Diputació de València ha presentat aquest matí el seu Pressupost per a 2019, que ascendeix a 486,3 milions d’euros. Aquesta quantitat, que suposa un increment del 2,7% i 13 milions d’euros respecte a l’exercici anterior, ha sigut valorada com una mostra del compromís amb els municipis on les polítiques d’inclusió i benestar social, la reducció del deute i la gran disminució de les ajudes arbitràries s’han convertit en eixos principals.

Així ho han destacat el President de la Diputació, Toni Gaspar, la Vicepresidenta Maria Josep Amigó i la Vicepresidenta 4ª i delegada d’Inclusió Social, Teatres i Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, un equip que, en paraules de Gaspar, ha elaborat “els pressupostos més justos de la història de la institució fruit del consens i el diàleg”.

Pérez Garijo ha assegurat que des de l’entrada al govern l’objectiu era aconseguir que les polítiques per a les persones foren les més importants i que això es reflectira als pressupostos. Per això, ha valorat els 13,7 milions d’euros en polítiques d’inclusió social, 1,5 milions més que en 2018 i 10,5 més que en 2015, l’inici de la legislatura. L’àrea de memòria històrica també ha augmentat la seua partida amb 200.000 euros més “claus per a fer memòria, justícia i reparació”.

La Diputació transferirà 126,7 milions als municipis, dels quals destaquen els 36 del Pla SOM, 22,44 del Fons de Cooperació Municipal i 13,5 en programes de serveis socials

Amigó, per la seua banda, ha destacat la dràstica reducció de les ajudes arbitràries. Mentre que en 2014, amb l’anterior equip de govern del Partit Popular, aquestes suposaven 34,4 milions front als 23,6 de les reglades amb criteris objectius, en 2019 les arbitràries tenen una partida de 800.000 euros. En concret, Gaspar ha explicat que es destinaran a esdeveniments concrets com l’aniversari del València Club de Fútbol, però no per a ajuntaments.

La vicepresidenta també ha destacat la col·laboració amb altres institucions. En el cas dels centres de serveis socials, junt amb la Generalitat Valenciana, l’any que ve es construiran 10 espais amb les primeres 500 places públiques en 20 anys dins dels 13,5 milions d’euros de la partida pressupostària.

Aquest punt entraria dins dels 126,7 milions d’euros destinats als ajuntaments (front als 117,2 de 2018) , on també entren el Pla de Serveis i Obres Municipals (SOM) i el Fons de Cooperació Municipal, amb 22, 44 milions d’euros. El president ha incidit en que l’equip sempre ha confiat plenament en l’autonomia dels ajuntaments per a gestionar els recursos en funció de les seues necessitats, per això, la Diputació ha plantejat la qüestió com a prioritària.

“Els pressupostos són el resultat d’un treball a quatre bandes on ha quedat clar que el diàleg i el consens van per davant de les diferències. Tinc clar que el futur està en governar en equip”, ha declarat el president. Per la seua banda, a més d’agraïr el treball dels seus companys, ha afegit la importància de “governar per a solucionar els problemes de les persones” i garantir la igualtat entre els pobles grans i menuts. A més, ha aprofitat per a ressaltar que la Diputació treballa per a agilitzar tots els tràmits: “Molts ajuntaments pensen que la lentitud és una qüestió nostra i depén de la burocràcia”.

El passat dimarts ja es va avançar aquest pressupost per la diputada d’Hisenda Rebeca Torró, qui va assegurar que “tot açò s’ha aconseguit sense renunciar a la contenció del deute”. En concret, va explicar que es reduirà un 45% respecte al de 2015, que era de 218 milions. En 2019 baixarà fins als 130, tres menys que en l’anterior exercici que suposen un deute del 30,44%, “molt lluny del 110% permés per la legislació vigent”. En cinc anys, aquest s’ha reduït en 136 milions d’euros.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 + quinze =

CCCC
torrent