25n
Orgull
Orgull

La Diputació commemora els 90 anys del descobriment del 'guerrer de Moixent' i prepara una exposició per a la tardor

La xicoteta figura de bronze va ser trobada el 21 de juliol de 1931 durant les excavacions del Servei d’Investigació Prehistòrica de la corporació provincial en la Bastida de les Alcusses

La Diputació commemora els 90 anys del descobriment del 'guerrer de Moixent' i prepara una exposició per a la tardor
22/07/2021 -

El 21 de juliol de 1931, l’obrer Vicente Espí va desenterrar una bellíssima escultura de bronze durant les excavacions del Servei d’Investigació Prehistòrica de la Diputació en la Bastida de les Alcusses. La troballa d’Espí, minuts abans d’interrompre els seus quefers per a menjar, va ser un xicotet guerrer a cavall al qual es va batejar com el ‘guerrer de Moixent‘ i que s’ha convertit en una de les icones del patrimoni valencià i dels assentaments ibers a la província.

La peça original del ‘guerrer’ s’exposa a les sales del Museu de Prehistòria de la Diputació i compta amb una rèplica en el Museu Arqueològic Municipal de Moixent. Prenent com a base el simbolisme d’aquesta emblemàtica figura i els segles d’història que guarda en els seus 7,5 centímetres d’altura, la corporació provincial prepara una exposició per a la tardor, en la seu central de Plaça Manises, per a acostar a la ciutadania el valor històric del ‘guerrer de Moixent’, coincidint amb els 90 anys del seu descobriment.

La mostra estarà composta per objectes, documents i fotografies que aportaran tots els detalls de la troballa del ‘guerrer’ en el sector sud de la plaça central de la Bastida de les Alcusses, amb el reclam de la peça original del guerrer iber a cavall, armat amb falcata a la mà destra i escut redó en l’extremitat esquerra, protegit amb un casc coronat per un gran plomall.

El llegat iber i la Diputació

Més enllà de la bellesa i el valor artístic de l’escultura, el ‘guerrer de Moixent’ ens acosta a la història dels assentaments ibers a la província, que actualment podem visitar en municipis com Moixent, Olocau, Llíria, Caudete de las Fuentes, Moncada, Gátova, Aras de los Olmos, Sagunt, Camporrobles i Villar del Arzobispo. La ruta dels ibers és fruit del treball de recuperació i conservació que realitza la Diputació, a través de l’àrea de Cultura i el Museu de Prehistòria, en col·laboració amb els ajuntaments d’aquests municipis en l’organització de rutes senderistes, visites guiades i tallers didàctics, entre altres activitats que inclouen la gastronomia.

L’exposició abordarà tots els detalls que envolten la figura del ‘guerrer de Moixent’, que va poder formar part de la coronació d’un símbol personal o familiar o potser va ser esculpit per a transmetre els valors de l’ús de les armes en la intimitat de la casa, en aquest cas de la Bastida de les Alcusses, un dels jaciments de la xarxa ibera que custòdia i conserva la Diputació de València.

La Bastida de les Alcusses va ser un important assentament fortificat del segle IV aC que controlava les comunicacions i els recursos econòmics en l’actual comarca de La Costera. Les excavacions dels tècnics del Servei d’Investigació Prehistòrica han proporcionat dades per a entendre com era la societat que habitava aquesta zona, amb la jerarquia dels seus habitants, el cultiu de la terra i el comerç amb recursos agraris, metalls i teixits, l’elevada consideració de les dones com a transmissores del poder familiar i l’ús de les armes, reservat a una minoria qualificada de la qual forma part el ‘guerrer’.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un + 5 =