25n
25N
25N

Díaz: "Puig ha convertit infraestructures estratègiques en abocadors infecciosos"

Díaz: "Puig ha convertit infraestructures estratègiques en abocadors infecciosos"
13/02/2021 -

La portaveu de Medi Ambient i Territori del Grup Parlamentari Popular (GPP) Elisa Díaz, ha advertit hui que el President de la Generalitat ha convertit infraestructures estratègiques de la Comunitat com pot ser Fira València o IFA en abocadors infecciosos, ja que “la gestió dels residus sanitaris generats per la COVID li ha enxampat sense els deures fets i ara ens enfrontem a un problema de gran magnitud”.

La portaveu de Medi Ambient s’ha referit d’aquesta manera a “l’acumulació de residus” en recintes firals i hospitals valencians per la deixadesa del Consell que ha tingut nou mesos per a buscar una solució i de nou “arriben tard i malament” i la situació és ja “insostenible”.

Així, ha explicat que s’estan generant més de 4.000 Tn de residus sanitaris i la Comunitat no té capacitat per a gestionar-los de fet, actualment les plantes només poden gestionar el 50% d’aquests residus i ara “després d’anys atacant a les sementeres, han hagut de recórrer a elles per al tractament d’aquest tipus de residus. El Botànic és víctima de la seua pròpia contradicció”.

Sobre aquest tema ha recordat que el Pla Integral de Residus (PIR) ja advertia de la necessitat de noves instal·lacions per a tractar aquest tipus de residus en la Comunitat Valenciana, però “en 6 anys de Botànic no han fet ni una sola infraestructura de gestió d’aquests residus, ni d’uns altres”.

I el pitjor de tot, ha afegit, és que la consellera de Medi Ambient, Mirela Mollà, “es llava les mans en aquest tema” i malgrat ser qui té la responsabilitat de donar les autoritzacions li passa “la pilota a Sanitat”, el que deixa en uns llimbs molt perillosos la gestió dels residus sanitaris. “Sanitat i Medi Ambient estan treballant d’esquena”.

Així, ha assenyalat que el Consell incompleix el Pla de Reconstrucció en el qual el PP va incloure el desenvolupament “urgent” de les infraestructures necessàries per a la correcta gestió de residus potencialment infecciosos.

Bateria de preguntes del PPCV

El PPCV ha presentat una bateria de preguntes per a saber què estan contractant, si els contractes abasten la gestió de la totalitat de residus que s’estan generant, on aniran a parar aquests residus i quin serà el seu tractament.

A més, el Botànic “està fent tot el que denunciava, on va dir ‘dic ara dic Diego’, ja que criticava que s’enviaren residus fóra de la Comunitat, i ara ho estan fent; criticaven a les sementeres, i han hagut de recórrer a elles, criticaven que no hi haguera instal·lacions de gestió de residus i no han construït cap. S’han convertit en l’antítesi del que ells demanaven”.

La Comunitat Valenciana pateix manca d’instal·lacions per al tractament adequat de residus sanitaris tal com es reconeix en el mateix PIR2019. Aquest dèficit és especialment delicat en la situació actual, i tot indica que les necessitats creixeran a curt termini.

El cost econòmic, energètic i ambiental de desinfectar mitjançant autoclaus i enterrar en abocador aquests residus no és la millor opció, pel seu actual volum, origen dispers i la contaminació que comporta. Per això, a més d’estudiar altres alternatives, s’ha de facilitar la col·laboració publicoprivada que puga sorgir en aquest àmbit, amb l’objectiu d’aconseguir solucions al més prompte possible.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 3 =