25n
25N
25N

La Generalitat Valenciana "fa els deures" i es prepara a temps per a la tornada a escola

De cara a l’inici del curs existeixen importants diferències en com s’han preparat les comunitats autònomes per a garantir la seguretat a les aules

La Generalitat Valenciana "fa els deures" i es prepara a temps per a la tornada a escola
28/08/2020 -

Setembre s’acosta i, amb això, comencen els dies de descompte per a la tornada a escola, encara que la d’enguany potser siga la més atípica de les últimes dècades. La irrupció de la pandèmia pel Coronavirus ha trastocat els esquemes socials i les comunitats autònomes s’afanyen per dissenyar plans i organigrames que garantisquen la seguretat a les aules. La delegació de poder del Govern central en les autonomies ha provocat que l’inici de les classes siga molt irregular en tot el territori espanyol. Algunes fins i tot, han anunciat la possibilitat de retardar la tornada a escola per falta de temps per a planificar el nou curs, i n’hi ha els qui anuncien mesures a correcuita. No és el cas de la Comunitat Valenciana, ja que pel moment és l’única autonomia amb un pla de ‘tornada a escola’ consensuat amb professors i sindicats.

La Generalitat Valenciana compta amb un full de ruta per a una tornada a classe segura des de principis de juliol, encara que segueix oberta a la negociació. De fet, aquest matí Vicent Marzà, conseller d’Educació ha anunciat la realització d’una reunió interdepartamental entre les conselleries i ministeris d’Educació i Sanitat per a coordinar les mesures d’inici de curs. A banda, hui se celebrarà una reunió amb els sindicats de professores, AMPA i col·legis (Fòrum Educatiu Valencià) per a revisar les mesures descrites fins ara.

Entre les mesures més destacades, l’administració assegura que només hi haurà vint alumnes per aula d’infantil a quart de primària i tindran un sol professor per classe: és el que es coneix com els famosos grups bambolla. Es limitarà el contacte amb altres persones alienes a la bambolla tant als xics com al docent. L’objectiu és que en cas que hi haja un positiu confirmat, només calga rastrejar a 21 persones (comptant amb l’adult) en comptes de testar a tot el col·legi sencer cada vegada que sorgeix un cas.

De moment, la Generalitat està ultimant els mecanismes específics per a garantir una coordinació àgil i efectiva entre els centres educatius i els centres de salut en cas de detectar contagis: “Volem que en tot moment els equips directius i el professorat tinguen el suport dels màxims responsables dels seus centres de salut de referència per a coordinar-se en la comunicació de possibles casos de contagi i que les autoritats sanitàries actuen”.

Una de les qüestions que més preocupen nivell nacional és la contractació de nous docents. La Comunitat de Madrid ha anunciat la contractació d’11.000 docents per al retrobament amb el curs, però, de moment no hi ha ni un contracte signat. No obstant això, València compta amb 15,000 interins nous (l’adjudicació més alta de professors de la història de la Comunitat) més 4.000 professors de reforç per a pal·liar les conseqüències de la pandèmia. La majoria d’aquests professors ja compten amb la seua plaça assignada per a l’inici que començarà en unes setmanes. De moment, les mesures que ha acordat la Generalitat per a la volta del curs escolar són:

Augment del personal docent en els centres educatius valencians

S’ha incrementat en 4.374 docents la plantilla educativa valenciana fins a arribar aproximadament als 80.000 totals. S’han donat les necessitats de creació de grups d’alumnes per a assegurar les pautes sanitàries de distanciament i de grups de convivència segons etapes educatives, en un treball que ha consistit a respondre centre a centre amb una dotació individualitzada de necessitats.

A les comarques d’Alacant l’increment de professorat és de 1.670 entre mestres, mestres, professors i professores; en les de Castelló, de 625; i en les de València, de 2.079 docents.

Material de seguretat i higiene i digitalització dels centres educatius

La Generalitat ha adquirit material de protecció i higiene per a tota la comunitat educativa valenciana, ha dut a terme desinfeccions profundes dels centres educatius de Secundària i Batxillerat durant juliol i ha adquirit materials de senyalització per als centres educatius per valor de 4,6 milions d’euros. Més de 4 milions d’euros s’han invertit en empreses proveïdores valencianes.

En concret, s’han adquirit ja prop de tres milions de màscares reutilitzables i més de 86.000 litres de gel hidroalcohòlic per a proveir als centres educatius.

Pel que respecta a la digitalització dels centres educatius, des de la declaració de l’estat d’alarma fa uns mesos s’han adquirit 30.000 tauletes amb connexió a Internet per a ampliar el material tecnològic en els centres i s’ha ampliat el servei de videoconferències mitjançant el pla ‘MULAN’ per a incrementar la seua capacitat, així com la formació del professorat en TIC.

A Madrid han anunciat recentment la compra d’ordinadors i càmeres per al monitoratge, però en a penes unes setmanes comença el curs i alguns escolars no estan capacitats per a un ensenyament semipresencial.

Organització dels centres educatius en Infantil i Primària

S’ha definit per al pròxim curs el model de grups de convivència estables en Educació Infantil i en 1r i 2n de Primària, amb caràcter general, fins a 20 alumnes. En 3r i 4t de Primària també es configuren grups de convivència estables. No obstant això, si el centre educatiu ha estudiat les necessitats i té espais disponibles en el centre, es poden configurar grups no estables de convivència en aquestes etapes educatives sempre que es garantisca una distància de metre i mig entre l’alumnat. Cal recordar que la socialització a aquestes edats és de vital importància per al desenvolupament correcte dels xiquets.

En 5é i 6é de Primària, amb caràcter general, els grups d’alumnes es configuren seguint el model de distanciament de metre i mig de distància, ja que el perfil d’aquests xiquets i xiquetes presenta una maduresa que assegura que puguen mantindre la distància en classe.

Organització dels centres educatius de Secundària, Batxillerat i FP

Tot l’alumnat de 1r de l’ESO i un percentatge molt elevat de la resta de nivells assistirà cada dia a classe en aules amb una separació entre companys de metre i mig. En els altres nivells educatius, si no hi ha suficient espai per a tindre tot l’alumnat amb la separació de metre i mig entre si, l’alumnat acudirà al centre en dies alterns. En alguns casos puntuals, s’utilitzaran també instal·lacions municipals.

A més la Generalitat ha anunciat que la setmana que ve s’activarà un espai web informatiu de resolució de dubtes per a tota la comunitat educativa i es comptarà també amb un ‘call center’ específic per a atendre telefònicament qualsevol qüestió.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 + 6 =