25n
25N
25N

València celebra el seu primer Dia Mundial de l'Alimentació com a Capital Mundial

El Cap i Casal torna a reivindicar el paper dels municipis per a avançar en l’objectiu “Fam Zero”

Mercat Central / Diego Delso / Wikipedia

València celebra el seu primer Dia Mundial de l'Alimentació com a Capital Mundial
16/10/2019 -

A València és un dia de celebració, però també de reivindicació. Hui és el Dia Mundial de l’Alimentació, una data assenyalada per a promoure que l’alimentació sana i sostenible siga accessible a tothom. Alguna cosa que al Cap i Casal, enguany, li toca més de prop: és la primera vegada que celebra el dia com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible; fa una mica menys de tres mesos que l’Alcalde de València, Joan Ribó, va inaugurar el Centre Mundial per a l’Alimentació Sostenible (CEMAS) en el Port.

Segons l’Organització de les nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO per les seues sigles en anglés), hui és un dia a reivindicar per diversos motius. Segons les dades de l’entitat internacional, més de 820 milions de persones en el planeta pateixen per falta d’alimentació, mentre que “un número major”, corresponent en la seua majoria als països occidentals, pateixen sobrepés o obesitat. Uns 670 milions d’adults i 120 de xiquets i xiquetes -entre 5 i 19 anys- són obesos, al que caldria sumar el sobrepés. Un problema que, s’estima, costa dos bilions de dòlars en salut.

Hui és un dia per a assenyalar l’objectiu de la “Fam Zero”, però és alguna cosa que, asseguren, no tracta de solucionar la fam en el planeta, sinó d’oferir l’oportunitat de tindre els suficients “aliments nutritius per a tots, a tot arreu”. Un problema que es relaciona, fins i tot, amb el Canvi Climàtic; els aliments processats i de baixa qualitat nutritiva comporten amb si una major petjada ecològica. Per això, és necessari incentivar el consum de productes frescos, de temporada i de proximitat.

Des de la FAO, ofereixen programes i activitats per a conscienciar sobre el tema des de qualsevol àmbit, des de les empreses fins a les escoles i governs.

Capital Mundial i Horta

Hui a les 11h Ribó, al costat del President de la Generalitat, Ximo Puig, inauguraran l’acte pel Dia de l’Alimentació en el CEMAS. Un acte al qual també assistirà el director de la FAO a Espanya, Enrique Yeves, la presidenta ixent de l’Assemblea General de les Nacions Unides, Maria Fernanda Espinosa, al costat de més personalitats polítiques de la ciutat i Comunitat.

L’edifique de la Base, en La marina, tornarà a reunir diversos polítics que reclamaran l’extensió dels objectius de Fam Zero; alguna cosa en el que València, com a Capital Mundial, serà inevitable protagonista.

Ja llavors, Ribó va assenyalar el paper “essencial” dels municipis, com a entitats amb caràcter propi més enllà dels Estats, en els avanços en nutrició: “És a la mà de les ciutats avançar en el dret a l’alimentació de qualitat, informar i educar adequadament, així com establir mecanismes de producció d’aliments naturals i de proximitat”.

En tot això, recorda Ribó, és important el paper dels Mercats Municipals i de l’Horta tradicional valenciana. La relació del Cap i Casal amb l’horta és una mostra dels quals el CEMAS i la FAO volen aconseguir; un producte de proximitat i nutritiu, amb escassa petjada ecològica i assequible.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × un =