Detingut un dissident de les FARC en la primera operació conjunta a Colòmbia i Espanya

La xarxa produïa dues tones de droga al mes que distribuïa a Europa i entrava pel port de València, camuflada en contenidors

Guardar

fotonoticia_20191203142434_1920
fotonoticia_20191203142434_1920

La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal amb capacitat per a produir dues tones de cocaïna al mes en la primera operació conjunta amb l'Exèrcit de Colòmbia en la qual s'ha pogut desmantellar dos laboratoris clandestins, un en origen en la selva d'aquest país sud-americà i un altre en destinació, concretament en el municipi de Casasbuenas (Toledo).

A Espanya s'han practicat nou detencions, destacant quatre 'cuiners' vinguts des de Colòmbia i el considerat com a capitost de la xarxa desmantellada, un dissident de l'organització terrorista de les FARC que pertany al capdavant 21. L'assalt del laboratori a Espanya va requerir la participació d'agents del GEO i a Colòmbia l'exèrcit va obrir foc per a poder actuar en Tolima, un dels punts que concentra major producció de cocaïna.

"És la primera vegada que s'intervé un laboratori en origen i en destinació d'una organització que tenia contactes des d'Espanya amb altres clans de narcotraficants gallecs, valencians i també d'Itàlia o França", ha explicat el comissari Antonio Duarte, cap de la Brigada Central d'Estupefaents, que ha donat compte de l'operació en el Complex Policial de Canilles.

ENTRADA PEL PORT DE VALÈNCIA

La droga, que es distribuïa a Europa , entrava des del Port de València camuflada en contenidors de carbó d'hulla gràcies al suport que prestava un ciutadà espanyol resident en la localitat toledana de Navahermosa que comptava al seu torn amb un entramat d'empreses. La cocaïna que eixia de la selva colombiana s'impregnava en el carbó d'hulla i, una vegada en el laboratori a Espanya, se sotmetia a un "complex procés químic per a recuperar la cocaïna".

En l'actuació en el laboratori de Casasbuenas es va intervenir 150 quilograms de coca base, set quilograms de cocaïna llesta per a la seua distribució, set tones de productes químics utilitzats com a precursors, un revòlver i més de 100.000 euros en metàl·lic. Entre els arrestats hi havia una persona armada encarregada exclusivament de donar protecció als quatre 'cuiners'.

En el laboratori de la selva de Colòmbia, per part seua, van ser intervinguts elements per al processament de pasta base i clorhidrat de cocaïna, en el qual es van intervenir 260 litres de base de coca en procés, 400 quilograms de fulla de coca, útils per a processament i milers de precursors.

SOBREPRODUCCIÓ DES DE SUD-AMÈRICA

Els investigadors han posat en valor l'actuació conjunta amb les autoritats sud-americans per a atallar la major exportació de droga a causa de la "sobreproducció" des de Sud-amèrica. Això porta a les organitzacions criminals a la "descentralització de la producció" i multiplicar les maneres de transportar la substància il·lícita. Els mateixos agents han posat d'exemple d'això últim la intercepció a Pontevedra del primer 'narcosubmarí' detectat a Europa --a Amèrica Llatina és freqüent--, amb més de 3.000 quilos de cocaïna en el seu interior.

Entre els nou detinguts hi ha també un lloctinent del dissident de les FARC. Tots dos controlaven un altre centre d'adulteració i cort de cocaïna a la província de Guadalajara. En la localitat d'Azuqueca d'Henares es van dur a terme tres registres domiciliaris, entre els quals destacaven aquests dos capitostos. Ací es va intervenir cinc quilograms de cocaïna llestos per a la seua distribució, així com 110.000 euros en metàl·lic.

L'operació ha estat tutelada pel Jutjat d'Instrucció número 4 de Toledo i el suport del 6, així com de la Fiscalia Antidroga. La investigació iniciada a principis de 2019 seguia la pista al capdavant 21 de les dissidències de les FARC, que controla la zona de Tolima per a enviar cocaïna en vaixells i contenidors cap a Centre Amèrica, els EUA i Europa.

Quan les Forces Armades Colombianes es van aproximar al lloc es va produir un enfrontament armat amb els punts de vigilància de les FARC, després del qual els responsables van fugir per a no ser detinguts i es van ocultar en la zona selvàtica. El laboratori va ser destruït per a evitar que seguira amb la seua il·lícita activitat. "Allò es pot considerar zona de combat, un dels punts on es concentra major nombre de laboratoris clandestins", ha precisat el comissari Duarte.

Destacats