Dia planeja tancar 31 botigues al juny en la Comunitat Valenciana davant la falta d'ofertes de compra

Dia planeja tancar 31 botigues al juny en la Comunitat Valenciana davant la falta d'ofertes de compra
04/06/2019 -

Dia planeja tancar 219 botigues durant el mes de juny al no haver rebut ofertes per part d’altres empreses interessades en aquests establiments. En la Comunitat Valenciana preveu tancar 31 botigues, concentrades principalment a València, amb 18 projeccions de clausura, seguida d’Alacant, amb 9, i Castelló, amb 4.

Així ho ha revelat l’advocat de la cadena de supermercats en el transcurs del judici que se celebra aquest dimarts en la seu de l’Audiència Nacional a Madrid en el qual CCOO sol·licita la nul·litat de l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) proposat per Dia, que afecta fins a 1.604 treballadors.

En el transcurs d’aquest, el lletrat ha informat la sala que la setmana passada la directora de Relacions Laborals de Dia va informar la comissió de seguiment de l’ERO, en la qual estan presents UGT i Fetico, de la decisió de la companyia de tancar les 219 botigues al juny davant la falta d’una oferta compradora.

A mitjan març es va conéixer que una trentena d’empreses, entre les quals inicialment no figurava Mercadona, havia manifestat el seu interés en prop de les 260 botigues que la cadena de supermercats Dia havia posat a la venda. En concret, empreses del sector ‘retail’ de la distribució, espanyoles i estrangeres, s’havien interessat en la possible adquisició dels establiments de Dia.

No obstant això, segons han informat Europa Press en fonts coneixedores del procés, continua existint interés per part de diferents operadors en la trentena de botigues restants, després del tancament de les 219 al juny.

Segons el document presentat per l’empresa a la comissió de seguiment de l’ERO, al qual ha tingut accés Europa Press, Barcelona, Astúries i Madrid són les províncies més afectades per aquests tancaments.

Aquest document, presentat el passat 31 de maig per la direcció de l’empresa, contempla la relació de centres, les dates previstes de tancament al públic i del cessament dels treballadors. Malgrat que l’empresa va informar la setmana passada del tancament de 218 botigues, aquest dimarts ha reconegut que finalment seran 219 els tancaments d’aquest mes.

Barcelona és la ciutat amb més tancaments plantejats, amb un total de 26 dels 38 anunciats a Catalunya, repartits entre Girona (4), Lleida (4), i Tarragona (4). A la província d’Astúries, Dia preveu el tancament de 22 de les seues botigues, i a Madrid altres 20.

Galícia concentrarà 24 tancaments, amb 9 a Pontevedra, 8 a la Corunya, 4 a Orense i 3 a Lugo, mentre que a País Basc es tancaran 12 botigues (10 a Biscaia i 2 a Guipúscoa). A Castella i Lleó, Dia tancarà 21 botigues: 7 a Lleó, 4 a Valladolid, 3 a Burgos, 3 a Palència, 3 a Salamanca i una a Zamora; i a Castella-la Manxa tancarà altres 16, repartides entre Toledo (6), Ciudad Real (5) i Albacete (5).

A Andalusia es contempla el tancament de 15 botigues: quatre a Còrdova, tres a Granada, dos a Cadis, dos a Huelva i una a Almeria, Jaén, Màlaga i Sevilla. A Aragó es tancaran altres huit, amb 7 a Saragossa i una altra més a Osca; 7 a Extremadura (6 a Badajoz i una altra a Càceres); 2 a La Rioja; una a Múrcia i una altra a Navarra.

CCOO CREU QUE NO VA HAVER-HI NEGOCIACIÓ “DE BONA FE”

Durant el judici, que ha quedat aquest dimarts vist per a sentència, CCOO ha sol·licitat juntament amb la Confederació Intersindical Galega (CIGA), la nul·litat de l’ERO en entendre que existeix frau de llei i abús de dret. Per a això, ha esgrimit que les circumstàncies baix les que es va negociar l’ERO no són les mateixes que les actuals, després de concloure l’OPA de Letterone, propietària de quasi el 70% de la companyia, i l’acord amb la banca creditora.

El lletrat del sindicat ha reconegut que les causes que motiven l’expedient es mantenen, però no les circumstàncies ni la informació per a poder desenvolupar “una negociació de bona fe”. “No és el mateix que els bancs creditors et deixen pagar el deute fins a 2023 al fet que t’exigisquen el seu venciment al juny”, ha esgrimit.

Per això, ha assenyalat que, sense saber si aquest venciment de deute anava a haver d’ajornar-se o condonar-se part d’ella, “era molt difícil poder negociar” i, a més, la societat controlada per l’inversor rus Mikhail Fridman compta amb un pla de viabilitat diferent del que es va presentar durant la negociació de l’ERO amb l’empresa que van rebutjar signar.

L’EMPRESA, UGT I FETICO RECORDEN QUE CCOO VA NEGOCIAR

Enfront d’això, l’empresa ha criticat que CC.OO. no aclareix quin suposat frau s’ha produït, i que per a produir-se hauria d’haver hagut ànim o interés maliciós. A més, ha recordat que inicialment es va plantejar un ERO per a 2.064 persones, reduït finalment a 1.604 després de les negociacions, la qual cosa al seu judici demostra que va haver-hi un procés de consulta, una negociació de bona fe i que les mesures són “raonables i proporcionals”.

En aquest sentit, ha assegurat que el sindicat reconeixia l’existència de causes per a adoptar una mesura així, que va negociar amb l’empresa i que va estar disposada a signar en realitzar propostes i ofertes concretes, i que no va denunciar aquesta situació davant les visites de la Inspecció de Treball durant les negociacions. Així, ha reduït les demandes de CCOO a un criteri d’oportunitat sobre el qual, ha dit, un judici social no pot pronunciar-se.

Així mateix, el lletrat ha defensat que l’ERO “era absolutament necessari” i un “exercici de responsabilitat” davant la situació en la qual es trobava, que de no dur-lo a terme, l’empresa incorria en una “autèntica imprudència”, i que el nou pla de recapitalització no afecta el procés d’acomiadament col·lectiu, que avala el fullet explicatiu al seu judici, extrems rebutjats pel sindicat demandant.

Per part seua, Fetico ha lamentat la “postura incongruent” de CCOO, en assegurar que hauria estat disposada a signar l’ERO denunciat d’haver-se acceptat les seues condicions, mentre que UGT ha defensat “assegurar les condicions pactades”, argumentant que malgrat els canvis en l’empresa, la situació que es plantejaria d’anul·lar-se l’ERO, “no serà millor”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 + dinou =

turismo salou
Torrent semana agricultura
liria