Les persones dependents tornen a estar en el centre de les polítiques socials

Oltra s’ha compromés a retornar el copagament encobert a 4.000 persones dependents abans que acabe l’any

Les persones dependents tornen a estar en el centre de les polítiques socials
07/11/2018 -

En 2016, el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) anul·lava el conegut com a copagament encobert, que el Partit Popular va aplicar des de l’any 2012 fins al 2015 en forma de retallades en les prestacions. Així, durant tots eixos anys, les persones dependents percebien al voltant de 20 euros per a pagar una residència o un centre de dia. No obstant això, i gràcies a l’anul·lació del TSJ, les persones depenedents, sobretot els del màxim grau, “poden arribar a percebre fins a 833 euros”, segons la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

Ja en el mes de setembre, la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, indicava que s’estava treballant en una resolució col·lectiva perquè la devolució fóra “el més ràpid possible”, encara que es tractava d’una situació complexa, ja que “sobre la taula hi ha 12.000 casos, i solucionar el problema de manera individual s’allargaria en el temps”.

D’aquesta manera, Oltra explicava que “el copagament en els centres públics és més fàcil d’abordar perquè ho tenim comptabilitzat per la Conselleria, igual que el copagament encobert, que són les minoracions de les prestacions, perquè està en les bases de dades”. El problema es trobava en el copagament abonat pels centres privats.

Així, l’objectiu de la Conselleria d’afrontar aquest assumpte mitjançant una resolució col·lectiva s’ha aconseguit, i es destinarà al voltant de 18,4 milions d’euros per a retornar d’ofici, a 4.000 dependents, aquest copagament encobert abans de final d’any. El copagament que es retornarà serà tant l’encobert, com el dels centres. En aquest sentit, Oltra ha explicat que “s’iniciaran els pagaments a les persones vives que van patir aquell copagament confiscatori”. No obstant això, el copagament que es va imposar en els centres portarà un procés diferent, ja que, en molts casos, es tractava de quantitats que s’abonaven a centres privats.

L’Ajuntament posa fi al copagament en els centres de dia

El pressupost municipal per a 2019, el més alt de la història de la ciutat, ha contemplat, per a aquesta fi, una partida de 700.000 euros, via ingressos, que es destinaran a eliminar el copagament en aquests centres de dia. Una mesura de la qual es veuran beneficiades al voltant de 700 famílies valencianes, i que s’engegaran a partir del mes de gener. En aquest sentit, Sandra Gómez, regidora de Persones Majors, ha assenyalat que “el copagament sempre ha existit. Quan arribarem al Govern ho reduirem i, fins i tot, l’eliminaren per a aquelles persones amb pensions que no arriben als 400 euros mensuals. No obstant això, quan hi ha hagut pressupost, ho hem eliminat definitivament perquè la dependència és una pota més del nostre estat de benestar, i considerem que es tracta d’un pas fonamental per a prioritzar aquest servei públic”.

Actualment, les persones majors que volien fer ús d’aquest servei havien de fer front a un pagament de 200 euros al mes de mitjana, arribant fins i tot a 400 euros al mes per a pensions a partir de 800 euros, és a dir, “la meitat de la pensió per a fer ús d’un servei que considerem que és responsabilitat, en aquest cas, de l’Ajuntament”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

9 − set =

jornadas gastronomicas el puig
semana santa de torrent 2019